Влезе ли България в списъка на проблемните за ЕС страни?

Какво ни каза Европа за върховенството на закона у нас
139
Европарламентът обсъди върховенството на закона в България, като депутатите бяха разделени в своите оценки. ЕНП подкрепи правителството на Борисов, а най-остри срещу ситуацията в страната ни бяха представителите на зелените. Чуха се гласове и за спиране на парите от еврофондовете.
 
Междувременно сградата в Брюксел осъмна с протест на български граждани.
 
"Механизмът го има, той не отпада. Във всеки един момент Комисията може да реши да пише нов доклад. Отпадането на този механизъм зависи от Съвета на страните членки и може да бъде отменен само с единодушие. ЕП променя становището си с тази декларация. България влиза в групата страни, които са проблем за ЕС", коментира бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин в "България сутрин".
Още по темата
Премиерът Бойко Борисов не присъства на дебатите в ЕП, а според Калфин е негово право да реши дали да отиде. По думите му обаче, липсата на представител на изпълнителната ни власт показвала, че тя няма аргументи.
 
Според него ГЕРБ поставя ЕНП в много неудобна ситуация, тъй като вече си имали Виктор Орбан "на главата". 
 
"Не питаме г-н Вебер кога да са изборите в България, това не е негова работа", подчерта Калфин.
 
Ръководителят на катедрата по политология на СУ и бивш евродепутат - доц. Светослав Малинов, посочи пред Bulgaria ON AIR, че има акция на правителството да обясни, че мониторингът от Европа е спрян. 
 
"Мониторингът продължава и става паралелен на нов инструмент на ЕС, най-вероятно ще се слее с него. Нямаше да има дебат, ако нямаше протести. Факт е, че протестите впечатляват със своята издръжливост. Самото наличие на този механизъм е повод за дълбоко притеснение у нашите партньори. Единодушие в Съвета няма да се постигне, освен ако не се вземе решение новият механизъм да измести стария", обясни доц. Малинов.
 
Той е на мнение, че най-далновидно е да признаем верните констатации в декларацията, а правителството да даде обещания за промени. Според него ситуацията в България ще се влошава, а нетърпимостта между хората ще става все по-голяма.
 
"Европейската комисия има пълната информация какво става в България и оставя нещата на нас - българските граждани", посочи още доц. Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
а1 преди 3 години
До АнонименАми този завод дава работа на 50 % от населението на цял град ве мой
110
0
 
0
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
До Военен брокерТака е кражбата е нещо като въздуха за политиците.Тия сегашните дето се натискат още по- гладни и ненаяли се ще излязат.За бившите комунистически режими един диктатор и полицейщина друг вариянт няма всички крадат и ще крадат..."Кражба до край ,и това е"-цитат от млад ром от ТВ то...
109
0
 
2
 
! Отговори
Военен брокер преди 3 години
Всеки роден през комунизма и възпитан в сатаниско-материалистичният мироглед на партизаните е изпечен крадец до гроб.Всеки до един.Добре е да имаме само един главен крадец ,който да шляпа другите алчни пъклени душици.Примерно бившата еко министърка(2001г.НДСВ) все още краде водата на 200 хиляди българи с ВЕЦа си на язовир Тича.....Мъжа и пък продаваше лекарства за тежко болни на държавата с 300% надценка,2012 незаконна вила.- Долорес Арсенова ....Трябва по -малоко да се докосват до власта.
108
2
 
2
 
! Отговори
Toi преди 3 години
От голям оптимист преди 5-6гадини относно България, днес съм краен песимист. Мисля, че нашата група на песимистите расте доста бързо. За мен изхода е Терминал 2 с еднопосочен билет.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо дълговете ще тегнат на гърба на обикновения човек в България,както и вноските за ЕС,а хората в България не получават и пукнат лев компенсации заради кризата,нито ги получват български и европейски фирми,а само турски фирми? 22.04.2020 / 17:21(продължение) :Всяка трета фирма, която ще получи помощта, е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството.</p><p>От публикувания списък на одобрените работодатели става ясно, че най-много средства, а именно малко над 192 000 лева, получава заводът за домакинско стъкло "Паша бахче" - България, който е дъщерно дружество на "Шишеджам".Сред
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо дълговете ще тегнат на гърба на обикновения човек в България,както и вноските за ЕС,а хората в България не получават и пукнат лев компенсации заради кризата,нито ги получват български и европейски фирми,а само турски фирми? 22.04.2020 / 17:21 :Групата Шишеджам се очертава като един от най-големите получатели на помощ по схемата 60/40 - това сочи публикуваният от Националния осигурителен институт списък на одобрените тази седмица работодатели, които ще бъдат компенсирани за запазване на заетостта.Всяка трета фирма, която ще получи помощта, е от сферата на хотелиерството и рестора
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоз Радан е наивник и беладжия- просто не става. Излагаме се пред европейците с такива безобразия.
104
5
 
11
 
! Отговори
Разбра ли българино, преди 3 години
при какви лицемери ни навряха? А чакахме помощ от ЕС, чакахме да ни цивилизоват, а те подкрепят шайката на Боко, така както навремето са играли заедно с анадолците! - "Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни интерес им покажи, че да виж дела проказни и *** в тях лъжи."
103
4
 
12
 
! Отговори
до Гешев преди 3 години
ЕВРАТА, ВНЕСЛИ И ПОДКРЕПЯЩИ ПАСКВИЛА ЗА БЪЛГАРИЯ (И ВОДЕЩИ СЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ) ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА !!!
102
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА на факта че в ГЕРБ в момента има повече членове на бившата БКП от БСП как ще отговоряш другарю?На всеки който не е 100% д.е.бил и и.н.фантил му е ясно че 30 г. ни управляват хора от партии пръкнали се до една от партията-майка БКП и ДС!!!Това е голата истина и колкото минуси да слагате нещата просто са такива!!!За 30 г-.унищожиха,продадоха,заграбиха всичко и съсипаха една индустриално и селскостопански развита държава!!!Станахме подлог.и на такива организации като НАТО и ЕС.ПОЗОР!
101
1
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Правилният въпрос не е дали БГ влезе, а дали някога ще излезе от списъка на проблемните в ЕС?
100
10
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 3 години
Прав е професора Иво да ви нарича д,ебили и всякакви.Само д,ебил и недомасленик може да си мисли,че Борисов ще държи милиони в копюри по 500 евро.Това са игрите на черепа,защото само той си е позволявал да тегли милиони в кеш,както сам си го призна!И понеже са върха на масалите и театралните постановки,нищо чудно с негови пачки да е подплатен научно популярния филм на ДС или на КГБ с работно заглавие,чекмедже!Не бих държал и две банкноти от този купюр,като знам охраната каква е,камо ли милиони?!
99
6
 
8
 
! Отговори
Впечатлен преди 3 години
Много надрусани крадци в сайта и продължават да си живуркат във виртуалният си ком.мафиотски свят и понеже те са крадци и лентяи до мозъка на костите си мислят и прехвърлят собствените си мисли,похвати и възприятия за живота върху останалите?!Ти му казваш погледни каква красива магистрала е направена,а *** веднага,да ама боку кой знай колко и откраднал??!!*** и пасмина.Погледнете ги и тук в сайта!Мустака и черепа забягнаха с милиардите,ама за тях ура и браво,щот крадът повече и от нас?
98
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отдавна начело с това недоразумение Мухобойко чекмеджето
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отдавна време начело с това недоразумение Мухобойко чекмеджето
96
6
 
10
 
! Отговори
гост преди 3 години
Винаги сме били в списъка с проблемни страни. Имидж не се крепи с лъжи и заблуди на калинки по поръчка на един престъпник. Просто на ЕНП ще му таковат маата на следващи евро избори - тогава Толупа става безполезен и е готов за сервиране на коледната трапеза, защото го знаят какво представлява от много време, но все още е удобен. Свърши ли далаверата, Толупа ще бъде Гвоздея в програмата за Евро прокуратурата. Това е положението.
95
2
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
Не влезе, а я вкараха...
94
7
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Ако имаше строги правила и...контрол за еврофондовете в ЕС, Боко Тиквата нямаше да се развихри...толкова с мафиотските си...похвати.Кучето скача според...тоягата.
93
7
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
ЕС в завоалиран текст ни казва:-вие гласувахте и продължавате да гласувате с долните си глави и сега трябва да си сърбате попарата до като се научите да гласувате с разум а не счрез емоционални балкански настроения
92
4
 
17
 
! Отговори
Корумпе комисия преди 3 години
Благодарение на фиктивния контол на ЕК върху евро фондовете корупцията се разрастна до невиждани нива, а после ни натресват този мониторинг. Кой ще прави мониторинг на корумпе комисията?