Борисов инспектира интерконектора с Гърция: Оттук ще дойде независимостта

Това е мечта на много поколения българи, посочи премиерът
30 юли 2020 13:54, Красимир Ангелов
210

Снимка: МС

"България изгражда своята газопреносна магистрала, която е перпендикулярна - Изток-Запад-Север-Юг. Вчера хората видяха близо 500 км от газопровода Изток-Запад, днес имат възможност да видят Север-Юг. Оттук ще дойде независимостта".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България на територията на областите Стара Загора и Хасково.

Още по темата
"От Украйна до Гърция това, което правим в момента, е 100% диверсификация. Това е мечта на много поколения българи. Оттук ще дойде азерският газ, оттук ще дойде и втечненият газ", изброи министър-председателят.

По думите му всички, които са против диверсификацията, в момента са за оставка на правителството. "Този проект, ако ние не го бутаме с всичка сила, както не го е имало, така няма и да го има", подчерта Бойко Борисов.

Цялото трасе на интерконектора Гърция-България е 181 км като 151 км са на българска територия, останалите - на гръцка. Стойността на проекта е 240 милиона евро, от които 110 милиона евро са осигурени от българското правителство. Отделно за целта са отделени 39 милиона евро по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и 45 милиона евро грант по Механизма за свързване на Европа.
 
"Това ще бъде един изключително важен инфраструктурен проект не само за България, а за целия регион, ще ни даде възможност да имаме реална диверсификация на източника на доставка на природен газ", изтъкна енергийният министър Теменужка Петкова. Тя информира премиера Борисов, че по трасето работят 130 души, като от българска страна се полагат всички усилия до края на годината да бъде завършена линейната част на проекта.
 
По време на инспекцията Борисов се срещна с кметове на общини от Хасковска област по поречието на река Марица. Те докладваха на министър-председателя, че е възстановено водоподаването за битови нужди в региона, няма засегнато домакинство, което да не е получило минерална вода и благодариха на премиера за подкрепата. Борисов разпореди кметовете да продължат активно работа по справянето с проблема.
 
Кметовете отбелязаха още пред премиера, че е изключително важно да продължи програмата за санирането, тъй като тя е с огромна значимост за хората.

"Когато спрем да говорим за COVID-19, когато има лекарство и ваксини срещу него, ще продължим с тези програми", заяви Борисов. Той акцентира, че в момента е разпоредил да се осигури необходимото финансиране, с които всяко едно дете да бъде подсигурено и за него да има място в детска градина, ясла и училище.
 
Премиерът посочи още, че всички важни инфраструктурни проекти в страната продължават да се изпълняват - строят се магистрали, газопроводи, пречиствателни станции с помощта на които Черноморието е чисто и окуражи кметовете да изготвят проекти по места за още по-доброто благоустрояване на общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Абе др Тулуб.Колко още напъна ще направи;.Та да ни "убеждава;" да си траем? Пак няма да си изкараш мандатчето др Борисов! Теб това те боли най вече! Ти на бял кон НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕШ ПОВЕЧЕ! ОСТАВКА ЧЕКМЕДЖЕ С ЕВРА! Бок...к!
170
4
 
4
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Независимостта от Мутрата Борисов е най-важна за развитието на България и демокрацията на български народ!Мутри вън!
169
4
 
7
 
! Отговори
Кметът преди 3 години
Единственият премиер от ЕС,който ходи с преводач непрекъснато поради неграмотност и невежество,срам и позор.Цял свят ни се подиграва!
168
4
 
8
 
! Отговори
срамота преди 3 години
Най-невежия и неграмотен български премиер от 1300г насам стана...главен инспектор.Господи ,прибери си вересиите...
167
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка ,съд и затвор за Тулупа и Каскета!След тях Шиши ,Сокола ,Шкембе войводата и Валерко!Най-добре е накуп и за поне 20г.Конфискация на всички чекмеджета ,офшорни сметки и палати на плеимейтки.
166
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 188Яд ли те е руски ***? За яд си е! Колкото дали американската газ е по-скъпа - никоя газ не е толкова скъпа колкото газта която Русия ни продаваше със 200% надценка над пазарната цена!
165
2
 
7
 
! Отговори
МЕНКО преди 3 години
Този пак инспектира,а като не може да плива,къде на Радев,на оная работа се навира!
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
176,ти пък, много разбираш, но има връзка и взаимодействие между,, зрители-актьори,, и,, зрители - зрители,, от най разнообразни средства, за действие, въздействие и изразяване. А, и защо го коментираш?От заразителна емоция или идея? Ха, ха, ха
163
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масовия граждани не си дава сметка, но това е може би най-значимото което правителството успя да направи във този мандат!Трудно ще се обясни на хората колко е важно това, защото е лято и сега е лято и в момента сметки за парно няма.
162
6
 
5
 
! Отговори
Тръмп пуска танкери преди 3 години
Газовите танкери от САЩ ще акустират в Александрополис и руснаците ги е яд че изгубиха монопола си на единствен газов доставчик.Сега България ще внася американска газ, както направиха Литва Латвия и Естония а руснаците ги е яд и злобеят. За това са и многото коментари под статия, която за обикновенния български гражданин е принципно безинтересна.Или е до толкова интересна до колкото са интересни сметки за парно.
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шишкото що гледа като Бае Тадър на 10-ти ноември ?
160
5
 
18
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Не е лошо да започне да обикаля затворите, че скоро ще им стане квартирант.
159
2
 
13
 
! Отговори
акуд преди 3 години
г-н Борисов , А от къде ще дойде електронното правителство, до кога?????? ще ви е страх от него?????
158
1
 
15
 
! Отговори
Деди преди 3 години
В медиите има пълна цензура. Дори да не употребяваш груби думи, те слагат пегели. Вие сте *** без никаква гръбначна и морална основа!
157
4
 
17
 
! Отговори
непревилегирован преди 3 години
Пожарникарят всеки ден ни радва с тривиални видеозаписи с натрапчиви маниашки монолози и скучни снимки от джипката без гражданска отговорност, която сам кара, за да се самоинсценира. От една страна като акт на самозадоволяване - насладата от безкрайното му показване по евтините кабеларки, от друга - да отвлече вниманието на обществото от националната катастрофа на България, до която той ни докара!
156
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 174 Още един прегрял русофоб Какъв проводник на руски интереси е Борисов ? Спря ЮП , спря Белене , искаш да продаде обслужването на Козлодуй Уестингхаус , ама те взеха , че фалираха . Ама пак спечелиха някаква поръчкаАмерикански ТЕЦове, козирува на Мустафа , съгласува вътрешната и външната полтика с Козяк Да , не е краен русофоб като монката паси , вълшебния Ал и досега не е превърнал България в американска ядрена площадка . И това ви дразни вас русофобите
155
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно инспектира, като не разбира от нищо ?
154
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко бе ....жалък си бе , гроозен и т.н.
153
9
 
8
 
! Отговори
До 139 преди 3 години
Малко пояснение:Тези, които протестираме срещу мутрата, сме същите, които не искаме той да превърне България във втора Русия.Защото, Бойко е проводника на руските интереси в България.Обслужва всички путинови енергийни проекти и до последно задържаше цената на воривате от Русия.Добре, че беше ЕС да намали цените ни.Та...блокираме ви със задръствания по тази причина.А, ако не искаш да станем втора РУсия...но подкрепяш мутрата...все едно вървиш шсрещу казаното от теб самия.
152
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко бе, защо не организирате една боксова среща с г-н Радев ? Или мазникките ти пречат вече или пък те е страх