Световните агенции: Хиляди на протест пред парламента в София

Съобщава се за сблъсъците между протестиращи и полиция
Обновена: 2 сеп 2020 17:15 | 2 сеп 2020 17:15, Елка Василева
262

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хиляди българи се събраха днес пред парламента в София в един от най-големите протести по време на продължаващите от два месеца демонстрации с искане за оставка на премиера Бойко Борисов, предаде Ройтерс.

Агенцията информира за избухналите сблъсъци между протестиращи и полиция, която е използвала лютив спрей и е задържала няколко души.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклуци срещу силно охраняваната сграда на парламента, съобщава Ройтерс. Разтърсваха полицейски автомобили и използваха неустановено вещество срещу служителите на реда, от което пострадаха около 20 полицаи, е цитиран да казва началникът на полицията в София Георги Хаджиев.

Митингът се проведе в първия ден от есенната сесия на българския парламент, след лятната ваканция. Той беше наречен от протестиращите "Голямо национално въстание" в отговор на правителствения план за нова конституция, посочва Ройтерс.

Още по темата

Агенция Франс прес съобщава, че в сблъсъците между активисти срещу корупцията и полицията са били ранени двадесетина униформени. Хиляди демонстранти скандираха пред парламента "Оставка!" по адрес на консервативния министър-председател Бойко Борисов. Най-малко 16 души - протестиращи и полицаи, са били обгазени и са настанени в болница, според службата за спешна помощ, допълва АФП. Съобщава се също, че главният ГКПП между България и Румъния е бил блокиран от протестиращи.

Това беше най-голямата демонстрация от избухването на антиправителствените протести преди близо два месеца, отбелязва Асошиейтед прес. Полицаи, екипирани за борба с безредици, обградиха парламента, за да го защитят от протестиращите, които хвърляха камъни, яйца, пластмасови бутилки и боклуци.

Президентът Румен Радев призова правителството да се оттегли, повтаряйки исканията на протестиращите, които настояват за оставка на министър-председателя и на главния прокурор, информира АП, цитирана от БТА.

ТАСС информира за използвания сълзотворен газ по време на днешната масова акция в българската столица, наречена "велико народно въстание". Сред пострадалите има няколко полицаи и журналисти, съобщава агенцията, която цитира директора на столичната полиция Хаджиев, според когото сред участниците в протеста е имало провокатори, които са използвали сълзотворен газ срещу униформените, а действията на полицията са били ответна реакция, но към момента тя действа максимално пасивно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев просто ви разнесе в Парламента, гербави про стачета. След такива думи, ако имахте малко морсл, трябваше да си направите харакири.
102
6
 
16
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
100 човека бяха. Тези чужите агенции си измислят цифри щото са платени от Божков. Нашите медии казват истината и са напълно независими - даже изпреват няколко африкански държави по свобода на словото.
101
17
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ КРАДЕ преди 3 години
ГЕШЕВ Е ПОЗОР , БОРИСОВ ВЪВ ЗАТВОР! ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази есен ще бориме яйцата, а напролет - пилците !
99
8
 
21
 
! Отговори
Ян Биберонян преди 3 години
Довечера де ще раздават парите за протеста,че аз съм с КоВид19 и под карантина,та не съм в течение?
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аванта до дупка
97
6
 
17
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Милиони бяха... но се представиха като хиляди мизерници!
96
24
 
11
 
! Отговори
Америка ВЪН преди 3 години
протести до дупка!
95
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от Ройтерс броят и полицаите за протестиращи, защото от тях има повече ранени.
94
1
 
7
 
! Отговори
Добре де.... преди 3 години
До Анонимен 96Ех значи, цял живот без късмет... *** съм и съм безидеен, защо не ме купят? Така поне ще съм *** с пари... та никой не предложи значи ей!
93
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя крадлив к'апут власт изобщо няма намерение да сдава власта,без размирици няма как да се получи!
92
17
 
6
 
! Отговори
Папилома преди 3 години
Колежките от ГЕРБ вече не искат да спят с Борисов щото на два пъти са му горили папилома отдолу. Вторият път е било доста дълбоко и след интервенцията му стои леко накриво.Не е ясно кога ще избие пак и труженичките от ГЕРБ вече масово му отказват - заразните папиломи на Борисов не са тайна в структурите на ГЕРБ.
91
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюс това съм сигурен, че всеки един от тези протестиращи ще е също толкова комрумпиран, ако е на власт. Бъдете честни пред себе си ...
90
10
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Чак пък хиляди не са, но платени стотици от Божков чрез Фигуранта ДА.Освен фигурант Божков ще нарече Радев политически труп и некадърник.30 бок лука ще бъдат съдени, заради неуспелия преврат организиран от фигуранта.Великото народно въстание се превърна във великия провал на фигуранта.
89
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееее не, тия уж наречени протестиращи ллумпенчета вече трябва да бъдат пребити , тяхната наглост е безгранична, да палиш със слама колите на полицията , това какво е ако не тероризъм ТЕРОРИЗЪМ така го наричам аз !
88
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ройтерс: "Хиляди" протестирали "мирно", а 20 полицаи ранени !!!
87
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има доста прости и бизделни хора които Божков купува.Всеки разумен човек го разбра
86
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШопоКво ши прай тиквата при Путин ? Той е българския Елцин .Надупен на запада с най слабата българска държава в историята. На нас ни трябва някой нато Путин ,а не тази политическа ***.итутка на която шефовете са извън България ,а ние чакаме да живеем добре. боко тиквата е българския Елцин.
85
1
 
9
 
! Отговори
KAK TAKA преди 3 години
Тук един неплатен немилиционер неактивист каза , че площада събира 900 човека и лошите платени черепи лъжат ,че са хиляди! Аз твърдо му вярвам! :D :D :DЧерепа купи и световните медии!Голям череп, голямо нещо!!!
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
крадливия юмрук, на един не доказал се жалък пилот--------Е, хич пък да не се е доказал?.. :))