Дончев: Промените в Конституцията не са потушаване на напрежението

Наборната служба не тревожи хората, смята вицепремиерът
18 авг 2020 09:32, Петя Славова
181
Дончев: Промените в Конституцията не са потушаване на напрежението
Снимка: БГНЕС

"Промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. Те са направени като отговор на исканията, не само от тези месеци. С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото". Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че оставката на премиера е най-полезният ход независимо дали бъде свикано Велико Народно събрание.

Още по темата

Според него е нужно да се промени начинът, по който функционира демокрацията днес. "Няма как след низ от напрежение промените да са само персонални", отсече вицепремиерът.

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само последните няколко месеца. "Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8, или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването й. Тя е създадена преди 30 години. България бе съвсем различна държава", обясни Дончев.

В редакцията на текстовете участие са взели част от Министерския съвет, както и министър Данаил Кирилов, и вицепремиерът Екатерина Захариева.

"Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни, вътрешни експерти, както казах и членове на Министерски съвет работиха текстовете",  разясни Дончев и допълни, че в крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе ВНС.

"Това е рамката, предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано. Доколкото не съм юрист съм запознат в детайлите. Имал съм възможност да коментирам, да изразявам позиция. Добре свършената работа ще означава, че текстовете ще бъдат приети от ВНС и ще заработят. Всичко останало са субективни оценки. ", отсече той и допълни, че всички чакат с нетърпение чакат какъв текст ще се появи и е нормално всички да не мислят по един и същи начин. Трябва да гледаме каква е същината."

По думите му, машинното гласуване е правилната стъпка. Що се отнася до протестите, Дончев обясни, че полицията се опитва да бъде навсякъде, където има нужда от нея, но все пак и този ресурс не е безкраен.

Вицепремиерът коментира и желаната от ВМРО връщане на наборната служба. Според него тя не тревожи хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
5
 
1
 
! Отговори
де е България? преди 3 години
До Пародия на пародиятаОт никъде за никъде! Добре си бяхме през турско! Робството е метафора и хипербола!Роби сме били на Русия и роби ще си останем!
129
1
 
2
 
! Отговори
харема на Герб преди 3 години
До Дончев, е надявах сеПревърнахте НС в нов бардак от жени!!!
128
3
 
2
 
! Отговори
проруски-протести преди 3 години
Комунистически протести не подкрепяме! Долу Бсп! Импичмънт на Грипен Радефф !
127
2
 
3
 
! Отговори
Пародия на пародията преди 3 години
Промените са пълна пародия както и цялото правителство. Намаляването на броя на депутатите ще намали незначително разходите от хазната за заплатите им, но хора с особено мнение и малки партии, които още не са окрали никакви фондове, няма да имат шанс да влязат в парламента.
126
1
 
3
 
! Отговори
Некой преди 3 години
...Дончев: Промените в Конституцията не са потушаване на напрежението... А ти не си загуба на генетичен материал!
125
1
 
11
 
! Отговори
Дончев, е надявах се преди 3 години
че между вас все ще се намери поне едим МЪЖ с достойнство. Оказа се, че всички сте едни ояли се зад*ници или кърджалийски п'утки !И искате да ви варваме и слушаме глупостите ?
124
3
 
4
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 3 години
ЧЕТОХ ПРОЕКТА НА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ГЕРБ. ТОЗИ ПРОЕКТ Е ОТНОВО С МАЛКИ ИЗМЕНЕНИЯ ОБСЛУЖВАЩА ПАК УПРАВЛЯВАЩИ И ОЛИГАРСИ КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ И С ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ПРОБЛЕ3МА Е С НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ДА СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ ЗА ДА СЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ . НЕ МЕ ИНТЕРИСУВА КОЛКО ДЕПУТАТИ ЩЕ ИМА И КАК ЩЕ СЕ КАЗВА КС, ВСС И ДРУГИ А КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА , НЕ Е РЕШЕН ПРОБЛЕМА С ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ, ТЯ ОСТАВА СЪЩАТА, НЕ ЦАР А ПРЕЗИДЕНТ ДА РЪКОВОДИ ДЪРЖАВАТА
123
3
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Господин Дончев, не е ли време да се откажеш да слугуваш на мутрите, които са по-прости от Вас.
122
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
леле!..Статията за тоя полубрадясалмакроцефал още ли стои тука?..Тоя е безинтересен!..Получи си "двете минути слава",сега го махнете!и без това си е просто една ДЪРЖАНКА в Харема.
121
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересна статистика:- Преди няколко месеца Путин и неговата партия с "референдум" промениха конституцията на РФ за да му продължат мандатите и да го "провъзгласят за цар" за неопределрно време!- Преди един ден в Белорусия Ликашенко също обяви за реферндум и промяна на конституцията!- Бойко Борисов и СиЕ по същото време "внасят" предложение за нова конституция на Република България (но без референдум)!Не станаха ли много "богопомазаните" комунистически лидери с императорски амбиции?
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по време на протестите възбудата и сблъсъците предимно словесни, отново ще прикрият истинския проблем: позорния факт, че Народът напълно е изоставен.Всъщност, той направо е забравен Политическата Секта не говори за него, дори вече не го споменава.И сега, когато е на зор пак не се сеща за НегоЛюбимият въпрос на телевизионните репортери към протестиращите е: Защо сте тук? лесно и тъповато.Вместо: Какво искате да се промени и от кого го искате?Разликата е огромна.Щеше да стане ясно, че не знаят от кого да искат промяната.А може би и няма от кого да я искат засега
119
1
 
1
 
! Отговори
Поправка преди 3 години
До АнонименИмах в предвид партийците,а не управляващите!
118
1
 
5
 
! Отговори
Поправка преди 3 години
Партийците се занимават само със себе си,също и да разделят порции между себе си,за държавата и хората пет пари не даватИ така,докато всички освен ПАРТИЙЦИТЕ и техните чиновници останат в тази държава!Слугите на чуждите интереси,подмазвачите,лакеите,алчните също унищожават народа и ги "изгарят",както се изрази Бойко за Елена Йончева,но тя имаше късмета да се спаси в европарламента,за разлика от обикновеното българско население,което няма политически протекции и "изгаря" или бяга в чужбина
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите се занимават само със себе си,също и да разделят порции между себе си,за държавата и хората пет пари не даватИ така,докато всички освен управляващите и техните чиновници останат в тази държава!Слугите на чуждите интереси,подмазвачите,лакеите,алчните също унищожават народа и ги "изгарят",както се изрази Бойко за Елена Йончева,но тя имаше късмета да се спаси в европарламента,за разлика от обикновеното българско население,което няма политически връзки и протекции и "изгаря" или бяга
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори пожелателно България няма да правова и социална държава!
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правата на гражданите на републиката набутани накрая в герберската проектоконституция-недоносче!Оставка!
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герберска работа - току що ги внесоха и заявиха, че грешките и проблемите щели да отстранят в пленарна зала?Ми те са преписали 95% от старата и са преписвали грешно и некадърно.ОСТАВКА , СЪД, ЗАТВОР!
113
2
 
1
 
! Отговори
Jo6 преди 3 години
НАПИШЕТЕ НЕЩО ХУБАВО ДЕеееее !
112
1
 
6
 
! Отговори
чичо Сам преди 3 години
Кой махна преамбюла!?
111
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герб са некадърни артисти искат да напишат нова пиеса за да им повярва публиката след толкова много помия и некадърност време е да слизат от сцената