Нови заповеди на здравния министър заради извънредната обстановка

Правилата остават в сила до края на месеца
40
Нови заповеди на здравния министър заради извънредната обстановка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър издаде три заповеди във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец септември.

Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, предвижда едната от тях.

Съгласно заповедта работодателите могат да прилагат и други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. Целта е да бъде осигурено по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. и ограничаване на несъществените контакти на работното място.

Лицата, които пристигат в България от Турция, Сърбия и Беларус се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на Covid-19.

Учебният процес се организира и провежда в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020-2021 г. в условията на Covid-19.

Присъствената дейност във висшите училища се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица, предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

По отношение посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения – считано от утре, 1 септември, същите се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Със същата заповед в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи може да се ходи по барове и ресторанти а на училище не може кскво целите още по голяма неграмотност на нацията вируслно ли ви го нареждат
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е по-*** и от предишния министър. Айде ОСТАВКА и всички от правителството домашна карантина да не ви гледаме, че ни писна от вас!
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой му даде дипломата на този уж лекар,че да издава такива глупави заповеди?Значи служители в офиси могат да работят дистанционно, децата в частните занимални на метър и половина дистанция,а нашите по 30 в клас,наврени едно в друго!Няма място за такива министри!Вън Ангелов от МС!
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам децата пред блока се събират да играят всеки ден. Обменят си всякакви вируси...С какво ще е по-различно от един ден в училище. Само ще ги тормозят да се задушават с тези маски.Вижте какво става в Берлин. Народите излизат на бунт срещу Ковид измамата.
31
6
 
11
 
! Отговори
Лaпа Лaпа преди 3 години
Шефът на Александровска болница Костадин Ангелов, новият здравен министър.Най затъналата болница в страната дължи над 70 млн лв.Самият Ангелов през 2019 си купува апартамент за 586 749 лв.Точно когато е е шеф на фалиралата болница
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя само и само да е министър - ще издава всякакви безумни заповеди. А е наложително да остане министър, щото иначе ще му лъснат далаверките и ще стане клиент на прокуратурата. Шладур! Скоро ще почнат да го возят в джипката. Финансовия министър ще е портмонето, тоя ще е чикийката. Хаххаха.
28
5
 
10
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Свижданията в болниците се разрешавали само от близки и то за пациенти в терминален стадий. Да го видим за последно преди да си е отишъл. Какъв жест! Каква човечност! Благодаря Ви, господин Робовладелецо! Ние, които сме на път да умрем, Ви поздравяваме!
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Нали има консултации.Ще питат учителите ако трябва по 5 пъти и ще се нареди всичко.
26
5
 
15
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Лекарите започват да прилагат спрямо нас робовладелски практики: как да пътуваш, с кого да се срещаш и т.н. Превръщат телата ни в публична обществена собственост. Налице е крайна форма на професионален егоизъм и нарцисизъм.
25
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА за "послушника" Ангелов!
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе лошо ,че учителите не са като в другите страни.Я да не отидат на 15.И родителите да не си заведат децата....Ама това го има в други страни.
23
4
 
12
 
! Отговори
7 преди 3 години
Щом за частните занимални и езикови центрове се изисква 1.5метра дистанция и за училищата трябва да е така.От заповедта излиза,че в противен случай не е безопасно!?Господин министър, нещо си противоречите в тази заповед.Защо в училищата няма изискване за дистанция?
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как за частните занимални дистанция от 1.5метра,където децата са много по-малко,а за класните стаи децата са по 25 Без дистанция,едно до друго.Абе този нормален ли е.Къде е логиката?Тези вече се подиграват с хората.
21
6
 
7
 
! Отговори
Др. Ох преди 3 години
Малий, недоволен народ брей! И 100 кюлчета да ми дават, министър в тази кочинка не ставам.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и без това ако искаш детето ти да научи нещо,да знае добре език се стига до частни уроци.Всички знаем ,че по училищата няма подготовка и за кандидатстване в езикови гимназии и вузове се ходи на уроци с години.И това е позор за нашето образование.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18За бизнес става въпрос.Школи,частни уроци..Това е по-важно!!
18
5
 
9
 
! Отговори
7 преди 3 години
Ами тия дето ревнаха като изкарат 2-3 карантина и треперят дали детето им е заразено или не и като платят 2-3 PCR теста и ще ревнат за дистанционно.*** народ,ама много ***!
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица, предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метраА децата задължително на училище по 25-30 в клас, като преди това хубаво се натикат и по градският транспорт. Нещо не мога да схвана замисъла.
16
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами защото имаше едни майчета дето реваха че нямало кой да им гледа децата. Затова излъгаха и за анкетата на родителите. А и от Подкрепа предадоха и учителите.фИ там фалшива анкета. По-Добре си беше дистанционно от 5 до 12 клас.фМалките присъствено на групички. За 5-11 клас има електронни учебници. Пестиш от учебници, помагала,дрехи, pcr тестове. И си спокоен.Пък след часовете да си се социализират с приятели.фНа ваша отговорност.Ще излязат виновни директорите и учителите.