Македонски учебник: Бугарите по произход са турци, татари, монголи

Проф. Кирил Топалов: С негативни думи растат децата в Македония от 75 години
23 окт 2020 20:40, Красимир Ангелов
583

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: „Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи“.  Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?" Това каза за предаването "Брюксел 1" проф. Кирил Топалов, член на Смесената българо - македонска историческа комисия.

"Освен това, непрекъснато се говори за „фашистичката българска окупация“. Казвали сме на нашите колеги. Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат. Те изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана след децата. Нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят по нареждане от там и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко българско", коментира работата на македонските си колеги  проф. Кирил Топалов.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" на 24 октомври, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!


583
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
482
6
 
1
 
! Отговори
Kounev;Koja година преди 5 дни
Коя година българите освобождават Македония,,сигурно е повреме на окупацията".Като съюзник с Германия България окупира Югославия и Гърция 40/44 год.
481
2
 
6
 
! Отговори
българка преди 5 дни
До Гробокопач Моля, моля, сърбите не са българско племе. Те са живели на север между днешните Полша и Германия. Мръсните гърци са ги довели на юг от р.Дунав и ги заселили до българите. Имали задача срещу заплащане да нападат българите, когато гърците им кажат и да асимилират колкото може повече българи, така че да те да намалеят. Сърбите с чест изпълняват задачите. Един път не са ни помогнали, винаги са ни нападали в най-неудобния момент, а Западните покрайнини едва удържат българщината си.
480
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
Чилик, да де ама същия знак го има от V Хилядолетие преди Христа.... мнооого преди изобщо да се пръкнат турци и не знам си какви.
479
0
 
5
 
! Отговори
BG преди 2 седмици
Георге Миленковски, а ти си смотан сърбин!
Вие по природа сте си едно черно и злобно племе!!! Никой не ви бръсне за слива пък вас!
478
5
 
3
 
! Отговори
Челик преди 3 седмици
До Анонимен Това за месото и седлото се отнася за татарите сигурно си чел книгата "Дъщерята на татарина". Иди да видиш надгробния камък на хан Кубрат какъв знак има издълбан "IYI" Същия знак и сега го имат на знамето си Тюркмените и една нова партия в Турция.
477
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реално погледнато Коминтерновска Титова Македония няма место в обществото на свободните и независими европейски държави от ЕС
------

И защо да няма, след като Титова Македония беше свободна и необвързана и с отворени граници, а Комунистическа България целуваше гз на московските сатрапи и гражданите и лазеха под бодливите телове, за да избягат на Запад?
476
2
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Ами вие какви сте, нали произхождате от нас! Загубени сърбалаци, на никой не сте му притрябвали в Ееропа, затова няма нужда от съглашение с *** и родоотстъпници.
475
4
 
11
 
! Отговори
ДА СЕ ЗНАЕ: преди 1 месец
Македонският език си има ден рожден и той е 5 май ден рожден още на ЦСКА София и Карл Маркс

Оказва се че МАКЕДОНИСТИТЕ от Скопие говорят на ЦЕСЕКАРОМАРКСИЧЕСКИ ЕЗИК №55

ФАКТ


Червена България никога и до сега не е имала българско самосъзнание а се смятат за съветски червен етнос а македонистите още по зле,говорят на цесекаромарксически език от борисовата градина номер 55

ФАКТ
474
4
 
1
 
! Отговори
И да не вярвате-ФАКТ преди 1 месец
Хванах две фалшификации за траките които си личат:

Култа към музиканта ОРФЕЙ е гръцки
Гърците са почитали само добрите БОГОВЕ а лошите Божества ги подминавали с мълчание все едно че несъществуват
ОРФЕЙ слиза в АДА да намери любимата си ЕВРИДИКА та гърците го направили тракиец
ТРАКИТЕ са преследвали и наказвали със смърт почитателите на ОРФЕЙ

Бунта на СПАРТАК е потушен с пари и власт но римляните хибридно унищожават ОРЕОЛА МУ НА МЪДЪР ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ и не им пука за бойните му умения

ФАКТ
473
6
 
12
 
! Отговори
Калоян преди 1 месец
До Анастас Михос
Радвам се, че пишеш по темата. Фактът, че четеш български сайт доказва, че припознаваш именно България като своя родина;2.Пишеш на книжовен български език, значи ти е роден; 3.С думите си потвърждаваш, че историята на България е от хиляди години, а на вардарския край е само от 75; 4.Моят род е на 900 години-диказани! И всички са българи, стояли здраво на земята си! А ти сигурно живееш в София, а "маке"? Помниш ли как посрещнахте тържествено "вашият цар" от Египет? Къде е сега?
472
0
 
12
 
! Отговори
Едно към едно преди 1 месец
И как така повече от 60 000 от "окупираните" на колене с молби и клетви се сдобиха с гражданство от "окупаторите"? Тия са такива ментета, че за европейски паспорт ще се признаят и за сирийски бежанци!
471
1
 
9
 
! Отговори
Племе са те... преди 1 месец
...дори и това не са....някакви *** без идентичност...географска област, която ние първи признахме за държава...интересно само защо половината са с бългрски лични карти...следователно голяма част от населението в тяхната държавица са номади...само гърците ги оправят тях, не е лошо да вземем пример...
470
2
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 месец
До Анастас Михос
Па вие, спокойно може да освободите Бяло море и да се върнете в Египет;)))
469
4
 
1
 
! Отговори
широко понятие преди 1 месец
До GRAND FUNK

Родината е нещо относително!
468
11
 
4
 
! Отговори
безродници преди 1 месец
Да не си знаем истинската родина! Дано Турция да ни прибере и освободи от Русия!
467
1
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 1 месец
От Георги Димитров насам политиката ни по "македонския въпрос" е толерастка. Всичко, което може, сме загубили! Оказа се, че е възможно да загубим и невъзможното-българският корен да бъде изтръгнат с наша помощ! Е, браво!
466
19
 
7
 
! Отговори
Turk преди 1 месец
Никой не иска да е булгаристанец и с право. Най бедните жените им ги пукат от иване в лондра за 8 паунта на час. Макетата са прави по добре сърб или шиптар отколкото бантустански *** . Просто в днешно време да си от бг е зарар никой не те наема. Мижава държава с дребни бедни душици мислещи че нещо зависи от тях. И без ваше съгласие ще вленат макетата в ес. А вие и да изленете нема да липсвате на никой ч ингенета
465
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е насаждане на напрежение между българи и българи.
Пак някой плаща на политиците да ни противопоставят.
Един народ сме бре хора,ракия пиеме и добре се разбираме!
Я сам Бай Миле от пансионот Преспав и ги знам Дончо и Бончо
и наздраве на Коста и на фрау Ула,ама най много на Йелена
464
4
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 месец
Етнонимът "българин" исторически е варирал като произношение през хилядолетията, защото българският народ се е формирал като съьз на 7 племена, от които днешните сърби са били част, затова ни и мразят. В крайна сметка, на Балканите, един и същи народ живее в няколко държави - България, Сърбия, Хърватия, Македония. При формирането на бълг. народ винаги е имало и центробежни течения, някои племена са се отцепвали, за да се развиват самостоятелно.Македонците в случаят имат впредвид скитите;)))
463
3
 
15
 
! Отговори
Странджата преди 1 месец
Аз да попитам кой се кани да влиза в ЕС България или Македония ? И друго защо никой не коментира "желанието" на другите държави от ЕС ? Тия почти никой не ги иска но накрая ще набедят само нас че сме ги спънали ! То си е казано на зло куче зъл прът !