Дариткова: Служебно правителство не може да рестартира държавата

ГЕРБ с широка обществена и експертна дискусия за новата Конституция
26 авг 2020 09:19, Анисия Иванова
264
Дариткова: Служебно правителство не може да рестартира държавата
Снимка: БГНЕС

Рестарт на държавата може да се получи, но не чрез служебно правителство, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Промяната ще е чрез спазване на законовия ред, Конституцията и използването на правовите възможности, които имаме в рамките на парламентаризма, допълни Дариткова.

Тя беше категорична, че ГЕРБ не се притесняват от служебно правителство, защото при последното такова на Румен Радев те са спечелили, а и социологическите проучвания показва, че са първа политическа сила. Дариткова посочи, че ако се съберат 120 подписа на депутати, за да започне парламентарен дебат върху проекта за нова Конституция, те ще организират широка обществена и експертна дискусия за предлаганите промени.

Още по темата

Президентът отправя обидни послания към Народното събрание, той дискредитира институцията, каза още тя пред bTV. По думите ѝ това не е в интерес на правовата държава, защото парламентът е законно избран и той представлява българските граждани.

„Защо всички твърдят, че Народното събрание е дискредитирано? Ние имаме парламентарно мнозинство, което все още е легитимно. Спазвайки законите и Конституцията на страната – ние предлагаме разговор за нов обществен договор. Всички други твърдения са спекулация на хора, които имат интерес да се случат оставки, които няма да помогнат на обществото, защото очакванията са коренно различни“, коментира Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ уточни, че партията ще се съобрази с част от исканите конституционни промени от коалиционните им партньори – „Обединени патриоти“. Относно приложенията на ВМРО за увеличаване на президентските правомощия, връщането на наборната служба, задължителното гласуване и образователния ценз – Дариткова посочи, че не са поемали ангажимент за записването им в първоначалния проект, защото имат нужда от широко обществено обсъждане.

„Когато започнат дискусиите, ние предлагаме да се търси отговор сред обществото и експертите – възможно ли е записването на подобни текстове. Разговорите с ВМРО продължават“, добави тя.

Вчера партията на Красимир Каракачанов заяви, че няма да сложи подписите си под първоначалния проект, ако предложенията им не бъдат записани в него. Дариткова коментира, че при разговора си с тях не е останала с впечатление, че те са категорични в това свое решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се притеснявали от служебно правителство, защото социологическите проучвания показвали, че ГЕРБ били първа политическа сила... Но шефът на "Воля" си призна по телевизиите, че може да бъдеш първа, може и последна политическа сила, според това, колко платиш на социолозите!
135
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Служебното правителство на Софиянски рестартира държавата през 1997 г. Ама това в Смолян явно не се е чуло.
134
3
 
14
 
! Отговори
Грешка в БИОС-а преди 3 години
След гербавия рестарт директно отиваме на синия екран.
133
4
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
оставка и се махаите повече не се мотаите в нс безделници
132
20
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Напълно безполезната президентска институция е въведена по подобие на монархическата институция в търновската конституция , но тук е избираема монархия без такива провомощия. Радев иска да се прави на цар -да разпуска народното събрание да уволнява прокурори ,министерски съэвет и пр. изобщо да се прави на Тодор Живков-генарален секретар и председател на държавния съвет , като разчита на Червената армия.Само че времената са други и народът не се плаши и другарите ще ядат дървото
131
2
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Не, служебно правителство не може да рестартира Държавата. Може да я рестартират други, когато няма мутри в управлението, или такива, които твърдят, че не са мутри, но ги обслужват (справка депутатите от Герб. )
130
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка гербехрасти , като скакалци сте където минете трева не никне
129
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какъв рестарт,говориш моме "ненагледна"? *** наречена за по кратко герб,трябва да бъде натикана в помийната яма,защото докара милион и половина мои сънародници до просешка тояга.Не може провалил се Борисов,да дава идеи,как да се оправи държавата.Днес той се моли на баба Ан.Мозер и други овехтели "демократи",заедно с чичо Вальо от Бургас,да атакуват 45-тото НС. Единадесет години кражба стига.Оставка,сл. кабинет,избори и затвор с много дълъг срок за причинителите на тежкото ни дередже!
128
3
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
Ама разбира се, само толупа и хунтата са способни на рестарт и то какъв рестарт само....10 години властта и най-вече Борисов живеят в паралелна реалност, хвалби, хвалби,потупвания от къде ли не и само "усвояване" на евро средства, измислена стабилности и отново и отново похвали и самоизтъкване. И сега на фона на всичките тез "постижения" ми се говори за рестарт и то пак от тях герб-а и вожда и любимеца на някои и още магистрален инспектор...да,да инспектор щото той е точно това, а не премиер!
127
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С диплома за педиатрия, дава политически прогнози.... как става тази работа?
126
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компрометирани правителство и парламент съвсем не са в състояние да рестартират държавата
125
21
 
7
 
! Отговори
Игор преди 3 години
Пак ще гласувам за ГЕРБ, друга алтернатива няма !
124
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
буксува държавата, буксувааа....
123
12
 
4
 
! Отговори
до 127 преди 3 години
изборите за президент БЯХА ЛИ ЧЕСТНИ
122
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четири пъти я рестартирате, още при втория фалстарт, трябваше да ви отстранят.
121
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-122 ,то пък трите незавършени правителства,на тиквата,не бяха цирк,бяха нещо по-вече от цирк,то не бяха министри от кръстопитищата,то не бяха кандидати за евро-комисари,като румянка,то не бяха вътрешни министри-шофьори,още да изреждам ли цирковете на правителството ,на б.м.б.
120
2
 
8
 
! Отговори
Даритко преди 3 години
Но честни избори могат да рестартира държавата. Но без Мафията да си добавяте към избирателите 1 млн. мъртви души.
119
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
дариткова,а тиквата изобщо не може да я резстартира,при тези пълни чекмеджета,те го влачат към дъното на политиканстването му,впрочем,той изобщо,никога не е бил политик.
118
4
 
17
 
! Отговори
баце преди 3 години
Няма друг начин за рестарт освен този да разчистиш крадливата комунистическа сбирщина, мутри и НПО-та, дето са се събрали в ГЕРБ и ОП. Първо се почва отгоре и после надолу. Така се прави рестарт от горе и надолу в дълбочина. Служебното правителство е нужно за друго - да крепи държавата за няколко месеца и да организира максимално честни избори.
117
1
 
17
 
! Отговори
мак преди 3 години
Очаквам всеки член на герб да се изкаже по тв с единствено правилни критики към Радев и оди за баце. А това с "рестарта" е неостро, някой се прави на оригинален, пък и протестите тръгнаха от едно друго искане, ама като никой не ще да пусне кокала, властта заговори за конституция.