Без компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания в Скопие!

Захариева: Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка
3 ное 2020 14:18, Елка Василева
127
Без компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания в Скопие!
Снимка: БГНЕС

До момента все още, въпреки напредъка в Берлин, не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция, след като вчера се срещна в Берлин с министрите на външните работи и по европейските въпроси на Република Северна Македония.

Работим активно и с германското председателство, и с колегите от Република Северна Македония за отразяване на оставащите изисквания на България в преговорната рамка - свързани с гаранции и план за действие за изпълнение на договора от 2017 г., ясно деклариране и в преговорната рамка и едностранно от страна на Република Северна Македония, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от страна на държавните институции, посочи тя.

За пореден път сме мобилизирали целия си ресурс, за да намерим необходимите механизми, България винаги е давала подкрепа, но тя никога не е била безусловна, коментира вицепремиерът.

Още по темата
Позицията и на премиера, и на българското правителство е много ясна - ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще продължат да водят до антибългарска кампания, подчерта Захариева. Трудно за целия ЕС ще бъде да имаме отворени въпроси, допълни тя.

Имаме все още шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка, макар да не е много времето, каза още Захариева.

Тя посочи, че европейските държави са изправени пред много предизвикателства. Ще бъде най-вече от вреда за Скопие да изпуснат този прозорец, нека да използват тази възможност, коментира тя. Нямаме още съгласие по преговорната рамка, коментира вицепремиерът. Не искаме нищо повече от изпълнението на договора, общата история, за която се разбрахме, допълни тя.

Захариева посочи, че каквото и да постигне съвместната комисия, ако остане скрито, оценката ще е същата.

Надявам се преговорите да се водят с добра воля и без манипулации, заяви външният ни министър. Имаме желание, колегите от Германия имат желание на помогнат, но няма как да направим компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания и претенции, които се отразяват в реалността, подчерта тя.

Захариева информира, че в последните няколко седмици след посещението на външния министър на Република Северна Македония има преговорни екипи и се водят интензивни преговори. Посланията към нашите колеги от ЕС и съседите ни не са се променили изобщо, от много години България последователно е подкрепяла присъединяването към ЕС не само на Република Северна Македония, но и на останалите страни от Западните Балкани.

В решението за даване на зелена светлина на преговори на Република Северна Македония с ЕС от март и в поредица декларации ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношение и договора с България, припомни Захариева.

Повече от година наблюдаваме трайно и системно неспазване на този договор, и изобщо не говоря само за историческата комисия - имаме забележки по изпълнението и напредъка на важни инфраструктурни проекти като коридор 8, случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, даде пример външният ни министър.

Тя припомни, че съвместната комисия, която се събра преди около две седмици, не е работила почти година. Важното в работата на тази комисия е не дали са много или малко петте личности, по които е постигнато съгласие, по-големият проблем на България е, че тези личности не са обявени публично към настоящия момент и договореностите не намират отражение в учебниците, в музейните експонати, коментира Захариева.

Не можем да си затваряме очите и да се правим,че не виждаме, че имаме проблеми в изпълнението на договора, коментира Захариева, цитирана от БТА.

Много обвинения чухме, че България не признава реалността, напротив, ние признаваме реалността, дори с факта, че първи сме признали съществуването на държавата, но непризнаването на историческата истина има сериозни отражения в реалността, изразяващи се в малцинствени претенции, коментира тя. Никой няма право да определя на един гражданин как се самоопределя и на какъв език говори, но същото важи и за българските граждани. Към този момент имаме пробив, отново благодаря на германското председателство за ангажимента и инициативата, но все още не сме там, че да кажем "да", каза вицепремиерът и отбеляза, че има шанс, но няма много време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
16
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Защо не ни стиска да " извиваме ръцете" на една Турция, Гърция или Сърбия примерно щом касае интересите ни? Та сме се захванали с малка Македония? Това не е " политика"! Това е дуене н мускули пред малка държава като Македония! Слаба ракия сте госпожо! ОСТАВКА!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце пак е накупил хора и разни партии и БСП,АБВ,Изправи се бг,Възраждане останаха единствената опозиция,канят се,ако спечелят изборите да съсипят и БСП,за да не остане никаква опозиция в България ,избиваха и хора, хора гласувайте за БСП,ще останем без сериозна опозиция и диктатурата им ще е абсолютна и тотална,докато унищожат населението тотално герберите!
24
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На балканеца му дай само да мрази. България да направи мръсно на Македония, после те да ни отмъстят - и двете няма да цъфнат и вържат с омраза и отмъщения.
23
4
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Не слушайте тиквите че се представят пред раята за някакъв фактор защото реално от тях нищо не зависи а вършат квото им наредят външните сили!Външните сили какви мощни и силни държави събарят камо ли ще се съобразяват с нашата мизерна и най бедна в цялото Северно полукълбо държавичка!Айде без майтапи)))
22
3
 
6
 
! Отговори
Тая преди 3 години
Неуката калинка по история ще ни вкара в голяма беля. Май за това взема хилядите евра .
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
GERB - BALGAROUBIJCI!Няма такъв страшен геноцид в историята на България,извършен от алчни,егоистични българи върху българи!Българоубийци,с какви очи още стоите във властта?
20
5
 
10
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛИТЕ от ГЕРБ преди 3 години
под натиска на МЕРКЕЛ се подписаха по всички унижаващи ни договори с макетата, а сега реват като ущипани моми
19
10
 
10
 
! Отговори
Bungar преди 3 години
Всеки човек има право сам да се самоопределя какъв е.Тогава къде е проблема ако някой в България се самоопределя като македонец. Разбира се,че има македонско малцинство в България и това е тяхно право да се сдружават както намерят за добре,както и тези които се самоопределят като българи в Македония да имат същите права. Това е Европейския подход.
18
3
 
8
 
! Отговори
Tangra преди 3 години
А искате ли да се отцепи от Дупница нататък ? И да ходите в Банско с виза ? Признаването на Македония е грешка историческа. Грешка е харизването и на Сърбия навремето. Грешки за които си плащаме.Сега се отричаме и от прабългарите, не сме били Тангристи, сигурно сме били евреи, койт знае какво им се иска на днешните мекерета
17
3
 
5
 
! Отговори
ИСТИНСКИТЕ КАЛИНКИ преди 3 години
са симпатични и мили животинки. ТАЯ е символ на всичко, което хората ненавиждат
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано удържат поне.този път! Иначе влезнат ли в ЕС титовите изпрани мозъци ще берем ядове много години напред!Сърбите са избили хиляди в Македония само за това че са българи .Но и нашите комунисти начело с Гочо Митов са мълчали и дори са помагали в избиването!Но е време тази страница да се затвори.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тиквените мpъcници само мръсотии очаквайте!Забатачиха България сега Македония им на мушката!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за тези и визи трябва щом са толкова отворени
13
0
 
9
 
! Отговори
Тратуръ преди 3 години
Абе, кво нъ занимавате с Марсианците, бе!Албанцити скоро шъ ги пратят обратно на Марс!Питайте сърбите у Косово!
12
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горката Македония, щом са опряли дотам България да им решава бъдещето.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските политици имат манталитета на ***, и никога няма да спечелат или имат смелостта да искат това което заслужават.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не ме интересува дали СМакедония щяла да се обединява или не.За нас те повче не съществуват.Ако искат да ни обявят война - моля нека се пробват.
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Захариева!Само се моля тази позиция да не се огъва, когато трябва да се гласува.Много хора биха гласували за ГЕРБ само заради тази позиция.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И емигранти
7
3
 
11
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Как български политик и в тоя случай външен министър да има твърда позиция и да ни отстоява интересите,като само дотук в сайта от 6 човека 4рима я оплюват?!А после се сърдете,че не ни вземат насериозно?!От българите търси само войводи,вождове ,дървени философи и умници!!