ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията

Сред тях връщане на казармата и образователен ценз
14 авг 2020 14:17, Красимир Ангелов
128
ВМРО предлага 6 неща за промяна в Конституцията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 6 основни неща, които да бъдат променени в Конституцията, се обявиха от ВМРО, след като премиерът Бойко Борисов поиска в официално изявление да бъде свикано Велико народно събрание, което да промени Конституцията.

Войводите настояват за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на донаборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Още по темата
Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено, се чете в позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов във Facebook профила му.

"Напомняме, че нееднократно войводите са заявявали, че чуват разумния, необременен от задкулисни интереси глас на протеста. Неслучайно от години ние от ВМРО говорим за това, че прозрачността на изборния процес и неговата философия стоят в основата на демокрацията", смятат от една от партиите в Обединените патриоти.

Според изявлението е крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. "Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор, а задължителното гласуване омаловажава купените цигански гласове и корпоративния вот", казва още Каракачанов.

Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да се обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения. Според основния закон образованието в България е задължително до 16-годишна възраст.

"Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне минимално ниво на образование или да представи сертификат за преминат обучителен курс, който да гарантира възможността на лицето да прави информиран политически избор, то той не би следвало да има правото да избира", категорични са от ВМРО.

Според тях задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Институтът на семейството пък трябва да бъде гарантиран и да „има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол“, заявява още лидерът на ВМРО.

"Тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка", смята военният министър.

Според него трябва да бъде отворен дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. "Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.", се чете в позицията.


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
баце преди 1 месец
Абе ***. Не виждаш ли какви калинки с ценз сте ги събрали в пранителството и в парламента. Повечето са с пазарувани дипломи и образование. Какво значи завършен курс бе *** - 1 седмица присъствал лично или дистанционно на лекции ? Имахме един министър с курс по история на изкуството, дето му го признаха за бакалавърско или магистърско звание по нещо друго. Лицето е Делян Добрев, а направилия услугата е Трайчо Трайчев.
122
1
 
1
 
! Отговори
Воин преди 1 месец
Стани ,стани юнак балкански от сън дълбок се събуди.но вече е късно.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво означава "образователен ценз"
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази партия джудже,ако не се закачи на "композицията"на някои от системните партии,ще се срастне с бурените и от гюрлюка няма да се вижда че я има.Ти бабан "войводо" можеш да предлагаш много неща,но гласоподавателите ще предложат нещо което и ще мине,вмро и партията на бургаският гларус нфсб,да са извън 45-тия парламент на България.Вие сте лъжци,демагози,шарлатани и т.н. Бай Марин горкия, още чака пенсията му да стане от 220 лева на 300.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 115

Да, но гарантира, че ако се купуват гласове, те ще са много по-скъпи за купуване от сега, 'щото всеки льоьо с тапия знае да иска повече, дори да не знае нищо друго. Демек партиите ще трябва да се бръкват мнооого по-дълбоко за това, което сега им излиза мнооого по-евтино и ако сега могат да си позволят да купят Х гласа, ще могат да си позволят едва Х/100 гласа след промяната.
118
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът да има право да иска вот на недоверие. Добре де ама ако не мине този вот на недоверие президента е добре да напусне поста си автоматично.
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво излиза че държавата има пари за изхранването на *** и затворниците които са общо 800 000 паразита , а няма пари за изхранването на набортици
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен това ако се приеме образователен ценз, защо гласут на един висшист да не тежи повече от гласа на среднист?

Тогава да въведем и имуществен ценз и разделение по цвят на кожата?

Освен това ако "джендър" е идеология, защо един човек да не може да направи "информиран избор" и да я припознае?
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тапията за образование въобще нд гарантира, че лицето може да направи информиран избор.
114
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста назадничави идеи за ценза. Аз самият не познавам хора без висше образование, но ми се струва прекалено отнемането на правото да се гласува на незавършилите такова.
113
0
 
2
 
! Отговори
Несъстоятелно преди 1 месец
Всички малки партии да се обединят в 1 коалиция, ако искат да влязат в НС
112
0
 
1
 
! Отговори
Tema преди 1 месец
Защо изместваме темата?! Може ли в момента да се внесе проект на нова Конституция?!! Та нали това е работа на ВНС?!!
111
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Всеки си дърпа чергата към него. ВМРО е партията на пенсионираните военни - и затова искат връщане на казармата. Те трябва да са добре и да си подсигурят доход от Държавния бюджет...
110
2
 
3
 
! Отговори
Югозападен преди 1 месец
Крайно време е да влязат хора от Македония в организацията
С Каракачанов,Карлос Контрера и Ал.Сиди нека тя не носи името вмро а някакво друго...
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статутът ти сред равните, в конкретния случай в поделението ти, е само и единствено въпрос на твоя авторитет. Авторитетът се изгражда и оформя чрез действията ти. На кого си помогнал, кого си подпрял, кого си отхвърлил. Малко затворено общество с гранични ценности. Ясно е, че ако заради някой тулуп целият взвод набива крак 3 часа допълнително, на тулупа ясно се показва, че не е годен да мърси обществото. Той го запомня, остава си тулуп и в цивилизацията.

Средата ясно показва твоето място!
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема с казармата е друг, нема бели деца т.е. по-добре да не я връщат.
Да се екипира и подготвя боеспособна професионална войска е по-добре. Подкрепям идеята за базово военно обучение
107
0
 
4
 
! Отговори
предлагам преди 1 месец
6 порции джоланчета на ГЕНИЯ!
106
0
 
5
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
До SS
Те повечето са виждали оръжие само по филмите! Нищо чудно да обърнат дулото, за да прикладват!
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бря ..тия веднага предлагат далавера ,аз смятам така...подава оставка и тогава нова конституция и народно събрание))
104
1
 
4
 
! Отговори
чул те господ! преди 1 месец
До komitataей

Дано изчезнат завинаги!