Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември

Историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост
9 окт 2020 14:00, Елка Василева
116
Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември
Снимка: МС

"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи правтелствената пресслужба.

В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент.

 „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

Още по темата

Премиерът Борисов отбеляза, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

„Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“, категоричен беше българският премиер.

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, каза още министър-председателят Борисов на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. „Няма да ни разбере и светът“, добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз познавам много македонци,които получиха гражданство,дойдоха да живеят в българия,но се сблъскаха с жестоката действителност и бързо се изнесоха кой към европа,кой обратно в македония или албания.някои се захванаха с бизнес,но бързо фалираха.въпреки,че българия е член на ес от над 10 години разликата между стандарта на живот в градовете от двете страни на границата е никаква.даже в интерес на истината струмица,която е в македония е много по просперираща от тънещия в мизерия петрич в българия.
43
1
 
5
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
За какво е тоя зор до Ноември? Що не до Декември, например?
42
6
 
6
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Че тик-воча е продажик е ясно на всички, но май сега пуска пушилка, за да забравим за унищожителнта резолюция и евродоклад !!!Каквито и да са ВРМО, този пт няма да се съгласят с компромисно решение и може да излязат от коалицията или ще загубят и малкото си останал електорат !!!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
просто ТИКВА....
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с дрънкулки и бонбонки към велики българи...ето това е политиката на българия към македонците в по-бедните райони на р.македония,албания и косово.така е правила и преди така прави и сега.евтиния до шия както се казва.затова и подобна политика не хваща дикиш сред македонците в гърция.по простата причина,че те са най-заможните от тези в р.македония,албания и косово.с политиката си спрямо македонците лъсва нищета,мизерията,лицемерието и долнопробието на българската държава...
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе безродниците хубаво ни подредиха в ЕП!
38
3
 
3
 
! Отговори
политиците са мега преди 3 години
безсрамни, умират десетки хора, а те си приказват на седенки като тази. идете да видите как се справят в провинциалните болници, как се лекуват отрудените хорица, *** грозни
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е най-простия,най-неграмотния,най-корумпирания,най-слугуващия и най-страхлив български управник за цялата българска история.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато слугуваш на много господари унищожаваш народа който те е избрал. Ти си посланник и изпълнител на чужди интереси
35
3
 
5
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Ясно, боко пак ни продаде !!!Компромис с крадец е ясно, че си вътре !!!А югозападните Българи, които не си признават, че са Българи и се опитват да ни крадат от историята, компромис с тях какво означава - че Цар Самуил е македонец ли?!Единственото правилно решение е - Република Серена Македония, население македонски Българи и говорещи Български диалект !!!Тя , Истината е една, за какъв компромис говори продажния т ни премиер, ние ли сме на зор !!!!
34
2
 
4
 
! Отговори
Терор в БГ преди 3 години
Какъв ЕС бе ориенталец по-добре кажи на Македонците за Центъра за изтезания на хора без съд и присъда в град ***..ик и вземи та се обеси от срам,този концлагер е позор за целият Европейски Съюз,равносилен на концлагер Гуантанамо Бей и Абу Гариб!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тулупът да остави македонците.Да каже нещо за резолюцията на ЕП.Също да спомене от колко месеца не е идвал на работното си място и дали това дълго отсъствие не може да се счита за абдикация от изпълнителната власт.
32
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ЛИДЕРимаш доста извратеномнение за понятието "лидер"....Да слугуваш и на Бога и на Мамота НЕ е никакво "лидерство"..ПростоСЛУГИНАЖ!..отчайващо е,че се опитвате да пробутате слугинажа на Тиквата за некаква "политика"..Вашингтон,Москва,Брюксел,Меркел,Ердо...-много ГОСПОДАРИ има Тиквата..Но понеже си е роден да бъде СЛУГА,отдава му се слугуването....НИЕ ДА МУ МИСЛИМ!
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и македония както и българия имат правителство и парламент избрани с неповече от 10-12 % от имащите право на глас.с други думи около 90 % от гражданите на македония не са представени по никакъв начин във властта.албанците въпреки масовото гласуване имат около 12-15 % от гласовете при 49 % избиратена активност.иначе албанците реално са получили 4-5 % гласове от 100% имащи право на глас,но дефакто имат половината власт в момента.
30
12
 
5
 
! Отговори
ЛИДЕР преди 3 години
Борисов успешно балансира между големите играчи. И с Америка добре,даде им безплатни бази ,пари за несъществуващи самолети и с Русия е на ти,пусна им газта в Европа! Гледа да не ги разсърди,че американците директно ще го тикнат в затвора,но по опасни са руснаците! Те като нищо ще го почерпят с Новичек витаминозен коктейл,че ще му съберат очите! Така се прави дипломация! Обработва и братята македонци за обща държава с нас,която ще я именува Македонска България! Велик е,велик
29
6
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 18Не мисля, че ББ е сви.ня, но той определено се е стреснал от необективната резолюция на ЕС.Вместо да се стряска, според мен, по-добре е да си вземе поука, че не трябва да се предава, а да се действа! БСП обективно нямаха никакъв шанс за подобно решение на ЕС - та те лъжат там във всяка своя дума, плачат, правят театър - действат! ЕС не е информиран за истинското положение на нещата..Истината побеждава ако се бори, а не се предава!..Дръж се Бойко! НИКАКВИ КОМПРОМИСИ
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е прав, но да се разбереш с македонци е невъзможно.Истините за Гоце Делчев, за историята ни с Македония, която е ОБЩА, С ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ В МАКЕДОНИЯ от комунизма и изтриването на българската памет - всичко това е много трудно да се пренебрегне днес.Българските комунисти 45 години мълчаха за македонския геноцид, докато сръбската и македонската преса ни заливаха с помия, и всичко хвърлиха да се решава днес, когато са минали вече 70 години.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-рано за да предадат интересите на БЪЛГАРИЯ червените *** получаваха заповеди от Коминтерна, сега гербавите *** ги получават от големия началник накрая резултата е един и същ .
26
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимендобър апел!...Разбира се,Тиквата не би могъл да ти отговори "Що е то компромисно решение",защото тая материя му е в пълна мъгла и ако се изказва по въпроса,то е САМО цитиране на текстове,които някой друг му ги е дал..Във всеки случай,получил е "депешата" за Македония,която в прав текст,или завоалирано, вменява:-"Сваляйгащите на България в интерес на интересите ни за "С.М.",която така или иначе трябва да измъкнем от "лапите" на Русия!"....и ето:"Па дьо до" са разтропва..
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19не го разбрах ние да направим компромис, а СМ. Макар, че това пак няма е компромис, а истината. В България македонците не са малцинство, всички от там идват за българско гражданство. Те са вече българи и по документи.