На предстоящите избори вотът с хартиена бюлетина и с машините

Изборният ден ще е цели 48 часа заради коронавируса
Обновена: 3 сеп 2020 14:22 | 3 сеп 2020 14:14, Камелия Цветанова
169
 На предстоящите избори вотът с хартиена бюлетина и с машините
Снимка: архив, БГНЕС

Въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели, като се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Това записаха депутатите, като приеха на първо четете промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.

Според действащите до момента разпоредби гласуването трябваше да е изцяло машинно.

ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

Поправките дават възможност за гласуване в два поредни дни заради коронавируса, т.е. реално изборният ден да продължи 48 часа.

С измененията в Изборния кодекс се регламентира, че 200 депутатите от Великото народно събрание ще бъдат мажоритарни.

Останалите 200 ще са пропорционално избрани.

Още по темата

По време на дебата най-оспорваният текст се оказа предложението да има и гласуване с хартиени бюлетини.

Шефката на НС Цвета Караянчева отговори на критиките, че е редно да се гарантира, че всеки ще упражни правото си на вот.

„По-възрастните хора имат притеснения, когато работят с машини и дисплей, кой ще им помогне, когато се чудят къде да натиснат, къде е тайната на вота, а докато те се чудят, пред секцията чакат млади хора, който нямат проблеми с техника, но ще почакат 20 минути и ще си тръгнат. Нали искаме висока избирателна активност“, мотивира се тя.

Като друг пример за нуждата от бюлетини тя посочи, че машините се чупят и при такъв случай ще се блокира процесът на гласуване.

Караянчева обаче призна, че не одобрява предложението на съпартийците си гласуването да продължи 48 часа и ще настоява този текст да отпадне при окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.

От ДПС силно разкритикуваха предложенията на ГЕРБ.

„Това е некомпетентен проект. За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Кого лъжете? Няма как да твърдите, че искате машинно гласуване, като го възлагате на ЦИК, без да има административен и финансов капацитет“, обърна се той към мнозинството.

Според него се залагат много капани за оспорване на изборните резултати.

„В Изборния кодекс важни технически дейности са възложени на органа по управление на изборите, недопустимо е на ЦИК да се възлагат технически дейности. Проектът на ГЕРБ възлага на ЦИК и осигуряването на машините, но не дава отговор на въпросите, свързани с логистиката - къде ще се съхраняват тези машини, кой ще ги охранява? Заложили сте ЦИК да е основният виновник, но това не може да ви спаси от отговорност“, отсече лидерът на ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
472
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94 Ако беше живял във времена , когато нямаш право да гласуваш и да протестираш , друго щеше да пееш . Ама сега всичко ти е наготово и сам се отказваш от правата си .Чуден човек , някой доброволно да иска да блъска по цял ден в памуковите плантации и да работи за господаря си . И да не вижда проблем в това
98
0
 
507
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
За никой не трябва да се гласува.И пълна забрана за всякакъв вид религии.Много добре знаят кои да поемат контрола.
97
1
 
511
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Референдума беше ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ и МАЖОРИТАРЕН ВОТ! Чест прави на Герб че се съобразиха и внесоха в НС проект и за двете искания, я познайте от първи път КОЙ рипна като орален от главното МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ м? КОЙ изкара " експерти" да внушават коооолко нереформирани сме били, че да искаме мажоритарно избиране на депутати? Не бяха ли ОПГ/ БСП и ОПГ/ ДПС тия антимажоритарки?
96
2
 
501
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Админа го е хванала абстиненцията и като натисне вместо 1 + се получават 300!Тремор бате...
95
2
 
516
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93 и аз искам елетронно гласуване Едва ли ще е много сложно да се гласува по 100 пъти А сега - само по 1 бюлетина Искам да мога да гласувам по повече пъти
94
0
 
555
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
На предстоящите избори ще гласувам за този,който ми е най- близко ,от където раждам кафяви деца.От 39 години не ме е забременяла,така че му имам доверие!
93
0
 
513
 
! Отговори
мдааа преди 3 години
Поне слагайте гласове и на " минусите " , така само с много плюсове не е хич интересно
92
2
 
540
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки от компютър трябва да може да гласува това е истината,или друго там телефон,таблет и т.н.И вота да е открит да се вижда кой за кого.Тогава няма как да фалшифицират нищо,няма да трябват секции,комисии,математици и всички други знайни и незнайни правещи изборите.Спестяват се пари за заплатите им и излиза истински вот реален не подправен!
91
0
 
509
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sichtpunkt 89 в САЩ има машинно гласуване ама си прав , то тяхното нормална държава ли е .....Те и по пощата гласуват там - съвсем откачена работа
90
0
 
473
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85 и как ще стане този явен вот Ще трябва да си правя снимка с бюлетината ли ?и после ще броят снимките ли ?Не те разбрах , какво точно предлагаш
89
3
 
501
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Нищо не ни остава освен пълен бойкот на герберските избори. Нека да отидат да гласува само тяхното твърдо ядро и платените им мекерета. Не говорете с гербери, не пазарувайте в магазините им, пълна изолация, не скл'чвайте договори с фирмите им, не ходете в хотелите им! Пълна изолация!
88
0
 
524
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Това с машините е най - голямата глупост!От дясно и от ляво ревяха:машинно машинно, сега от ДПС пък обвиняват ГЕРБ! Казах че така ще стане! И както тук някой си слага по стотина полюса, така някой ще набичи милиони гласове. Не знам в коя нормална държава има машинно гласуване!
87
0
 
514
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 81 Кой им дава тези права ?Сърди се на него
86
0
 
504
 
! Отговори
kiril преди 3 години
До 81Споделям същото мнение.Поздрави!
85
0
 
486
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Vladimir Putin Quizzed By Megyn Kelly Over Russian Involvement In U.S. Elections | NBC News
84
0
 
489
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 80Защо да е странно?Когато е възникнала демокрацията в Гърция са гласували явно с ръка и се е виждало кой е за и кой против.После са ти казали,че вота трябва да е скрит и ти вярваш.Демокрацията трябва да е открита,явна и чиста.Тогава вече няма лъжа толкова са те избрали ти ще си началник!А сега протоколите са драскани до един!Един чист протокол няма всичко е натамънено!
83
2
 
501
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще и от летяща чиния да е вота, досегашните партии са изчерпани Радeв да поставя ново начало, със нови лица и нови идеи и управленска програма. Не си мислете, че хората ще си счупят краката и ще се избият да гласуват за който и да било, щото имало някакви си машини.
82
2
 
473
 
! Отговори
Иво Илиев преди 3 години
Само в Индия има машинно гласуване, където повечето гласуващи са неграмотни. Отделно не се ползва, защото е много лесно за манипулиране. Но костовистите и Слави Мултитрупа врякат, че хартиеното е лесно за манипулиране, а машинното НЕ :D Ясно е кой разчита на "хакерска помощ". То като не можеш да хванеш повече от 4% вече на 5 поредни избори за влезане в парламента - много ясно, че ти се иска да стане някой шмекер, за да се докопаш до лапачката!
81
0
 
493
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"пред секцията чакат млади хора, който нямат проблеми с техника"Вие сериозно ли? Млади хора, коЙто чакат...
80
0
 
512
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама не бе,не може моят глас да е равен на оня от махалата дето буквите не знае,взима помощи от държавата,които аз внасям,не плаща една стотинка данък.Строят колиби на държавна земя,живеят с години там и като ги бутнат реват,че имат деца.Еми и аз имам деца,даже имам земя,не ме оземлява държавата както тях за жълти стотинки.Ако обаче аз построя на моята земя не на държавната като тях,ще ме скъсат от глоби и ще ми бутнат строежа,нищо,че е на моя земя!В градския транспорт също не ги глобяват.