Подкрепата за протестите остава, но е по-голяма извън София

При избори днес ще имаме 6 партии в парламента
213
Подкрепата за протестите остава, но е по-голяма извън София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Продължаваща подкрепа за протестите, задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, неясен изход от политическата криза и консолидация на вътрешното ядро на ГЕРБ, показва тримесечно национално-представително проучване на Алфа Рисърч.
 
Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства. 
 
Наблюдава се обаче интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни – намалява категоричната подкрепа за тях в София, а се увеличава тази в по-малките населени места.Изследването показва, че отделните социални групи проектират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него.
 
Протестите, сблъсъкът между институциите и засиленият медиен фокус върху корупцията увеличават ерозията на доверието към управляващите. Одобрението към правителството се установява на критичните 12.8%, а към парламента спада до 7.6%, при над 60% недоверие.
Още по темата
Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки. Единствено полицията успява да увеличи нивата си на доверие, като през септември положителните оценки за дейността й, обратно на ситуацията през юли, започват леко да доминират над отрицателните (30.2% - 27.7%).
 
Българите посрещат есенно-зимния сезон със значителна доза песимизъм и несигурност. За разлика от пролетта обаче, когато страховете се концентрираха около избухналата пандемия от COVID-19, в момента най-голяма тревога буди не здравната, а икономическата и политическа ситуация. 
 
50% очакват влошаване на икономиката в близките месеци, срещу 15.3%  - подобрение. 14.9% очакват разрешаване на политическата криза, 54% - изострянето й. На този фон, безпокойството от разпространението на коронавируса отстъпва на по-заден план – 22.6% са оптимисти, 31.9% - песимисти. Сами по себе си тези числа обаче не дават основание за оптимизъм, защото подценяването на вируса и предпазните мерки може да има бумерангов ефект – задълбочаване на здравната, а оттам – ескалация и на икономическата, и на политическата кризи.
 
Ако диагнозата на сегашната ситуация с доминиращата опасна тенденция към делегитимиране на институциите е ясно видима, то изходът от нея остава твърде неясен. При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Общо 56% са за редовни избори, като от тях 31% смятат, че правителството трябва да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата.
 
Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство. Трябва да се отбележи и това, че 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот. Две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни – първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми.
 
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян, Хакимян, Кевоуркян,Халваджиян,,Алгафариян Хампарцумян и прочие антибългарски животински видове
107
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
протестиращите са зомбирани от Радев и черепаИскали млади хора и промянакакви политици има бсп даже фирма не са управляваликолко преговори са водили БСП - парашутистиЗарков, Добрев и други
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В пост 115 *** да се четат като името на "селския *** от "Под игото".
105
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софиянци ходят не на "протеста", а отвреме-навреме на разходка и да погледат сеир, от който тутакси се отвращават. *** са или "командировани" отнейде-някъде си, или "столичани в повече", които винаги и навсякъде са зле - нито в България, нито в чужбина. цяла София отдавна им се смее, а в провинцията новините простигат пеша, а агитките на ком-партията и вечните мрънкалници си мрънкат по принцип, пък и смятат "протеста" и ***-свинщините за "модерни".*** НЯМА да ви е "цар", свиквайте!
104
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян да отиде и защити родината сии ако трябва да даде живота си за нея - надалиседи в ХУБАВАТА ДЪРЖАВА България И ИСКА ДА Я СЪСИПЕ
103
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян, Хакимян, Кевоrкян----- всички са от един дол дренки
102
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 108Mайчето Манолова Събота вечерта си развяваше русата грива на площада, слОчаЕнос?
101
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека днес всички ние, граждани и политици, си дадем сметка за собствената ни историческа роля и с чувство на дълг пред род и Отечество отново да поемем съдбата си в свои ръце, и да прекратим безсмисленият протест който се подклажда от злите сили
100
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анди 107 Цяла България. Хахахахахахахахаха.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гиб няма време
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106 Какви БСП те гонят пък тебе бе
97
3
 
19
 
! Отговори
Анди преди 3 години
Пълнма подкрепа а ГЕРБ и господин Борисов ! Направи повече от всичко ! Смело напред и нагоре, цяла България е с Вас, господин Борисов ! Бъдете здрав !
96
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов умее да взима правилни решенияако сгреши веднага се поправя при управление на държавата това е много ВАЖНОВ БСП нямат такъв политик, Миков беше такъв но Нинова си изгони кадърните хора.
95
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Нали в малките общини всички са на храникла към общината ве. Ти май си слънчасал.....До кога ще казвате на ИСТИНАТА, лъжа мишоциии? В малките населени места е така шуробаджанащина, че ти е бедна фантазията. Всичко почва от гробаджийския кмет та до маанетата които метат улиците
94
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАРОДА ИСКА БОРИСОВмного направи за БългарияМного вдигна летвата, след него трудно някой ще го надскочи.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизма и фашизма са затритиследват ДПС и БСП
92
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквички-БСП Няма време тук сме временноспрете да съсипвате държаватасамо Българските бесепари могат така злобно да говорят срещу държавата си
91
11
 
8
 
! Отговори
Бахур и чесън преди 3 години
А защо няма и дума за 800те интелектуалци, подписали се за оставката на цялата сга.н? Или викате те интелектуалците не са от значение...
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до гибМного си злеТодор Живков ви каза сега трябва да се наведем
89
5
 
1
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 3 години
До Анонимен100 пъти да ти кажа, че не съм комунист ти си знаеш твоето...Комплексар ще си останеш!