Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред

Мобилизирани са всички възможности за контрол
22 окт 2020 09:23, Александър Попов
106
Фандъкова: Затварянето на София не стои на дневен ред
Снимка: БГНЕС

Затварянето на София не стои на дневен ред, сегашните мерки са достатъчни. Но са задействани всички възможности и сили на Общината за контрол на мерките.

"Всеки ден броят на заразените се увеличава. По-важното е това, че се увеличава броят на хоспитализираните, които аз всеки ден следя. Най-важното е да запазим здравната система и възможността медиците да ни лекуват. Това изисква сериозна дисциплина и отговорност, както и взаимно уважение от страна на всички нас. Засега мерките са адекватни и достатъчни, за да можем да продължим живота си и икономическата дейност в града. Това изисква сериозна дисциплина и нашата роля е да осъществяваме контрола", заяви Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Още по темата
"Мобилизирахме всички възможности и сили на Общината и общинските служители, на които благодаря, защото рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недисциплинирани хора. Това са хора, които рискуват здравето си, влизайки в групи, в които може да има недесциплинирани хора. От началото на седмицата колегите от Столичния инспекторат и полицията провериха на 1060 търговски обекта и има само 4 акта за неносене на маски. Това говори, че хората стават все по-отговорни. В градския транспорт от началото на седмицата има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола за носенето им не както трябва", добави кметът на София.

Според Фандъкова мерките са възможно най-леките, включително и с новата заповед за носене на маски на открито.

"Става дума за носене на маски на открито само в ситуация, е която не може да се осигури дисктанция от 1.5 м. Хората могат да се разхождат в парковете и да спортуват, но трябва да бъдем отговорни. В момента не стои въпросът за затваряне на столицата, стига да осъзнаем, че от спазването на тези леки мерки зависи да продължим живота си в следващите месеци. Никой не очаква, че случаите ще намалеят точно сега, когато започват есенните вируси. За момента се затварят или карантинират отделни паралелки и групи в учебните заведения. Трябва да осъзнаем, че от конкретния работодател на място зависи това да се контролира спазването на мерките", заяви още тя.

Днес в столичния общински съвет ще се гледа актуализацията на бюджета на София.

"С новата актуализация на бюджета ще подкрепим с 4 млн. лв. транспортния сектор, ще увеличим и средствата за строителство на детски градини. Ясно беше от самото начало, че тази ситуация с обявяването на извънредното положение и кризата с COVID ще се отрази сериозно на икономическото състояние на града и на финансовото състояние на Общината. От първите седмици започнахме да работим за първата актуализация на Общината, за да запазим финансовата стабилност и да гарантираме изпълнението на основните приоритети. През април направихме първата актуализация. Подготвихме и втората актуализация", каза кметът.

"Нашата работа е да гледаме във всички посоки – контролираме спазването на правилата на противоепидемичните мерки, но и да гарантираме финансова стабилност и работата на бизнеса. София е най-голямата икономика в страната. В последните 10 години 40% от БВП се произвежда в нашия град. Тази година се отрази най-вече на туризма и културните индустрии. За април малко над 400 души са пренощували в столицата, а за 2019 г. имаме над 2.5 млн. нощувки. Това е драматично намаляване. До края на август над 80% е спадът в туризма. Продължаваме да подкрепяме бизнеса. Освободихме от такси и наеми на общински терени бизнеса в двата месеца на извънредното положение. Ще следим ситуацията и тъй като не очакваме тя да се промени коренно, ще продължим да подкрепяме бизнеса", добави Фандъкова.
 


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен
Всеки с акъла и познанията си, колега. Госпожата разбира от Russian Language, и самоковски картофи. Не бива да се произнася по въпроси от медицинския бранш, но герберският манталитет я зове.Би следвало да се усети, че при такъв голям брой новозаразени за един ден и това е вече в сила от 3 дни, че столицата е пред пандемия, така че ако не се въведат строги мерки, тя неминуемо ще пламне.Остава да помоли г-жа *** НС да си каже мнението... На премиера познанията се простират до група НОЩ
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даскалице, при положение, че около 1/4 от всички новозаразени са от столицата, още маалко и ще се наложи да въведете "обсаден" режим в нея. Не забравяй, че не си лекар, а "другарката с винената блузка, наш'та учителка по руски". При положение, че си далече от медицината, би следвало да се допиташ до лекари, а не до премиера или до председателката на НС. Не забравяй и друго: че в града работят между 700 и 800 хил. души от провинцията и те за съжаление придават облика на града. София се оселянчи.
86
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Идат избори,другаркооо.Няма да посмеете.
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва веднага да се удвоят мотрисите в метрото,защото са препълнени,и са потенциален мащабен развъдник на заразата.И учениците да минат на дистанционно обучение,или поне големите класове.Това са две мерки които веднага ще дадат резултат
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом Картофелия твърди, че затварянето на София не е на дневен ред, значи че скоро ще се случи!
83
2
 
0
 
! Отговори
Терсенето преди 3 месеца
Крайно време е да се организира, по примерът на САЩ, национална гвардия. Няма да изкарате и пет минути.
82
1
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 3 месеца
Със цялото ми уважение, към Русия и руският народ. Кой патка проста, картофена, от даскала по руски те надяна за кмет на София? Обикновен мужик ако те види, би се върнал за още едно. Ако те чуе още за две.
81
1
 
5
 
! Отговори
Фандъкова, защо .... преди 3 месеца
се вреш на коня в краката... Освен от самоковски компири от какво друго разбираш ?
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не затваряйте София. Но ще има голям ефект, ако учениците минат на дистанционна форма на обучение!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
79
0
 
14
 
! Отговори
милиционер преди 3 месеца
Фандъкова е безгласна буква,поотвори се не издържа на парите ,смени мъжа,сега с Гошо Гинчев ,който пък е случайно в Тотализатора,няма такава държава,секса и връзките работят даже и в старческа възраст
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Данче връщай откраднатите пари и си отивай с мир
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
защо си играеш да ме блокираш, просто си спирам и пускам данните и съм с ново ай пи.
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
поредния пудел на Боко, каквото и каже Вожда това приглася. Вие представяте ли си тази да вземе сама решенуе за нещо
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
поправка: НИЩО НЕ НАПРАВИ И НЕ КАЗА. абсолютно безполезен *** е това, а не кмет.
74
15
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
ГОСПОЖА ФАНДЪКОВА СИ ОСТАВА НАЙ-ДОБРИЯ КМЕТ И НАЙ-ДОБРИЯ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ. НИКОГА НИЩО МРЪСНО НЕ НАПРАВИ И НЕ КАЗА.
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не мога да я гледам тая повече, бе, не мога!! Какви хора я избират толкова пъти подред!? Нормални ли сте бееее!? А тя дали е нормална, като я гледате на снимката?!
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да затворим всички мутри във центъра на Земята.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВЪРВИ СИ, МАААААААААА!!!!!
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 68
Мда... дезинфекцията в училищата... Дезинфекцират та пушек се вдига... В нашето училище дезинфекцираха за родителските срещи и когато някой учител си направи тест и се окаже, че е заразен с ковид. Аа, и един път като снимаха репортаж в училището едната чистачка лъскаше пода точно на фона на кадъра. Значи от началото на годината до сега са дезинфекцирали 6 пъти. Или 5.5 пъти, защото дезинфекцирането за репортажа беше частично, само там където се снима.
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Марче, то в София е главното огнище в страната още от началото, ако я бяха блокирали още март месец и следяха за стриктно спазване на мерките, както и вноса от чужбина нямаше да пламне цялата страна.