Националният план на България е с четири основни стълба

Целта на инвестициите на ЕС - икономически растеж след пандемията
90
Националният план на България е с четири основни стълба
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стратегическа цел в ЕС след пандемията е да инвестираме така, че да имаме дългосрочни предпоставки за растеж на икономиката, каза вицепремиерът Томислав Дончев при онлайн представяне на проект на Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Европейските лидери имаха мъдростта да предвидят специално финансиране за борба с пандемията и последиците от нея, посочи Дончев, цитиран от БТА.

Националният план е с четири основни стълба - "Иновативна България", "Зелена България", "Свързана България" и "Справедлива България".

Министерствата работят повече от два месеца по над 100 проекта по тези основни програми, но дискусията тепърва започва, защото планът не е на правителството, а на цялото общество. По този план ще работят поне две правителства, а ефектите от него ще са за десетилетия напред, посочи Дончев. Планът е част от всички мерки, които ЕС предприема за излизане от икономическата криза и за развитие добави вицепремиерът.

По Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС България ще има над 12 млрд. лева безвъзмездна помощ и до девет милиарда лева заемен ресурс, ако преценим че тези пари ни трябват. Краен срок за ползване на парите е 2026 година с изискване две трети от ресурса да е договорен в първите две години, тоест има къси срокове, каза Дончев.
В стълба "Иновативна България" ще се правят инвестиции в образованието по цялата верига от учители да квалификация на учителите. Ще се наблегне на инженерните и природните науки в 1680 училища в страната.

Предвижда се създаването на специален фонд за подпомагане на стратегическите инвестиции в страната.

През програмата схема "Зелена България" ще инвестират близо 4,5 млрд. лева в проекти за "зелена" и за "кръгова" икономика. Сега нашата икономика изразходва 3,6 пъти повече енергия от средно европейското за единица продукция - няма как дългосрочно да сме конкурентоспособни и затова трябва да се мисли за енергийна ефективност на промишлените сгради и машини, посочи Дончев.

Ще се възстанови програмата за енергийната ефективност на жилищните сгради без да се спира само до смяна на дограмите и опаковането на сградите. Нужно е да се мисли за фотоволтаични системи и използването на хидропомпи, посочи вицепремиерът. Целта е хората да плащат по-малки сметки за енергия, за да им останат повече париза други нужди. Предвижда се мащабна инвестиция в Електроенергийния системен оператор за над половин милиард евро за тотално дигитализиране на електромрежата, за да я направим с по-малко аварии и рискове. Ще се отделят и 850 млн. евро в хидромелиоративната инфраструктура на страната за да увеличим поливните площи, посочи Дончев.

През стълба "Свързана България" ще се отделят 806 млн. лева за цифрова инфраструктура и близо един милиард лева за развитие на железниците чрез тотално дигитализиране на трафика, въвеждане на системи да безопасност и на ефективност. Една трета от тези пари ще са за нови влакове и мотриси и се надявам отново да качим българите във влаковете защото това е бърз и екологичен транспорт, посочи Дончев. Други 575 млн. лева са предвидени за ВиК инфраструктура, добави той.

С инвестиции през четвъртия стълб -"Справедлива България" се цели работата на публичните институции да е по-прозрачна и ефективна. Ще се приключи дигитализацията на съдебната система, добави той. Всеки лист хартия в държавната администрация трябва да се доведе до машинно четим формат и затова ще са нужни 150 млн лева, каза Дончев.

Ще се направи националната схема за електронна идентификация чрез новите документи за самоличност, където ще се нужни 193 млн. лева. Други 1,2 млрд. лева ще са нужни за проекти за социално включване на всички нива, посочи Донев. Ще има и пари за сферата на културата, специален ресурс за дигитализация на съдържанието.

През следващите шест години ще се прави микс от политики, който ще позволи не само България, но и ЕС бързо да се възстановят от кризата. Това е шанс за нова икономика - тази на високата добавена стойност и на знанието, каза вицепремиерът.

България се е ангажирала с реформи в редица сфери - в образованието и в научно-развойната дейност, либерализация на енергийния пазар, подобряване на бизнес средата ,в електронното правосъдие, както и в сферата на социалните услуги, посочи още Дончев.


90
Още от Политика
Борисов нареди: Всеки засегнат човек и бизнес да бъдат обгрижени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
бацо преди 3 седмици
4-те стълба на Томито - 1. НПО на Цолос 2. Гепеното от Толупа, Пеевски, Доган, Р.Овч, Нинова .... 3. Калинките. 4 Бившата номенклатура и ченгета на БКП. С тия 4-ри стълба нищо няма да ставе , освен да се досъсипе каквото е останало. Заслужени овации от обиди и попържни.
79
0
 
6
 
! Отговори
Стълбовете на Томи преди 3 седмици
Електронно правителство-провал(изхарчени 2.5мрд лв).Намаляване на администрацията-провал от 400станаха 700х човека.
Сега за нови 4 стълба говори?!Срам нямат.
78
0
 
6
 
! Отговори
бацо преди 3 седмици
Много тъпо. Ще харчи пари уж да намалява сметки за отопление, а дкевр в същото време ще дига цената . Парите ще ги усмояват наши фирми за услуги, а за икономиката нищо. *** размисли на калинки.
77
2
 
9
 
! Отговори
няма нужда преди 3 седмици
ГЕРБ няма нужда да си правят дългосрочни планове. Длес изборите ще изчезнат
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"1,2 млрд. лева ще са нужни за проекти за социално включване" айде пак за ***
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и къде спахте 10 години? .. са ще се дадът едни пари на определени хора, тез 15 млрд де се точат да изтеглят, някак трябва и да се откраднат.
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След тази подробна и нагледна
презентация трябва на всички , дето все питат, да им е станало ясно, как ще се похарчат тези 29 милиарда и кога.
По-ясно от това няма.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
“Притеснението ни е, че всички пари в образователния сектор, всички пари за иновации ще бъдат налети в инфраструктура. Вместо да се инвестира в хората, има усвояване. Има усвояване в стиропор, в дограма, в асфалт - това, от което може да се краде, това, от което могат да се правят схеми с обществени поръчки”
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Планът е ясен - четири пълни чекмеджета за Бацо!
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Банда крадци и негодници. четири тояги по гз
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На прост човек какво, Томиславе, а???

А на умен човек???

Какво се набива?

Тоооомиииислаааааавеееееееееее....
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обикновеният редови гражданин, в последните десет години, плаща само сметки и задължения!
Баста!!!!!!!
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоооооомиииислааааааааааааааавеееееееееееееееееееееее....

Чуваш ли гласа на истината? Чуваш ли какво се набива, кога, и на кого?

А?

ТОМИСЛАВЕ!
67
0
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ-БКП преди 3 седмици
До Анонимен Каква икономика с тази манифактура и работа на ишлеме ,какви пет лева ?Колкото нали направи ,електроннно правителство ,,толкова и икономиката ще направи ? . Ама 2 милиарда за ,,електронното правителство ,,ги гушнаха ,а ? Не чекмеджета ,а гардероби напълниха ,
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя похарчи 2 милиарда за електронно управление, от което няма нищо насреща,

сега някакъв план размята

От крадци - полза няма !
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако ви слуша човек ще рече,че последните десет години сте били в опозиция а не на власт,освен рекет и безогледно крадене от всичко какво х'оя му свършихте през всичкото това време?
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За 10 години във властта можехте да ги свършите поне половината от тези неща, вместо това, нито една реформа. Без реформа в прокуратурата за контрол над публичните средства, всичко е празни думи и обещания.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОСТАВКА ГЕРБЕРСКИ МУТРИ! Правите се пред хората че всичко е " Ок"? Не не е! Нещата от началото на лятото са други! Есента съвсем а утре още по различни! Разбирате ли го? Убеден съм че Да! Нещата са вече ден за ден господа от ГЕРБ! Въпрос е колко още наглостта на властта ви ще издържи до ОСТАВКАТА! Останалото е дуене на мускули и увереност която вече от месеци ви липсва! За това Подайте я и да се свършва! ОСТАВКА МУТРИ ВЕДНАГА!
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този прилича на гоблин.
61
1
 
8
 
! Отговори
1959 преди 3 седмици
А бре, голотиквов какво ни заглавичкваш с празни приказки за развитие стълбове програми и други лъжи.Я си кажи че става въпрос за едни милиарди,които трябва да откраднете за има няма 4-5 г.Ай .ша та и ши,баняка с ши,баняк!