Без компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания в Скопие!

Захариева: Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка
3 ное 2020 14:18, Елка Василева
127
Без компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания в Скопие!
Снимка: БГНЕС

До момента все още, въпреки напредъка в Берлин, не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция, след като вчера се срещна в Берлин с министрите на външните работи и по европейските въпроси на Република Северна Македония.

Работим активно и с германското председателство, и с колегите от Република Северна Македония за отразяване на оставащите изисквания на България в преговорната рамка - свързани с гаранции и план за действие за изпълнение на договора от 2017 г., ясно деклариране и в преговорната рамка и едностранно от страна на Република Северна Македония, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от страна на държавните институции, посочи тя.

За пореден път сме мобилизирали целия си ресурс, за да намерим необходимите механизми, България винаги е давала подкрепа, но тя никога не е била безусловна, коментира вицепремиерът.

Още по темата
Позицията и на премиера, и на българското правителство е много ясна - ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще продължат да водят до антибългарска кампания, подчерта Захариева. Трудно за целия ЕС ще бъде да имаме отворени въпроси, допълни тя.

Имаме все още шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка, макар да не е много времето, каза още Захариева.

Тя посочи, че европейските държави са изправени пред много предизвикателства. Ще бъде най-вече от вреда за Скопие да изпуснат този прозорец, нека да използват тази възможност, коментира тя. Нямаме още съгласие по преговорната рамка, коментира вицепремиерът. Не искаме нищо повече от изпълнението на договора, общата история, за която се разбрахме, допълни тя.

Захариева посочи, че каквото и да постигне съвместната комисия, ако остане скрито, оценката ще е същата.

Надявам се преговорите да се водят с добра воля и без манипулации, заяви външният ни министър. Имаме желание, колегите от Германия имат желание на помогнат, но няма как да направим компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания и претенции, които се отразяват в реалността, подчерта тя.

Захариева информира, че в последните няколко седмици след посещението на външния министър на Република Северна Македония има преговорни екипи и се водят интензивни преговори. Посланията към нашите колеги от ЕС и съседите ни не са се променили изобщо, от много години България последователно е подкрепяла присъединяването към ЕС не само на Република Северна Македония, но и на останалите страни от Западните Балкани.

В решението за даване на зелена светлина на преговори на Република Северна Македония с ЕС от март и в поредица декларации ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношение и договора с България, припомни Захариева.

Повече от година наблюдаваме трайно и системно неспазване на този договор, и изобщо не говоря само за историческата комисия - имаме забележки по изпълнението и напредъка на важни инфраструктурни проекти като коридор 8, случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, даде пример външният ни министър.

Тя припомни, че съвместната комисия, която се събра преди около две седмици, не е работила почти година. Важното в работата на тази комисия е не дали са много или малко петте личности, по които е постигнато съгласие, по-големият проблем на България е, че тези личности не са обявени публично към настоящия момент и договореностите не намират отражение в учебниците, в музейните експонати, коментира Захариева.

Не можем да си затваряме очите и да се правим,че не виждаме, че имаме проблеми в изпълнението на договора, коментира Захариева, цитирана от БТА.

Много обвинения чухме, че България не признава реалността, напротив, ние признаваме реалността, дори с факта, че първи сме признали съществуването на държавата, но непризнаването на историческата истина има сериозни отражения в реалността, изразяващи се в малцинствени претенции, коментира тя. Никой няма право да определя на един гражданин как се самоопределя и на какъв език говори, но същото важи и за българските граждани. Към този момент имаме пробив, отново благодаря на германското председателство за ангажимента и инициативата, но все още не сме там, че да кажем "да", каза вицепремиерът и отбеляза, че има шанс, но няма много време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
8
 
! Отговори
U2 преди 3 години
Евала на македонците! Измислиа си държава, крадат история най-нагло, и не им пука.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво вето,макетата трябва да се насладят като нас на всички прелести на сороския сатанински ЕС и евроатлантиза. Заслужават го,да им помогнем,а един ден като му дойде времето ще се разберем за историята и езика,защото по тези теми истината е само една,и тя има много исторически извори,и доказателства.
64
1
 
15
 
! Отговори
ВЕТОВЕТОИВЕТОВЕТО преди 3 години
Преди години, ако не се лъжа в Мюнхен, имаше някаква изложба на македонско средновековно изкуство. Тогава си бяха представили в типично МК -тил средновековните български артефакти, икони, писменост, лекции имаше, като макЕдонски. БГ нещо реагира, нещо като нищо; швабите казаха изложбата си била изложда, демек да си гледаме работата. Та, направо да ти щтръкне косата, ако си представиш какви гаври ще последват, ако станат членове на ЕС и не можем да ги пипнем с пръст. Щом не щат мира - ВЕТО!!!
63
2
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До АнонименТова с разкъсването на Македония са абсолютни спекулации. Това с албанците, има резон, по-добро е, като предложение и по-умно, бихме могли да я поделим, но 60/40, по-малко не;))) Щот, ако е вземем цялата, щехме си вземем и тия при нас, а в тва нема фуф.Това щеше да е голлям успех, защото де факто и де юре щяхме да присъединим част от териториите си по мирен път и това щеше да е успех в посока осъществяването на националният идеал, щеше да го възкреси и България щеше да бъде друга!
62
6
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До ГробокопачБойко с тва чекмедже и на тебе ако ти даде некоя кинта веднага ше спреш да бачкаш на гробището:):):)Там на кви бюра сте?Направо на ковчезите:):):)
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГробокопачАко не бяхме признали Македония като самостоиятелна държава,сърби и гърци щяха да я разкъсат помежду си,предлагали са на българите да си я разделят на три, албанците също са искали да си поделят с българите Македония наполовина,но българите отказват.И ако Македония не беше призната официално от България,щяха да я разкъсат и разръфат като кучета и да има още убити в Македония!
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажните слуги тука всичко ще признаят и на всичко ще се съгласят ,това може да бъдем сигурни ,те нямат нито национално чувство ,нито достойнство !!!
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо, питам аз, ЗАЩО не се използва аргументът със десетките хиляди, над 100хил. ли, колкото са? Какви са тези измислици за страха от македонско малцинство и териториални претенции; не звучат сериозно и така ни олекваме като позиция. Достатъчни силни са аггументите за неизпълнение на договора; за дългогодишния говор на омраза раздухван от самата власт в Скопие; че не признават българско малцинство и ред други подобни
58
0
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До ТонкатаНе, но я чакам на бюрото си;))) Ама той площада продължава да си протестира бе, Тонка, ония тримата си отидоха, ама другите остават;))) Кай ся Бойко ли им плати или Черепа не им плати;))) кай ся, какво казва партийната софийска организация;)))
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДГГДДИменно заради Германия загубихме много,защото заради това, че винаги заставахме на немска страна, вместо на страната на Антатата, загубихме още и много български територии,дори излаза си на Средиземно море, поне те трябва да защитят днес българския интерес в Македония,но не би!
56
3
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До Гробокопач Оставката на Бойко и на Гешев чакаш ли още на площада?:):):):)
55
7
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Македония бе закубена още щом бе призната за независима държава. А герберите продължават с онзи демокрадски рефрен, колко велик акт било това признание. Самият факт, че признаваш, че Македония може да съществува като държава отделно от България, ти де факто и де щре си признал правото и на собствена македонска идентичност, история и език. Аз не знам, на какво се надяват герберите на днешна дата, а да, Бойко каза - на Германия да реши въпросът;))) Боже, Боже...
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се изчистят всички сръбски шпиони от Македония и да се уволнят от работа и нещата ще потръгнат!
53
5
 
7
 
! Отговори
За съжаление,но вето преди 3 години
Едно нещо прави впечатление, малллоумното изискване на БГ-дипломацията да са признаели, че преди са били българи. Имам чувството, че нарочно е формулирано така, за да могат да ни откажат и после нашите да си измият ръцете, един вид, че са ги принудили. Три години, ТРИ ГОДИНИ !!! си бъркаха по ........Упките със Зайо Байо и компания, един-два месеца преди датата се сетиха, че нищо не е направено нашите мозъци, дали е неслучайно това, че онези не са спрели да ни плюят.
52
3
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Другата седмица откриваме нова денонощна автомивка в Павлово.Ако има желаещи от бившите протестиращи,сега безработни,моля да заповядат на интервю:):):)Заплащането е на % и то доста добър:):):)Могат да се изкарват пари близки до тези колкото им даваха на протеста:):):)Само Манол Глишев да не ми се е дотътрил:):):)
51
2
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
До МандалорецътКъде ги видя и прочете моите доводи? Какво е това сорросс? Няма отърване от комплекси българина и това си е.This is the true
50
0
 
9
 
! Отговори
ДДГГДД преди 3 години
Страшното е, че не са само Сърбия и Русия. Австрия и Унгария са си дупе-и-***, играят заедно. Злостната антибългарска кампания в МК, която от десетилетия се лее от медиите, КОИТО СА НАД 75% !!! УНГАРСКА СОБСТВЕНОСТ, под контрола на Орбан!!! Това не са случайни работи, предат си те със сърбите от мнооого време; французите също винаги са поддържали сърбите. А и Германия какво: онези се чесаха и тупаха топката 3 години не изпълняваха договора, сега се правят на луди швабите и искат спешно решение
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вето за северна македония ...
48
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах само защо хората трябва да усещат някаква признателност към България.Не я усещат и...Може би има за какво,аман от шовинизъм.Щот е цъфнАл ебн.ият ЕС ,че да бегат към него гьотере.Да гледат да къткат албанците ,че да не им заформят някое австрийско пейзажче.И сърбите,антипод на нашата надменност,тях има защо да ги обичат!
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом калинка Захариева води преговорите,значи сме изтеглили късата клечка.Какъв дипломат е тая куха лейка,че нещо не мога да схвана.И откъде накъде ще се среща с македонците в Берлин?За да и набиват чембера и германците ли?