Без компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания в Скопие!

Захариева: Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка
3 ное 2020 14:18, Елка Василева
127
Без компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания в Скопие!
Снимка: БГНЕС

До момента все още, въпреки напредъка в Берлин, не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция, след като вчера се срещна в Берлин с министрите на външните работи и по европейските въпроси на Република Северна Македония.

Работим активно и с германското председателство, и с колегите от Република Северна Македония за отразяване на оставащите изисквания на България в преговорната рамка - свързани с гаранции и план за действие за изпълнение на договора от 2017 г., ясно деклариране и в преговорната рамка и едностранно от страна на Република Северна Македония, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от страна на държавните институции, посочи тя.

За пореден път сме мобилизирали целия си ресурс, за да намерим необходимите механизми, България винаги е давала подкрепа, но тя никога не е била безусловна, коментира вицепремиерът.

Още по темата
Позицията и на премиера, и на българското правителство е много ясна - ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще продължат да водят до антибългарска кампания, подчерта Захариева. Трудно за целия ЕС ще бъде да имаме отворени въпроси, допълни тя.

Имаме все още шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка, макар да не е много времето, каза още Захариева.

Тя посочи, че европейските държави са изправени пред много предизвикателства. Ще бъде най-вече от вреда за Скопие да изпуснат този прозорец, нека да използват тази възможност, коментира тя. Нямаме още съгласие по преговорната рамка, коментира вицепремиерът. Не искаме нищо повече от изпълнението на договора, общата история, за която се разбрахме, допълни тя.

Захариева посочи, че каквото и да постигне съвместната комисия, ако остане скрито, оценката ще е същата.

Надявам се преговорите да се водят с добра воля и без манипулации, заяви външният ни министър. Имаме желание, колегите от Германия имат желание на помогнат, но няма как да направим компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания и претенции, които се отразяват в реалността, подчерта тя.

Захариева информира, че в последните няколко седмици след посещението на външния министър на Република Северна Македония има преговорни екипи и се водят интензивни преговори. Посланията към нашите колеги от ЕС и съседите ни не са се променили изобщо, от много години България последователно е подкрепяла присъединяването към ЕС не само на Република Северна Македония, но и на останалите страни от Западните Балкани.

В решението за даване на зелена светлина на преговори на Република Северна Македония с ЕС от март и в поредица декларации ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношение и договора с България, припомни Захариева.

Повече от година наблюдаваме трайно и системно неспазване на този договор, и изобщо не говоря само за историческата комисия - имаме забележки по изпълнението и напредъка на важни инфраструктурни проекти като коридор 8, случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, даде пример външният ни министър.

Тя припомни, че съвместната комисия, която се събра преди около две седмици, не е работила почти година. Важното в работата на тази комисия е не дали са много или малко петте личности, по които е постигнато съгласие, по-големият проблем на България е, че тези личности не са обявени публично към настоящия момент и договореностите не намират отражение в учебниците, в музейните експонати, коментира Захариева.

Не можем да си затваряме очите и да се правим,че не виждаме, че имаме проблеми в изпълнението на договора, коментира Захариева, цитирана от БТА.

Много обвинения чухме, че България не признава реалността, напротив, ние признаваме реалността, дори с факта, че първи сме признали съществуването на държавата, но непризнаването на историческата истина има сериозни отражения в реалността, изразяващи се в малцинствени претенции, коментира тя. Никой няма право да определя на един гражданин как се самоопределя и на какъв език говори, но същото важи и за българските граждани. Към този момент имаме пробив, отново благодаря на германското председателство за ангажимента и инициативата, но все още не сме там, че да кажем "да", каза вицепремиерът и отбеляза, че има шанс, но няма много време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До уверен съмГърците и сърбите заедно заграбиха българските територии с българско население и ги асимилираха,винаги са действали заедно и досега действат заедно,бас държа,че ще се опитат да реанимират Югославия и плана им е да си направят сръбско-гръцка федерация,затова,иначе играят театър пред чужда публика! Затова и българите,които имат пълното и законно право не са допускани в Македония да правят бизнес,рушат се български паметници от сърбите,не се допускат български медии да излъчват и т.н
45
3
 
5
 
! Отговори
Цунгцванг е ситуа- преди 3 години
цията. При вето се налива вода в мелницата на македонистите; ако пък се пуснат в ЕС - още по-зле, направо ще ни смачкат в бъдеще с помощта на сърби, руснаци, гърци, хървати, австрийци и унгарци и т.н. Няма как да ги пуснем в ЕС, това е положението. Истината е,че в момента нямаме никой на наша страна, Германия ни мачка страшно, без да й пука, че това, от което искат да сме се откажели от "толерантност", утре ще бъде използвано именно срещу нас.. и БГ отива в небитието,за щастие на горните държави
44
3
 
7
 
! Отговори
4epa преди 3 години
НИКАКВИ ОСТЪПКИ - ТАМ ИГРАЯТ СУРБИЯ И РУСИЯ !!!!!!!!!!!!
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога гърците си защитаваха тяхната история от македонците и така я защитиха че дори принудиха Македония да си смени и името.Ние къде блеехме?
42
10
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
До Мандалорецът Не е монкейдония,а Македониа.Няма репресии в Македониа,или поне не толкова колкото в България над ОМО Илинден.Хубаво е да се уважаваме като равнопоставени народи и държави,както и съседи.EU-This is the way
41
5
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Харесвам другарката Захариева ! Умна и красива жена !!!
40
6
 
7
 
! Отговори
уверен съм преди 3 години
Че, Русия и Сърбия и нашите национални предатели Каракачанов и сие ще направят всичко възможно да спрем Северна Македония. Само така омразата между двата народа ще продължи с години. За сравнение гръцките инвестиции в Северна Македония са хилядократно повече от БГ инвестициите там. Дали е случайно? Или гърците са прости?
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЙолоЗащото Франция е със Сърбия,затова,дори когато самите французи се възмущават от кланетата на сърбите над българите и описват сръбските зверства и насилственото посръбчване и помекедончване на българите,политиците им не реагират и не правят нищо да спрат терора на сърбите! България е съсипана и териториите и са орязани жестоко от игрите на западни държави и срещу желанието на местното силно преобладаващо българско население.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние нямаме зор
37
5
 
13
 
! Отговори
asfe преди 3 години
Браво на Захариева, никакви отстъпки да не се дават на изнудвачите шиптърски!!! Да признаят, че са с български корени и да се съгласят с историята ни-едва тогава може да получат подкрепа за ЕС!!! Натискайте ги и ги мачкайте, както гърците го сториха!!!
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние сме без компромисни
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия да застане на наша странаГерманци и те правят много грешкиповече от нас
34
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинОМО Илинден ,са една шепа хора, писали се "македонци" за пари и са просто СРЪБСКИ ШПИОНИ,работещи срещу България,а не някакви македонци
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега едно говорят но утре ще клекнат просто робска психика и българите пак ще духат супата както е казал един футболен мъдрец
32
5
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
До41.Типично по български...да направи мръсно...България не прави мръсно,мръсното го правиха 45 год.Македонските и Сръбските власти като плюеха по нас...лъжи и измислици.Може да сме всякакви но не и мазохисти да ни обиждат и ние да се радваме.За това се казва...Див Балкански субект...истината е очевадна но той си знае неговото...
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинАбе какви "македонци",сърбите и сръбските служби винаги са вършеели в Македония и са им промивали мозъците насилствено,сега ще се опитат и да върнат(реанимират) Югославия и да продължат да си въртят същите номера,сръбските служби трябва да се прогонят или уволнят от работа в Македония,а тези от службата за ремакедонизация да се порицаят публично и се осъдят за извършените престъпления и терор над населението!
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние дори и да ги пуснем, гърците няма да ги пуснат в ЕС, с такава политика.
29
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава, която ни мрази и презира, не ни трябва в ЕС. Да си се взимат със сърбите и руснаците, ако до тогава не са ги превзели албанците.
28
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: bungar (номер 38)Разбира се, че е така. В България македонци са се писали има-няма 300-400 души.Президентът на Северна Македония да им даде гражданство и с това се приключва спора!Не съм гледал колко българи има там, но те са малцинство ако не са и български граждани.Така стоят нещата.
27
0
 
4
 
! Отговори
защо преди 3 години
"Лошо Седларов, лошо"Щом влизаме в обяснителен режим - "оправили са ни с 200"