Световните агенции: Хиляди на протест пред парламента в София

Съобщава се за сблъсъците между протестиращи и полиция
Обновена: 2 сеп 2020 17:15 | 2 сеп 2020 17:15, Елка Василева
262

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хиляди българи се събраха днес пред парламента в София в един от най-големите протести по време на продължаващите от два месеца демонстрации с искане за оставка на премиера Бойко Борисов, предаде Ройтерс.

Агенцията информира за избухналите сблъсъци между протестиращи и полиция, която е използвала лютив спрей и е задържала няколко души.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклуци срещу силно охраняваната сграда на парламента, съобщава Ройтерс. Разтърсваха полицейски автомобили и използваха неустановено вещество срещу служителите на реда, от което пострадаха около 20 полицаи, е цитиран да казва началникът на полицията в София Георги Хаджиев.

Митингът се проведе в първия ден от есенната сесия на българския парламент, след лятната ваканция. Той беше наречен от протестиращите "Голямо национално въстание" в отговор на правителствения план за нова конституция, посочва Ройтерс.

Още по темата

Агенция Франс прес съобщава, че в сблъсъците между активисти срещу корупцията и полицията са били ранени двадесетина униформени. Хиляди демонстранти скандираха пред парламента "Оставка!" по адрес на консервативния министър-председател Бойко Борисов. Най-малко 16 души - протестиращи и полицаи, са били обгазени и са настанени в болница, според службата за спешна помощ, допълва АФП. Съобщава се също, че главният ГКПП между България и Румъния е бил блокиран от протестиращи.

Това беше най-голямата демонстрация от избухването на антиправителствените протести преди близо два месеца, отбелязва Асошиейтед прес. Полицаи, екипирани за борба с безредици, обградиха парламента, за да го защитят от протестиращите, които хвърляха камъни, яйца, пластмасови бутилки и боклуци.

Президентът Румен Радев призова правителството да се оттегли, повтаряйки исканията на протестиращите, които настояват за оставка на министър-председателя и на главния прокурор, информира АП, цитирана от БТА.

ТАСС информира за използвания сълзотворен газ по време на днешната масова акция в българската столица, наречена "велико народно въстание". Сред пострадалите има няколко полицаи и журналисти, съобщава агенцията, която цитира директора на столичната полиция Хаджиев, според когото сред участниците в протеста е имало провокатори, които са използвали сълзотворен газ срещу униформените, а действията на полицията са били ответна реакция, но към момента тя действа максимално пасивно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
19
 
19
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Абе Герберските *** още ли пишат тук??Младежи не разбрахте ли, че оставате безработни?! Не се напъвайте, а се наспете добре, че опашката пред бюрото по труда е голяма покрай COVID кризата. Трябва от рано да се наредите. Диктатора Борисов падна.. нокаутиран от генерал Радев.. с прозвището ПРЕЗИДЕНТА!!
182
20
 
29
 
! Отговори
Лъжити продължавт преди 3 години
Бабикян днес за пореден път излъга, че 55 дни търсили диалог, и след като не го получили - напрежението у хората ескалирало.Лъжа !!!Аз съм свидетел, как няколко пъти политици преставляващи мнозинството от народа им предлагаха диалог и те го отказваха.Нагли лъжци и манипулатори !
181
26
 
26
 
! Отговори
ПУЧЪТ НЕ УСПЯ преди 3 години
Метежниците се провалихаСъд и в затвора за организаторите и лумпеените
180
31
 
26
 
! Отговори
Мунчо Радеф преди 3 години
Вижте обективно уплашената и глуповата физиономия на Грипен Радеф. Той наистина прилича и говори като ***. Срича, мънка, мрънка, декламира като тройкаджия. Хората безпогрешно усещат нещата и безмилостно измислят точните прякори...
179
26
 
14
 
! Отговори
СССР преди 3 години
ЕС и НАТО вън от България!!Свобода и дружба с Русия!! Това е решението на всички проблеми!!
178
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
протестъри, ходете и го духайте на празидента.
177
18
 
19
 
! Отговори
Спокойно преди 3 години
За три-четири дни ще се разчистят *** до обичайните 100-200 души.Трябва да се работи, включително и за това, което искат нормалните протестиращи. Без диалог - това е диктатура - мечтата на Радев. Справка - путинова Русия.
176
24
 
5
 
! Отговори
Премъдър Радев преди 3 години
Само той ни води към благата на добруването!
175
17
 
26
 
! Отговори
Димитър Иванов преди 3 години
Пак се започна с "хилядите" протестиращи.Истината е, че днес на площада имаше не повече от хиляда души, барарар с телевизионните екипи и изкараната в работно време президенска администрация.След действията от последните няколко седмици, както и днес протестърите заслужиха прозвището си - МЕТЕЖНИЦИ !Това е истината "световни" медии !Бъдете честни с хората !
174
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо за протестите във Франция и САЩ написаха ли Франс Прес и Асошиейтид прес?
173
0
 
2
 
! Отговори
Шушана преди 3 години
Кът ни плащат да мрът..
172
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 189. А бе милиони бяхте, видяхме го.
171
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Скай Нюз също даваха репортаж за анти-праеителствените протести в София. Казаха, че българите са разочаровани от про Европейското управление на България през последните 10 години и искат да върнат Социалистическата партия на власт. Президента също подкрепял исканията на протестиращите за лява политика и по задълбочени връзки на България с Русия и Китай.
170
8
 
15
 
! Отговори
Стотици хиляди бехме преди 3 години
Всички знаем ,че световните медийната посмалили малко реалната бройка ,за да не е твърде горещо..
169
18
 
18
 
! Отговори
Тулуп преди 3 години
Долу крадливата шайка ГЕРБ
168
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До nilesev Стой си на село и не се меси в демократичните процеси в столицата. Гражданите искат главата на лoестия *** крадец, който нанка с пистолет и кюлчета злато в чекмеджето.
167
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно ще управлявате така, а гербави престъпници?
166
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Евро нюз постоянно дават за анти правителствените протести в България. За хилядите хора излезли на протест в подкрепа на Президента на България. Просто си пуснете Евро нюз и гледайте. С това почва всяка емисия
165
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е с нас!! Кураж и бой по Гербавите!!
164
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невярно. Показват за Беларус, Индия, Ливан. Единствено по Евронюз споменават бегло за България.По BBC, CNN, нищо.