На предстоящите избори вотът с хартиена бюлетина и с машините

Изборният ден ще е цели 48 часа заради коронавируса
Обновена: 3 сеп 2020 14:22 | 3 сеп 2020 14:14, Камелия Цветанова
169
 На предстоящите избори вотът с хартиена бюлетина и с машините
Снимка: архив, БГНЕС

Въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели, като се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Това записаха депутатите, като приеха на първо четете промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.

Според действащите до момента разпоредби гласуването трябваше да е изцяло машинно.

ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

Поправките дават възможност за гласуване в два поредни дни заради коронавируса, т.е. реално изборният ден да продължи 48 часа.

С измененията в Изборния кодекс се регламентира, че 200 депутатите от Великото народно събрание ще бъдат мажоритарни.

Останалите 200 ще са пропорционално избрани.

Още по темата

По време на дебата най-оспорваният текст се оказа предложението да има и гласуване с хартиени бюлетини.

Шефката на НС Цвета Караянчева отговори на критиките, че е редно да се гарантира, че всеки ще упражни правото си на вот.

„По-възрастните хора имат притеснения, когато работят с машини и дисплей, кой ще им помогне, когато се чудят къде да натиснат, къде е тайната на вота, а докато те се чудят, пред секцията чакат млади хора, който нямат проблеми с техника, но ще почакат 20 минути и ще си тръгнат. Нали искаме висока избирателна активност“, мотивира се тя.

Като друг пример за нуждата от бюлетини тя посочи, че машините се чупят и при такъв случай ще се блокира процесът на гласуване.

Караянчева обаче призна, че не одобрява предложението на съпартийците си гласуването да продължи 48 часа и ще настоява този текст да отпадне при окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.

От ДПС силно разкритикуваха предложенията на ГЕРБ.

„Това е некомпетентен проект. За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Кого лъжете? Няма как да твърдите, че искате машинно гласуване, като го възлагате на ЦИК, без да има административен и финансов капацитет“, обърна се той към мнозинството.

Според него се залагат много капани за оспорване на изборните резултати.

„В Изборния кодекс важни технически дейности са възложени на органа по управление на изборите, недопустимо е на ЦИК да се възлагат технически дейности. Проектът на ГЕРБ възлага на ЦИК и осигуряването на машините, но не дава отговор на въпросите, свързани с логистиката - къде ще се съхраняват тези машини, кой ще ги охранява? Заложили сте ЦИК да е основният виновник, но това не може да ви спаси от отговорност“, отсече лидерът на ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Аз искам електронно! Пия си ракийката,замезвам и ,,бам,, за БСП !!!
138
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142Дали хартиени или "машинни" все тая....:)Хората използват от години регистрите с мъртви души, имаше и късно мъкнене на чували герберастчета, да не забравихте...? :))) Не сме дорасли за електронно, въпреки че го подкрепям на 200%, там още по лесно става подменянето, няма заигравка с мъртвите, както и мъкнене на хартия :)))
137
7
 
0
 
! Отговори
Я ТУК .... преди 3 години
+ ГЕРБ- БСППРОБА!
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хартиените бюлетини остават , е значи пак ще има една дузина бюлетини ,които ще бъдат обявени за невалидни . Достатъчно е , при преброяването една лека чертичка с химикал по тези бюлетини ,които не са за правилната партия и готово , невалидни са. Има и много други методи ,които използват за тази цел . Манипулирането на вота явно ще продължи и за напред.
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да, с хартиена бюлетина, за да може ромът, като влезе в тъмната стаичка, да снима с телефона си кой номер от бюлетината е зачеркнал и после навън с тази снимка като доказателство да си вземе 20-те или вече са станали 50 лв, не знам по колко вървят. А машината е видима от комисията, тя не е зад пердето. Самият екран не се вижда, но ще се види, ако гласуващият снима с телефона си.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 136 както биха ти отговорили запознатите - " бедните партийки и бизнесмеи дават пари да купуват отделни гласове . Богатите си купуват секционни комисии "А като си имаш секционна комисийка - можеш да си слагаш и починали , и живи , и всякакви гласували и негласували
133
0
 
0
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
На изборите ще имат право на глас 9млн души, при избирателна активност 60% 5млн ще са гласували в секцийте където са неграмотни хората основно една партия ще печели
132
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
До SichtpunktВъв всяка, в която се купуват гласовете на маргиналите за 50лв и в която изборните комисии си дописват както си решат.... опа, това е само България. Спецификите на родният мат'риал изискват специфични решения
131
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ще доведат България до така бленуваното светло бъдеще и ще ни избавят от демоните на комунизма, все още надвиснали над народа, но вече отдалечаващи се и все по-безсилни.
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значение имат умрелите в избирателните списъци? Броят се бюлетините пуснати от живите, а не умрелите. А ако някой все пак пуска бюлетини заради умрелите и после подправя списъка, то къде са членовете на другите партии в комисията? А къде са застъпниците? Спали ли са?
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До има ли значениеА ??? 33 -И НОМЕР???
128
3
 
7
 
! Отговори
Ханс Клос преди 3 години
Никой не вярва на тези непрокопсаници "гробарите", че ще правятчестнии избори, та дори да се гласува с . . .пощенски гълъби !?
127
8
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
ГЕРБ изтриха руския отпечатък от България за добро или за лошо и разнебитиха всички изкуственосъздадени олигарси на прехода.
126
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ промениха България и трябва да се приспособяваме към новата България членка на ЕС и НАТО и да свикваме да живеем като американци.
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До има ли значение 122 Правиш ли разлика между сертифицирана , несвързана с интернет машина и сайт, в който дори няма никаква форма за регистрация ?
124
1
 
5
 
! Отговори
*/* преди 3 години
Машини,хартия ....бул шит.Надписани палети с готови бюлетини,подправени и драскани протоколи,купени ***,хора умряли преди 20 години са в списъците...това е "демократичния" и честен вот в България.При шест милиона? население ,седем милиона бюлетини.
123
0
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
На тези цени минималната заплата трябва да е 1500 лв,а минималната пенсия-1000 лв.За нормален живот.Всички боклуицци ,които ни управляват от 31 години са за разследване.
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121 1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?Това бяха въпросите Не виждам да има въпрос за машинното гласуване
121
3
 
3
 
! Отговори
РептилАсосиешън преди 3 години
Да пускате веднага Костя еничари такива!
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че в никоя европейска държава няма машинно гласуване. Дори там където е било въведено, в последствие е премахнато- Холандия, Норвегия, Германия и др. Така че аз ще си гласувам с хартийката. А тези в изборните комисии да не се правят на утрепани, а да си броят правилно бюлетините. В комсиите има представители от всички партии. Никой не им е виновен че са прозсти.