В Скопие българите били душмани, на помощта ни отвръщали с нож в гърба!

Тоталитарно мислене продължавало да държи обществото там в клещи
Обновена: 18 ное 2020 14:17 | 18 ное 2020 13:51, Камелия Цветанова
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България винаги е помагала на Северна Македония, бяхме първата страна, която призна съседката ни за суверенна и благодарение на българската дипломация други държави последваха примера ни, а Скопие продължава с езика на омразата. Около това мнение се обединиха вицетата Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, които бяха изслушани от депутатите, след като вчера България наложи вето на старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

"Ние им помагаме, а те ни отговарят с нож в гърба", коментира Красимир Каракачанов. "В Скопие явно смятаха, че ЕС е СССР и когато се скарат отиват при генералния секретар на партията", посочи той.

Още по темата
"Ние сме добронамерени, но това не означава, че сме гупави", отсече вицето.

Според външния министър Екатерина Захариева тоталитарно мислене продължава да държи обществото в Северна Македония в клещи. "Тази неделя организирано от кмета на Скопие се честваше 40 години от смъртта на Тито, докато голяма част от другите бивши югославски републики почитат жертвите на режима. Това мислене държи обществото в капан", настоя тя.

Захариева отсече, че България е правила всичко по силите си в опит да постигне качествено ново начало в двустранните ни отношения със Скопие, подавала е ръка за помощ във всяка криза в Северна Македония.

"С Договора от 2017 г. България за пореден път изведе Северна Македония от международната изолация, в която се намираше, с него отговори пътя към договора от Преспа с Гърция и членството на Скопие в НАТО. Независимо от всички наши прояви на добросъседство, Северна Македония не промени отношението си към нас и продължи политиката си за неоснователни малцинствени, политически и езикови претенции", коментира той.

Външният министър се оплака, че има изкуствено създаване на административни пречки на българските инвеститори, които искат да работят в Северна Македония. Изграждането на инфраструктурите връзки също се забавяло умишлено. Създавала се медийна истерия с гневен говор срещу България и всеки, който изрази друго мнение, се приема за национален предател.

"Българската позиция се представя манипулативно изкривено в Скопие. Вътрешнополитическото противопоставяне използва темата България, тя беше и основният акцент в предизборната кампания там", продължи Захариева.

Красимир Каракачанов добави, че антибългарското говорене в Северна Македония е от началото на 90-те години.

"Първи признахме Македония, като отговор обаче получаваме антибългарска политика, която се свежда не само до езика на омразата, който се възпитава през учебниците, медиите, културните им програми и се опитва да представи българите като едва ли не враг, противник, душманин на държавата, която първи признахме и благодарение, на което тя съществува и днес“, коментира той.

Според него македонската дипломация се опитва да създаде негативен облик на България в ЕС и НАТО.

"Всички се надавахме, че с Договора за добросъседство нещата ще започнат да се променят, никой не е бил наивен, че нещата ще се променят за няколко месеца, но фактите показват, че след решаването на проблема с Гърция и подписването на договора в Преспа, за който България има голям принос, политиката на Македония започва пак да си показва рогата", обвини Каракачанов.

Според него работата на историческата комисия беше блокирана след влизането на Македония в НАТО тенденциозно.

"Транспортният коридор № 8 беше блокиран, а той облагодетелства България, Северна Македония и Албания, той е пряката връзка между Черно море и Адриатика, но се приема като български проект, вреден за Северна Македония", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Какъв нож в гърба бе *** безродни. Дайте пример кога Македония е помогнала с нещо на България.
81
1
 
1
 
! Отговори
. преди 3 години
150 бяхя - T-55 и още толкова оръдия. Ония им намерих кусури - лоши били.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Знаете кой Лъшеш като дрът македонец На 2 автуст 1944 година въпросните комунисти които цитираш като подписали договора не са били в правителството а в Съветския съюз.Идват в България след септември 1944 година заедно с Червната армия.
79
1
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
Сръбско-руската агентура в Македония много иска да вкара втори руски троянски кон в ЕС .Да бяха се прикрили малко повече , а те с червените рога напред и Тито на уста.Айде стойте си в калта!
78
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно огромно Браво на Екатерина Захариева въпреки,че е жена е единственият български политик с топки....
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храни куче да те лае - поговорката май ще излезе вярна.
76
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох в един македонски вестник ,че Заев бил казал ,че мнозинството българи били против ветото.Този лъже като индиец.
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля,че който направи евала на Македония власт няма да види повече.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като млад поета Н. Вапцаров / купен с $ от съветски конспиратори/ казва една сутрин на майка си . Мале от днес сум македонац, а братовчетка му пит лельо аз сега каква съм"
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До78 слав. Не е така е е еврейн , а самия КОМИНТЕР под влияние на Сталин, както и Стоянович. След разпада на АвстроУнгарската империя. Започна се борба против царство България от Русия, после СССР, Сърбия.Ъака платени сърби отиват за крадко в Македония и не се пишат сърби или българи а македонци / както Н. Вапцаров поета.
72
1
 
6
 
! Отговори
Ех преди 3 години
Ами защо ги пуснахте и в НАТО.*** сме...онези искат да ни изиграят промити мозъци са
71
3
 
10
 
! Отговори
пасарела преди 3 години
Не съм против македонците за нищо ,в наше село има много македонки ,убави и уфатни и аз ги уважавам !Искам така и те да ни уважават !! Иначе не можем да им се дупим!!
70
3
 
18
 
! Отговори
Д. преди 3 години
Мой приятел с жена македонка. Тя си го казва директно: - Ние сме си опак, само съветване с гьостерицата ни вкарва в пътя!
69
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ветото било лошо, щяло да ни вкара в изолация, не можело така... Ветото вкара ли Франция в изолация, когато Макрон блокира Македония? Ветото вкара ли Холандия в изолация, след когато ни спира за Шенген вече сигурно над 10 години? Или май има значение коя държава го налага? Изглежда че на нас, простосмъртните, това не е позволено, даже когато някаква бивша откачена Юго-република иска да ни вземе историята, националните герои, празници, език и т.н. Категорично вето на тази държава.
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелю зелев им подари сто танка макар и стари помните ли аз бях силно против
67
6
 
3
 
! Отговори
До Словянин преди 3 години
Окупирани или съюзници. Дори и съюзници, когато е подписан от вишши чиновници представители на Българската държава договорът си е напълно лигитимен. И не е казано , че като си в съюз събуваш гащите и се дупиш. Явно тогава е имало хора който са имали топки.
66
5
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
На 2 август 1944 г още сме съюзници на Германия, този "договор" не е легитимен, не е представителен за българското правителство.
65
6
 
17
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Няма Северна Македония, а само Югозападно Българско. Създател на "македонския" език е евреинът Бернщейн. Първи поставят въпроса за македонски език дипломати от Австро-Унгария още в средата на 19 в.
64
25
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
България беше една сива соц. ***, когато Тито в Югославия би шута на съветския модел и ги направи най-добрата страна за живеене на Балканите. Естествено, че ще честват Тито, кого иначе да честват?
63
16
 
10
 
! Отговори
Знаете кой преди 3 години
На 2 Август 1944 година е подписан договор в който се уточнява че в македония живеят македонци и говорят македонски език. Документът е подписан и от българските представители - Панко Бръшнаров, Емануел Чучков, Тодор Звездин, пред представителите на Русия, САЩ и Великобритания.