Влезе ли България в списъка на проблемните за ЕС страни?

Какво ни каза Европа за върховенството на закона у нас
139
Европарламентът обсъди върховенството на закона в България, като депутатите бяха разделени в своите оценки. ЕНП подкрепи правителството на Борисов, а най-остри срещу ситуацията в страната ни бяха представителите на зелените. Чуха се гласове и за спиране на парите от еврофондовете.
 
Междувременно сградата в Брюксел осъмна с протест на български граждани.
 
"Механизмът го има, той не отпада. Във всеки един момент Комисията може да реши да пише нов доклад. Отпадането на този механизъм зависи от Съвета на страните членки и може да бъде отменен само с единодушие. ЕП променя становището си с тази декларация. България влиза в групата страни, които са проблем за ЕС", коментира бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин в "България сутрин".
Още по темата
Премиерът Бойко Борисов не присъства на дебатите в ЕП, а според Калфин е негово право да реши дали да отиде. По думите му обаче, липсата на представител на изпълнителната ни власт показвала, че тя няма аргументи.
 
Според него ГЕРБ поставя ЕНП в много неудобна ситуация, тъй като вече си имали Виктор Орбан "на главата". 
 
"Не питаме г-н Вебер кога да са изборите в България, това не е негова работа", подчерта Калфин.
 
Ръководителят на катедрата по политология на СУ и бивш евродепутат - доц. Светослав Малинов, посочи пред Bulgaria ON AIR, че има акция на правителството да обясни, че мониторингът от Европа е спрян. 
 
"Мониторингът продължава и става паралелен на нов инструмент на ЕС, най-вероятно ще се слее с него. Нямаше да има дебат, ако нямаше протести. Факт е, че протестите впечатляват със своята издръжливост. Самото наличие на този механизъм е повод за дълбоко притеснение у нашите партньори. Единодушие в Съвета няма да се постигне, освен ако не се вземе решение новият механизъм да измести стария", обясни доц. Малинов.
 
Той е на мнение, че най-далновидно е да признаем верните констатации в декларацията, а правителството да даде обещания за промени. Според него ситуацията в България ще се влошава, а нетърпимостта между хората ще става все по-голяма.
 
"Европейската комисия има пълната информация какво става в България и оставя нещата на нас - българските граждани", посочи още доц. Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
19
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
По скоро ЕС и ЕНП влязоха във списъка с проблеми за България.Вече нищо няма да е същото защото българите разбраха ,че са колонизирани кръводарители на чужди икономики и олигархични кръгове
90
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11 години си затварят очите пред мутрите на Лойко и присвояването на милиарди евра от присъединителните фондове. Сега се сетили, че нещо май не е както им говори Лойко... Леле, мале, къде попаднахме в какъв съюз?!? Или са бавноразвиващи тъпуняции или се правят на такива и лапат заедно от кражбите... Познайте от три пъти кое е вярното!!! Трябва да се сезира Кьовеши и да ги разследва до един от ГЕРБ и Каскета, щото видяло се е у нас няма никой да си мръдне пръста!!!
89
4
 
12
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Брюкселските Зелки (Зелени и Леви ) се опитват да развият Оранжева революция в България и плащат добри пари на националните предатели. Кои са тези "граждани" , блокирали сградата в Брюксел ?
88
2
 
13
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Това е НАМЕСА във суверинитета на една държава. От години се опитват да чернят Полша и Унгария, сега и нас включиха в нападките на ЕКО-ДЖЕНДЕР-МУЛТИКУЛТИ-СОЦИАЛИСТИТЕ. Всчячески искат да разбият нациопналните ни традиции и култура и да ни превърнат в БЕЗЛИЧНА МАСА, тесто, което да мачкат както си искат. Заплашват със спиране на Еврофондовете, пари се печелят, но загубена ИДЕНТИЧНОСТ не ! Искат да ни заставят да приемаме мигранти, това е основната причина, И плащат на предателите отишли в Брюксел
87
5
 
9
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 3 години
до 88 наблюдателЩо бе , сега кои са взели властта , Боко - потомственият комунист и калинките около него ,дето ги е срам да си признаят , че още стискат червените партийни книжки !Или като си легнаха една нощ комунистти , а на сутринта се събудиха гербери , сигурно са нещо различно от комунисти ?!
86
5
 
7
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Мндаааа явно днешния "протест" явно доказа че Божо дъждовни не плаща ! Язък
85
3
 
13
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 3 години
НЕ, НЕ ВЛЕЗЕ! ЕВРОПА НЕ ВИ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ НА ВАС БЪЛГАРОФОБИТЕ, ДЕТО ИГРАЕТЕ ПО МУЗИКАТА НА МАФИЯТА, НА МОСКВА И НА СОРОС! И...КОЙ ***..РАС МИ ИЗТРИ ПЪРВИЯ КОМЕНТАР???
84
0
 
0
 
! Отговори
Condios преди 3 години
In short: no!
83
8
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Ако не дай Боже някога комунистите вземат власт, в кърпа ни е вързана Задунайская губерния. Тогава в Москва ли ще протестират Христо Иванов, Радан Кънев ( Г.за) и Елена Йончева ? А, Елена Милиончева ще си е у дома , нали си е рускиня.
82
3
 
3
 
! Отговори
An Europska преди 3 години
Браво на Европа. Да дават на всеки по един мильон Евра и да се отърват от народното недоволство. Иначе нема отърване.
81
7
 
16
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
Значи на Вебер не му е работа "да казва кога да са изборите в България" а на всичките кумунисти, либерали и джендърсти им е работа да казват, че няма свобода на словото, корупция, протеста бил огромен и прочие глупости. Всеки тълкува както му изнася. Да сте чули и видели гърци така да се клепат в европарламента? Окрадоха 30 години евросъюза. Караха се вътре, колко предсрочни избора имаха само. Но навън всички заедно. Фалирали бяха и накрая пак успяха да извъртят нещата та още милиарди наляхме.
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Македонско малцинство", отмяна на решението на най-висшия орган на България - Конституционният съд, по темата за отхвърлянето на Истанбулската конвенция, приемане на гей браковете и още редица скандални текстове са залегнали в резолюцията за България на ЕП, която се рекламира от евродепутати на БСП и *** като документ за борба с корупцията.В текста са записани и тези и признаване на ОМО Илинден, които са признати за сепаратистка организация и искат отцепване на Пиринска Македония. Няма думи, които да опишат този позор и редица анализатори скочиха остро срещу документа, зад който стоят Ра
79
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри вън!
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя никога не е излизала от този списък.;
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА.
76
12
 
8
 
! Отговори
Все още ли? преди 3 години
Все още ли подпрепяте вашият "БОК" "БОЙКО БОРИСОВ"?Ходете му по улиците, карайте си колите по магистралите му(около Стара Загора магистралата я направиха преди няма и 2 години?) и ще ви заведе... на дъното.
75
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП на които им бяха спрели европеиските пари заради корупция сега реват в ЕП че имало корупция и да ни спарат фондовете. Егати предателите.
74
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немските политици всяка година си слагат в джоба едни 175 милиарда от корупция. Това е 2 пъти повече от целия годишен БВП на БЪлгария. Ама си мълчат за тяхната си корупция и успокояват техните си граждани като сочат корупцията в България.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОСЛЕДИ ДЕБАТИТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ОТ НЕГОВИЯ САЙТ, ПРЕВЕДЕН Е И НА ВСИЧКИ ИЗПОЛЗВАЕМИ ЕЗИЦИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НА БЪЛГАРСКИ.
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕК- "ОЩЕ ОТ НОЕМВРИ ЗАПОЧВАМЕ НАБЛЮДЕНИЕ НАД ВСИЧКИТЕ 27 ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ НА ЕС- ЗАПОЧВАМЕ С 5 ДЪРЖАВИ- БЛАГОДАРЯ НА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ С ГОТОВНОСТ ОТКЛИКНА ДА Е ПЪРВА- БЕЛГИЯ, БГ, ЕСТОНИЯ, ЧЕХИЯ."