Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември

Историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост
9 окт 2020 14:00, Елка Василева
116
Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември
Снимка: МС

"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи правтелствената пресслужба.

В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент.

 „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

Още по темата

Премиерът Борисов отбеляза, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

„Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“, категоричен беше българският премиер.

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, каза още министър-председателят Борисов на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. „Няма да ни разбере и светът“, добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция много добре ги оправи. А нашите са ветропоказатели и майцепродавци
23
1
 
1
 
! Отговори
Няма Компромис преди 3 години
С честта, историята и истината. Това ще е официалният край и доказателството, че сме колония. Но Борисов го държат и той за собственият си *** цяла Държава ще затрие.
22
2
 
13
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Не съм съгласен! Никакви компромиси с тези подли м.аймуни. Твърди и категорични условия да не закачат по никакъв начин историята ни и чак тогава - да ходят към ЕС. Компромисът който ще направим ние днес утре ще им даде повод за претенции. Тези многократно доказаха коварството и двуличието си - не заслужават компромис.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това че заев чисто технически замени няколко табели с името република македония с република северна македония не значи,че проблемът с името е решен.още повече,че половината от институциите смениха табелите,а другите не...разбира се и днес гърците ги наричат скопие а не северна македония както беше договорено.което означава,че нищо не е договорено.защото гърция знае много добре,че след като има северна македония то трябва да има някъде и южна...а тя е на тяхна територия.
20
0
 
7
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
ББ прави провежда балансирана политика, която форумната "ЕнтелЕгенция" въобще не проумява. Въпрос на капацитет. Плъзгат се по външността. Ако зависеше от тях, такива форумни "експерти" въобще не биха изслушали Монсерат Кабайе - щяха да заключат, че (заради теглото) тя не може да пее, което е абсурдно. Това са нашите "експерти".
19
8
 
7
 
! Отговори
Голем е Баце преди 3 години
За 10 г постигна много. Благодарение на Баце България е световвн лидер в унищожаването на бокОлуци и отпадъци! Пак той успя да патентова първия в света хотел- подпорна стена и да застрои 90% от нашето море! Завидна енергия показа и при източването на язовирите ни и изсичането на горите ни! Благодарение на него сме в топ три на държавите закупили самолети още на чертеж,вчера 8, днес още толкова! Пак той прояви новаторство,като успя да напъха милион евра само в едно чекмеджа! Култов оратор с незаб
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата да обясни какво е компромисно решение според него, компромис с езика и историята ни не може да има, всичко останало се нарича ПРЕДАТЕЛСТВО.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно чувството да ти дишат американците във врата е страшно.
16
2
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До БарцелонаИ аз смятам, че не може да има компромис с истината! Какво постигна Георги Димитров по този път? НИЩО! Само страдания и унижения на българите в Македония!Не трябва да се отстъпва и крачка от истината!А ако не ни разбират някъде, трябва да им обясним с аргументи и факти.Ако пак не разбират може да потърсим медиатори. Ако и тогава не разбират, нека съд реши кой е прав, нека ООН се занимае със случая..Ако никой не ни разбира, вина за това ще имаме и ние-не сме убедителни и се предаваме
15
1
 
18
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Който има зор, той да прави компромиси! България зор няма! Стига сте продавали българската история!
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия компромиси ще затриете държавата да не обидите македонците. Да не би да искате ние да се присъединим към тях? Не може да се кандидатства за ЕС ако имаш претенции към съседите. Това са условията. Македонците никой насила не ги вкарва някъде, щом не желаят да признаят действителността да си живеят в измислената реалност
13
9
 
26
 
! Отговори
Оставка бе БОК лук! преди 3 години
Тоя девел тАлуп превърна България в Бацова маала! Къде са му инвеститорите? Волсфаген избяга ,а вчера Майкрософт избра Гърция! Прословутите му магистрали при най малкия дъжд са като пързалки,аквапланинг и дупки с вода затриват сумата и българи! Само вчера 5 човека загубиха жовота си,а днес още 3 и всичко това заради кражби и чекмеджета! Това праce трябва да влезе в затвора заради човешки животи! Вижте му и метрото,тече при най малкия дъждец,водосъбирателните шахти са нескопосано поставени,а язов
12
6
 
13
 
! Отговори
СКОРО преди 3 години
боко ке падне
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До селянинс какво с двете ръждасяли уазки от поделението в горна баня!окупират тези,които имат армия...
10
1
 
17
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Никакви компромиси.Вие луди ли сте?Който има зор да прави компромиси!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колкото и да се напъва българската страна сърбия ще стане член на ес преди македония.въпроса с името беше решен чисто технически,но не и реално...като забележете,че все още на половината от държавните институции в македония стои името република македония.например народното събрание на република македония,докато министерски съвет е на република северна македония.
8
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на Йончева Станишев , едно фигурантче,един арменец и гей -чето Кънев сега ще имаме ОМО Илинден,Истамбулска конвенция,Незаконни ци-гански постройки които няма да можем да пипнем и още един куп глупости.А ,забравих и овцете на площада пред президентството.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП за пореден път призна т.н. македонско малцинство в България чрез тази резолюция.Сега ще искат от нас в нашите училища да се изучава македонски език и тези в Пиринско ще ги пишат македонци.
6
4
 
10
 
! Отговори
селянин преди 3 години
предлагам да я окупираме
5
6
 
10
 
! Отговори
гост преди 3 години
Този се отакова в европа, сега и на балканите ли ще се отакова.