Световните агенции: Хиляди на протест пред парламента в София

Съобщава се за сблъсъците между протестиращи и полиция
Обновена: 2 сеп 2020 17:15 | 2 сеп 2020 17:15, Елка Василева
262

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хиляди българи се събраха днес пред парламента в София в един от най-големите протести по време на продължаващите от два месеца демонстрации с искане за оставка на премиера Бойко Борисов, предаде Ройтерс.

Агенцията информира за избухналите сблъсъци между протестиращи и полиция, която е използвала лютив спрей и е задържала няколко души.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклуци срещу силно охраняваната сграда на парламента, съобщава Ройтерс. Разтърсваха полицейски автомобили и използваха неустановено вещество срещу служителите на реда, от което пострадаха около 20 полицаи, е цитиран да казва началникът на полицията в София Георги Хаджиев.

Митингът се проведе в първия ден от есенната сесия на българския парламент, след лятната ваканция. Той беше наречен от протестиращите "Голямо национално въстание" в отговор на правителствения план за нова конституция, посочва Ройтерс.

Още по темата

Агенция Франс прес съобщава, че в сблъсъците между активисти срещу корупцията и полицията са били ранени двадесетина униформени. Хиляди демонстранти скандираха пред парламента "Оставка!" по адрес на консервативния министър-председател Бойко Борисов. Най-малко 16 души - протестиращи и полицаи, са били обгазени и са настанени в болница, според службата за спешна помощ, допълва АФП. Съобщава се също, че главният ГКПП между България и Румъния е бил блокиран от протестиращи.

Това беше най-голямата демонстрация от избухването на антиправителствените протести преди близо два месеца, отбелязва Асошиейтед прес. Полицаи, екипирани за борба с безредици, обградиха парламента, за да го защитят от протестиращите, които хвърляха камъни, яйца, пластмасови бутилки и боклуци.

Президентът Румен Радев призова правителството да се оттегли, повтаряйки исканията на протестиращите, които настояват за оставка на министър-председателя и на главния прокурор, информира АП, цитирана от БТА.

ТАСС информира за използвания сълзотворен газ по време на днешната масова акция в българската столица, наречена "велико народно въстание". Сред пострадалите има няколко полицаи и журналисти, съобщава агенцията, която цитира директора на столичната полиция Хаджиев, според когото сред участниците в протеста е имало провокатори, които са използвали сълзотворен газ срещу униформените, а действията на полицията са били ответна реакция, но към момента тя действа максимално пасивно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
15
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
И Априлското въстание не успя ,,но дойде Русия и ни освободи!!! И сега ще е така...
162
19
 
7
 
! Отговори
СССР преди 3 години
По Руския Первий канал даваха репортаж за протеста в София. Милиони хора са излезли да протестират против правителството на Борисов.Хората скандират за падане на санкциите срещу Русия. А също така за излизане на България от Евро съюза и НАТО. Това каза Руската национална телевизия.!! Те поне показват истинската действителност.
161
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е против протеста е роб по душа или ***!
160
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е голям българин!Оставка на Мутрата от СИК!Съд и затвор!
159
11
 
13
 
! Отговори
Е уточнете колко преди 3 години
За едно са прави агенциите - хиляди , но около пет хиляди, което е нищожен процент на фона на имащите право на глас.
158
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Фигуранта си позволи поредната нагла Лъжа: Той бил привърженик на Диалога !Този лицемер, който още преди първата си реч просъска на Депутатите "остава ви още само една седмица", този интригант, който подбуди бунт на летците от Графгнатиево и с това си зотвори вратите за Премиера, този ***, който се обявява за "независим", а опорните точки му пише Позитано, този черногледец, който гледа с широко затворени очи успехите на Народа си, този който каза, че избори не се печелят с компромати,...
157
17
 
18
 
! Отговори
Алоу агенциите ! преди 3 години
7 Милиона Не подкрепят тоя платен от бкп/расия опит за преврат ! Европо,и ти ли спиш - искаш ли расия да ти влезне изодзад през България ?или ще ни изхвърлите на комунистическите хиени ?
156
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще правим със собственика на Чекмедже-bank
155
11
 
26
 
! Отговори
L преди 3 години
Импийчмънт за фигуранта!
154
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера, как така народа иска оставката на правителството, а хора от правителството казват, че Радев се страхува и се опитва да запази властта на всяка цена!!! Що за безумие.....
153
14
 
21
 
! Отговори
Печели време преди 3 години
Бойко печели време, за да уцели цената на ДПС. Воля бе създадена от Цвъки и продължава да крепи ГРОБарите на България.
152
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви избори да чакаме като всички партии в парламента са контролирани от задкулисието? Така промяна не става. 30 години я чакаме и нищо. Много заспали хора пишат тук или са плaтени клакьори.
151
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 166Още по лошо за "градската десница", че мишкуват за каузата на Фигуранта - Азия !
150
6
 
20
 
! Отговори
клошар преди 3 години
Бедни сме били.....А се замеряме с домати, яйца.Сламата вместо за овцете се пилее по площадите.Е.... тази бедност.
149
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не подкрепям Радев, но още по-малко подкрепям Борисов. Сред протестиращите е градската десница и хора с всякакви политически убеждения, имам познати и приятели там, не се ловете на гербаджийската пропаганда, че били комунисти. Вдигайте се и отивайте и вие за да променим България. Сега или никога. И не ми говорете за избори, изборите са купени и нагласени. Няма как да стане с избори. Нужна е революция.
148
13
 
22
 
! Отговори
Мунчо Радеф преди 3 години
Вижте обективно уплашената и глуповата физиономия на Грипен Радеф. Той наистина прилича и говори като ***. Срича, мънка, мрънка, декламира като тройкаджия. Хората безпогрешно усещат нещата и безмилостно измислят точните прякори...
147
11
 
5
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 3 години
Спомнете си дами и господа когато прословутата"Протестна мрежа" през 2013-14 блокираше и правеше блокади пред ст. В. Левски и Орлов Мост всички мълчехте и ги подкрепяхте. Когато една шепа отиде в Банкя пред дома на Борисов и го събуди с лозунг "Борисов върни се" отново мълчахте и ръкопляскахте. Знаехте че Борисов е "мутра" бивш от СИК но важното е да ви прави ремонт на ремонта(както ремонта на Цар. шосе) и да му хвалите глупостите. Той ви го каза в очите че сте: "Лош човешки материал".
146
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е най-загрижения за България Президент който сме имали от 30 годиви насам!
145
11
 
19
 
! Отговори
Кви хиляди? преди 3 години
Тия агенции да не са гледали Беларусия или стари кадри от Сърбия и да са коментирали България? Ако полицията и беше разрешено щеше да ги изрине за норматив барабар с ***.
144
9
 
23
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
До Анонимен 144Кои са тези нови хора? Как ще ме убедят да гласувам за тях? С хулиганство по кръстовищата ли? Каква програма предлагат, как ще я реализират? С крясъци?