Влезе ли България в списъка на проблемните за ЕС страни?

Какво ни каза Европа за върховенството на закона у нас
139
Европарламентът обсъди върховенството на закона в България, като депутатите бяха разделени в своите оценки. ЕНП подкрепи правителството на Борисов, а най-остри срещу ситуацията в страната ни бяха представителите на зелените. Чуха се гласове и за спиране на парите от еврофондовете.
 
Междувременно сградата в Брюксел осъмна с протест на български граждани.
 
"Механизмът го има, той не отпада. Във всеки един момент Комисията може да реши да пише нов доклад. Отпадането на този механизъм зависи от Съвета на страните членки и може да бъде отменен само с единодушие. ЕП променя становището си с тази декларация. България влиза в групата страни, които са проблем за ЕС", коментира бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин в "България сутрин".
Още по темата
Премиерът Бойко Борисов не присъства на дебатите в ЕП, а според Калфин е негово право да реши дали да отиде. По думите му обаче, липсата на представител на изпълнителната ни власт показвала, че тя няма аргументи.
 
Според него ГЕРБ поставя ЕНП в много неудобна ситуация, тъй като вече си имали Виктор Орбан "на главата". 
 
"Не питаме г-н Вебер кога да са изборите в България, това не е негова работа", подчерта Калфин.
 
Ръководителят на катедрата по политология на СУ и бивш евродепутат - доц. Светослав Малинов, посочи пред Bulgaria ON AIR, че има акция на правителството да обясни, че мониторингът от Европа е спрян. 
 
"Мониторингът продължава и става паралелен на нов инструмент на ЕС, най-вероятно ще се слее с него. Нямаше да има дебат, ако нямаше протести. Факт е, че протестите впечатляват със своята издръжливост. Самото наличие на този механизъм е повод за дълбоко притеснение у нашите партньори. Единодушие в Съвета няма да се постигне, освен ако не се вземе решение новият механизъм да измести стария", обясни доц. Малинов.
 
Той е на мнение, че най-далновидно е да признаем верните констатации в декларацията, а правителството да даде обещания за промени. Според него ситуацията в България ще се влошава, а нетърпимостта между хората ще става все по-голяма.
 
"Европейската комисия има пълната информация какво става в България и оставя нещата на нас - българските граждани", посочи още доц. Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията е създадена от БКП те назначаваха само проверени другари на добри постове а наЙ тъпите ги правеха ДИРЕКТОРИ, А КАК КРАДЯХАСега БСП продължава с този подходпуснаха с парашут Зарков, Добрев,Вигенин и други
50
2
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
дали не сме там отъ доста време :)продажницивсички прадеди ще се обърнат в гробовете си заради немотията и разграбването на "демократична България"едва ли са се борили всички те за това!?а ние имаме история и то такава че да за това ни тъпчат сега и не ни харесват и завиждат!!аз съм за ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ - но нема ора! фак-т!
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''..БЛАГОДАРЯ ЗА ВЪВЕДЕНАТА РЕЗОЛЮЦИЯ, ВЗЕХМЕ РЕШЕНИЕ ДА НАБЛЮДАВАМЕ ВСИЧКИТЕ 27 СТРАНИ НА ЕС ЗА ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, СПРАВЕДЛИВИ ПРИСЪДИ,СВОБОДА НА СЛОВОТО И ПЛУРАЛИЗЪМ , И ЗАПОЧВАМЕ ОЩЕ ОТ НОЕМВРИ С ПЕТ ДЪРЖАВИ, БЪЛГАРИЯ ИЗКАЗА ГОТОВНОСТ И ВЕДНАГА СЕ СЪГЛАСИХА ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ ТАМ"
48
7
 
16
 
! Отговори
Спомням си преди 3 години
Естествено Раданкъневия гъзо-лизник да твърди тези простотии.Аз пък си спомням, че този "хубосник" беше единствения български евродепутат който не се яви да подкрепи българската позиция за закона за мобилността който жестоко ощети нашите превозвачи в Европа.С неговия глас сега одавна да сме забравили за това с решение в наша полза.Но такива са Радановците и Буратиновците !Нищо добро от такива като тях !
47
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хей ЕП Кьовеши проверете фирмите Трасе,Артекс,Бокал и още много други да видите къде отиват парите от Европа във Поставените фирми по на горе на Бойко Борисов ,какво се правите на малаумни ,не може едни лампи в Тунел ечемишка който струват с подмяната 50 хиляди лева макс да пишат в фактурата 500 000,не може един паметник на НДК който му трябва 2 кг тортил със превоза на отпадъците да струва 10 000 лв те взимат 500 000 милион за събарянето ,саниранееее,Калпавитееее пътища на Трасе за милиарди.
46
4
 
7
 
! Отговори
От кухнята преди 3 години
Че то ние никога не сме излизали от тоя списък
45
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България само губи от ЕС и НАТО. Вече 30 години става все по-зле и по-зле. Още 50 години ли ще чакаме да ни обясняват, че сме били проcти и затова живеем зле? A като сме толкова прости, защо преди 1989та се живееше много по-добре от днес в ЕС и НАТО?
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За нас трябва нов списък!
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко Боец и Бивол са изпратили достатъчно доказателства и записи в ЕП ,и смятам че там не са израснали в саксия много добре знаят за какво става въпрос в БГ ,само че тук медиите са купени от мутрите и ви успиват сладко сладко,а тиквата и каскета много добре знаят че ще отговарят за всички извършени престъпления честито много скоро при бай Ставри ще си харчат откраднатите чекмеджета.
42
9
 
14
 
! Отговори
гледна точка преди 3 години
Повечето неща в тази резолюция или не са верни или са пресилено и недоказани. Но има и верни. Например, зависимите медии. Само че не са зависими от управляващите, а от разни олигарси и опозиционни партии. Нали виждаме колко телевизии, вестници, сайтове плюят от сутрин до вечер точно управляващите. Нямало свобода на словото, а?
41
10
 
15
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Другарката Елена Йончева създаде това на което способна - МРЪСОТИЯ
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много от журналистите ни залива със собственото си мнение по политически темии много медии правят това
39
6
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Надявам се, че в ЕП са достатъчно разумни и знаят, че обвиненията в корупция, злоупотреби с еврофондове, зависимости на съдебна власт и медии се нуждаят от едно просто нещо. ДОКАЗАТЕЛСТВА.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом еврогейовете реват значи е добре.
37
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На маймунете и на комунистите задниците са червени и трябва да ги покажат.
36
5
 
9
 
! Отговори
народ преди 3 години
Най-ниските пенсии в ЕС са в България, пресмятат в euromag.ru и посочват, че средната пенсия в нашата страна е 125 евро. Румънските пенсионери получват средно 175 евро, в Литва 222, в Естония 232, в Латвия 304.Чехите получават като пенсия половината от заплатата, която е средно около 1000 евро, а португалциите 54% при средна заплата над 1000 евро.Във Финландия пенсията е 58,4% от заплатата, която средно е около 3700 евро, но от тази сума трябва да се приспаднат данъци и други плащания.Словенците се пенсионират на 63 години, а словенките на 61, и могат да разчитат на 62%
35
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП защо спъвате развитието на държавата??БСП събори правителството на СДС и спря променитеБСП разби земеделцитесега няма земеделска партия в БългарияБСП е ВРЕДНА ЗА БЪЛГАРИЯ
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре, аре евролентяите нямат нищо против всеки който ги слушка , защо са срещу Орбан, защото не им цепи басма.
33
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елена Йончева и Кънев са срам за България--
32
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приета е резулюция 25 с критики към страта, това е дело на другарите от БСП Елена Йончева и Кънев борци срещу България за партията си биха ограбили и мандра лили църква без да се замислят