9% ДДС за бира и вино? Помощ за туризма или кръчмарска история?

По-ниската ставка е временна мярка,важи до края на 2021 г.
103
9% ДДС за бира и вино? Помощ за туризма или кръчмарска история?
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите окончателно намалиха ДДС за бирата, виното, екскурзиите, организирани от туроператори, случайния превоз и спортните съоръжения във фитнес залите.

Вместо 20% ставката от 1 август до края на 2021 г. става 9 на сто.

Законотворците записаха промяната в Закона за местните данъци и такси по предложение на Обединени патриоти.

Спор предизвика по-ниското ДДС върху нискоалкохолните напитки.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов това е финалният етап от групата мерки, насочени към туризма – бизнесът, който беше най-силно ударен от мерките заради епидемията от коронавирус.

„Още от 14 март заведенията бяха затворени и се заговори какви мерки да се предприемат за компенсация. Ефектът от намаляването на ДДС за храната в заведенията вече е налице, а сега с бирата и виното ще завършим този жест в помощ на бизнеса“, мотивира се той.

Още по темата

Симеонов смята, че с по-ниската ставка косвено се подпомага и производството на тези две напитки.

Според него намаляването на ДДС за всякакъв вид спортни дейности е и крачка в посока укрепване на здравето на нацията.

Румен Гечев от БСП обаче определи предложенията на ОП като екзотични.

„Десетки хиляди фирми са във фалит, десетки хиляди хора останаха без работа, а ние ще намаляваме ДДС на бира, вино, фитнес и гимнастики. Тези, които са уволнени преди няколко месеца, гасят мъката с вино и бира. Всички засегнати от кризата сега са задръстили пътищата към българските и луксозните чужди курорти и пият вино и бира“, скочи той.

Според него никъде в ЕС няма по-ниска ставка на ДДС за алкохол и ще има реакция от Брюксел, ако българите пият бира и вино с понижено ДДС.

„Намалете го и за водката тогава, и тя върви през лятото“, обърна се социалистът към мнозинството.

Валери Симеонов му отговори с упрека, че изказването му е блестящ пример за манипулация.

„Унизително е да свалите тази мярка на битово - кръчмарско ниво, защото става дума да помогнем на туризма, говорим да икономика. Алкохолът няма как да е с намалена ставка, но тук става дума за определена концентрация. За виното и за бирата в редица страни има намалена ставка, за водката няма“, отсече той.
 
Депутатите решиха още, че фирми,които са преустановили дейността си от март във връзка с извънредното положение, могат да бъдат освободени от такса „Смет“ с решение на Общинския съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На това се вика Герберски популизъм по време на криза!"Ооо да знаем го другия ЧЕРВЕНДАЛЕСТИЯ популизъм....гледахме го, участвахме в него десетилетия и след това още 2-3 пъти.....АЙДЕ НЕМА НУЖДА!Ама друго се и в ПАЛАТКАТА да имаш иФон и 5Г а?
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"достига и към 300-400% при някои питиета, в сравнение с цена от хр магазин"НА жълтите ви ПАВЕТА, от където са и протестиращите....МОЖЕ И ДА Е ТАКА, ама в останалата част на България няма как да продадеш дори и с 50% нещо в ресторанта, ако искаш въобще да го имаш....а с 50% вече трудно се задържа персонал, плащат наеми....абе кво ви обяснявам...
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
жалки кръчмарски ***, пълна излагация, не лекарствата и хляба са важни в държавста а пияндурниците и анаболните батки във фитнесите
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В всеки изминал ден ГЕРБ, ОП, Магарешки и др. вършат все повече магарии и вредят на бюджета и държавата. 9 % за пиене, а 20 % за храна?!
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сега при марж на печалба от около 100% на всяко едно питие,реват че са пред фалит и виждаш ли тия 11% щели да ги спасят! "Марж 100 ама друг път....ресторанти в центъра на Пловдив затвориха....щото маржът е 100% нали...Имаш сумати персонал, наеми, заеми, лицензи и тия 100% бързо стават -10% като теглиш чертата....самия факт, че ресторанти затварят ЛЯТОТО е показателен. Дали ще им помогнат 11% идея нямам...но пък 100% глупостите, които говориш трябва да се оправдават...
30
2
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
С тоя е така. Толкова си може.
29
1
 
9
 
! Отговори
Печалбата преди 3 години
достига и към 300-400% при някои питиета, в сравнение с цена от хр магазин
28
0
 
9
 
! Отговори
Ами преди 3 години
С тоя *** толкова. Толкова си може.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На това се вика Герберски популизъм по време на криза!Как ще се вдигне оборота а оттам и печалбата на ресторанти,барове,дискотеки и нощни клубове с тия 11% които ще си спестят кръчмарите?Сега при марж на печалба от около 100% на всяко едно питие,реват че са пред фалит и виждаш ли тия 11% щели да ги спасят!
26
1
 
15
 
! Отговори
? преди 3 години
Комунистите родината изграждат,демократите след тях крадат...
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просперираме с огромна скорост, но трябва малко да се вдигне ддс-то на детските храни, лекарствата и учебниците, че що милиционери имаме да храним.
24
1
 
19
 
! Отговори
тъпото преди 3 години
Тъпотия! В условията на пандемия ще стимулираме хората да висят по кръчмите. Също това е дискриминация на хората решили да си пият биричката в къщи.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За който и да гласувате мизерията ще става все по-жестока.
22
0
 
8
 
! Отговори
дай Ми вино и ракия преди 3 години
ПАК ДА СЕ НАПИЯ
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При разглеждане на бюджета в Народното събрание Жан Виденов отсича:"На Джордж Сорос няма да се дават никакви пари от бюджета и фондациите му ще работят съгласно законите на страната". Сорос иска среща с Виденов, но той му отказва.Жан Виденов е единственият човек в света отказал да приеме Сорос
20
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интелигентните българи гласуваме за ГЕРБ, НФСБ и ДПС.
19
0
 
17
 
! Отговори
До11 преди 3 години
Нещо ми се струва си в Голяма Грешка,намаленото ДДС се отнася за бира и вино което консумираме само по кръчмите!Пак половинчати мерки които целят да вдигнем умрелия(туризма)
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е поне 46 градуса, има дълги крака.
17
0
 
18
 
! Отговори
До Simvola преди 3 години
До Simvola - Нищо не разбираш, щом още мислиш, че Виденов е виновен за онази зима!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не намалят ддс на продукцията на заводите, които никната като гъби при демокрацията, и които реално дават работа на хората и произвеждат реалните блага.