Дариткова: Служебно правителство не може да рестартира държавата

ГЕРБ с широка обществена и експертна дискусия за новата Конституция
26 авг 2020 09:19, Анисия Иванова
264
Дариткова: Служебно правителство не може да рестартира държавата
Снимка: БГНЕС

Рестарт на държавата може да се получи, но не чрез служебно правителство, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Промяната ще е чрез спазване на законовия ред, Конституцията и използването на правовите възможности, които имаме в рамките на парламентаризма, допълни Дариткова.

Тя беше категорична, че ГЕРБ не се притесняват от служебно правителство, защото при последното такова на Румен Радев те са спечелили, а и социологическите проучвания показва, че са първа политическа сила. Дариткова посочи, че ако се съберат 120 подписа на депутати, за да започне парламентарен дебат върху проекта за нова Конституция, те ще организират широка обществена и експертна дискусия за предлаганите промени.

Още по темата

Президентът отправя обидни послания към Народното събрание, той дискредитира институцията, каза още тя пред bTV. По думите ѝ това не е в интерес на правовата държава, защото парламентът е законно избран и той представлява българските граждани.

„Защо всички твърдят, че Народното събрание е дискредитирано? Ние имаме парламентарно мнозинство, което все още е легитимно. Спазвайки законите и Конституцията на страната – ние предлагаме разговор за нов обществен договор. Всички други твърдения са спекулация на хора, които имат интерес да се случат оставки, които няма да помогнат на обществото, защото очакванията са коренно различни“, коментира Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че партията ще се съобрази с част от исканите конституционни промени от коалиционните им партньори – „Обединени патриоти“. Относно приложенията на ВМРО за увеличаване на президентските правомощия, връщането на наборната служба, задължителното гласуване и образователния ценз – Дариткова посочи, че не са поемали ангажимент за записването им в първоначалния проект, защото имат нужда от широко обществено обсъждане.

„Когато започнат дискусиите, ние предлагаме да се търси отговор сред обществото и експертите – възможно ли е записването на подобни текстове. Разговорите с ВМРО продължават“, добави тя.

Вчера партията на Красимир Каракачанов заяви, че няма да сложи подписите си под първоначалния проект, ако предложенията им не бъдат записани в него. Дариткова коментира, че при разговора си с тях не е останала с впечатление, че те са категорични в това свое решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой няма ли да каже на тия ,че "рестартиране" на държавата означава,да се върнат нещата от преди около 2 хилядолетия,когато се е образувала българската държава от племенния съюз на няколко племена,някъде около 300 година от н.е,при Авитохол,съгласно имеменника на българските владетели!!Ама,при тотална липса на ум в тикволобията,какво може да се очаква!Повтарят като раздрънкани тенекета умолайненията на ВеликатаТиква!
195
0
 
12
 
! Отговори
msk преди 3 години
Абе, не може най-спрелите да рестартират държавата!
194
0
 
2
 
! Отговори
Аврамъ Бакалинъ преди 3 години
До Анонимен 123 имах предвид в коментара си 205.
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аврамъ Бакалинъ ,имам предвид коментар 123
192
0
 
3
 
! Отговори
Аврамъ Бакалинъ преди 3 години
До Анонимен А вашите нови и младички ли са а..?! Приличат ми на над 100г. убавици и убавци от ,,нашата партия столетничка,, както и викаха преди време от което се мъчим да се отървем но е трудно при тези подмолни игри с които се мъчите да саботирате всичко ново и успешно създадено у нас ..!
191
1
 
14
 
! Отговори
до д-р Дариткова преди 3 години
Докторице, хайде да си гледаш професията, ако не си я вече забравила от 3 мандата търкане на депутатското кресло. Не се бъркай в юридическите неща, от които нямаш никакви познания. Ега ти прос-то-ти-ята! Ти ще даваш акъл, онази *** и Веселинов от ОП! Ставате не смешни, а жалки!
190
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А всъщност кой забатачи държавата, та да има нужда от рестарт?
189
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
великата даритковаслед 10години крадене държавата била за рестарти можели да го направят само патологичните крадци от гробарската партиякомисара по търговия в ес подаде оставка защото нарушил мерките по ковидгоркия - да го бяха напипали с кюлчето можеше и да оцелее
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
амигодинира държавата за рестарт след 10 години
187
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден, в който са на власт, унищожават природата на България и разпродават природните богатства на страната ни. Вредни са! Час по-скоро трябва да си ходят, иначе ще унищожат горите и ще напълнят родината ни с отпадъците на други страни.
186
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей.....................това, че някой има диплома за доктор, не го прави нито умен, нито годен за политика....................но тая докторица е доста тъпичка и не ги разбира тия неща!!!
185
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До МехуроШирокият дебат се провежда в маалите преди избори,зер там са й избирателите.Недостигащите гласове се добавят при преброяването.
184
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем недоразумението герберасти
183
2
 
11
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Като искаше широк обществен дебат, защо се кри като мишка и излизаше през дворовете след едно гостуване в БНТ? Ей на, там можеше да направи широк дебат с обществото. Ама не би.
182
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 3 години
А тия дето 10 години управляват ли ще рестартират държавата???? И защо?
181
2
 
19
 
! Отговори
! преди 3 години
GAME OVER.Играта за Герб приключи. Време е старите играчи да отидат на бунището, а най-добре в панделата
180
1
 
12
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Не е сигурно моме.Защо не вземете да пробвате а.
179
1
 
16
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
А бе, къде е оня Минко 47 ерген? Не че ме кефи, ама най после да вземе да свърши работата, която казва че върши добре. Минко, брат, ела й напълни усттата на тая, че да спре да говори пр0ст0тии. Ама хубаво, да се даави чак. Тая е много, ама много нагла. Нормално, те всички от герб са такива, нагли и безкрупулни и все те са жертвата и все някой им е виновен. Вече 11 години. Некъв ужас е вече да се живее в тази прекрасна страна. Тия са за обесване на площада, всичките 240 в парламента.
178
2
 
15
 
! Отговори
Гамен преди 3 години
Ама тия верно се са в час. Че кой иска да се рестартира държавата. Кой иска нова конституция? Кой? Хората искат оставка на правителството а не да се рестартира държавата и не нова конституция. Тия кво увъртат още? Опитват се да ни убедят че това трябва да се направи и се опитват да го правят. НЕ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ И НЕ ТАКИВА СА ИСКАНИЯТА НА ХОРАТА. ИСКАНИЯТА СА - О С Т А В К А НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. Що се праят на дръж ми шапкаата?????
177
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога вече Грипен Радев