ГЕРБ довършва мандата, ще има ли промени след изборите?

Коментар на социолога и политически анализатор Първан Симеонов
4 дек 2020 09:42, Анисия Иванова
215

По всичко личи, че третото правителство на Бойко Борисов ще довърши мандата си. Ковид вълната измести фокуса от протестите към живота и здравето на хората. Възгласи "Оставка" обаче все още се чуват от площада. Дали успешното излизане от коронакризата ще разчисти пътя на Борисов за следващ мандат?

"Здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Има и друг проблем - България е едно от застаряващите общества. Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт. Хаотичността и смъртността помрачават донякъде усещането на успех", каза социологът и политически анализатор от "Галъп" Първан Симеонов в ефира на "България сутрин".

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Той смята, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

"Обикновено страхът води до желание за затягане, но обществото самостоятелно стигна до тази идея. Това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки", отбеляза социологът.

По думите му стилът на управление на България трябва да се промени. Според него Борисов иска да завърши с нещо хубаво, а протестите и Ковид-19 не са нещо хубаво.

"Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите. Много е рано, има много неизвестни. Само преди три седмици Борисов се кълнеше, че няма да затваря държавата. Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е анти ГЕРБ и щеше да е мощна", подчерта Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. По негово мнение Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че е много реактивно.

"През лятото с началото на протестите двете основни партии загубиха. След август обаче няма никаква динамика. Предполагам, че при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция. Голяма промяна няма. "Патриотите" вероятно ще имат поводи за ръст. Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка", коментира политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета, чета какво казва този и едно вярно нещо не намерих.
135
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб ще завършат мандата, влачейки се в л..та..Завличайки и бълг. народ. А отсреща са разкапалата се и разгнила БСП, където се боричкат за власт като булдоци под килим. ДПСЪ са си клиентилистка бизнес формация ,официален резидент на Кремъл в България. Тн. "Обединени патриоти" не бих ги дори и коментирал. Мъчно ми е Болен-съвсем е разкривил очите без достатъчно бело.Копейкин му отнема от клиентелата. Изобщо голям избор се очертава,няма що. Моето мнение е, че ще победят ония 80%....здравите сили..
134
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вицът на годината:Усещане за успех?!?Освен ако няма в предвид драпането със зъби и нокти да доживеят края на мандата си.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 151 БаткатаЕееех де да можеше това да стане дето го пишеееш.Аз вече не вярвам.Много е ''умен'' тоя народ за съжаление....
132
4
 
10
 
! Отговори
Батката преди 3 години
До анономен 144Пари от ЕС идват независимо дали е герп или бк/сп на власт. Въпросът е, че и едните и другите ги крадат... понеже и едните и другите само това могат.И едните и другите няма да стигнат до властта март месец, надявам се го знаят. Време е за лустрация и стига комунисти на власт. От 30 години "демокрация" почти 25 години управляват все БКП клонинги. Стига вече.
131
5
 
5
 
! Отговори
До 149 преди 3 години
Аз ще гласувам за Това Биков. Много умно момче е и ми напомня за Андрей Луканов на младини. Ще бъде силна подпора за формирането на Кабинета Борисов 4.
130
5
 
3
 
! Отговори
ГЕРБски депутат преди 3 години
Пак пиша през прокси за всеки случай.В ГЕРБ вече се редят листите. Такъв змиярник ГЕРБ никога не е била.Колегите очакват сериозен спад в процените и само първите три места в листа се считат за сигурни.Аз лично тоя път пропускам мръсните битки и реших да се върна към месните структури.Има голяма съпротива срешу Тома Белев и Сачева които са напред в листите а колегите не одобряват.
129
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платени анализи. Следващият път ще има тъпотии от сорта президентска република с пожизнен президент рр и премиер учиндолеца. Гечев финансов министър, бойкикев правосъден и Бойко си почива в Банкя. И тогава ще видят какво са истински протести, а не платени от черепухата. Ще бъдат измерени за един ден. Няма да има нужда от велики въстания.
128
0
 
3
 
! Отговори
прав си преди 3 години
До Емил БоевНапълно съм съгласен за Герб и ДПС!Но забрави за БСП!Сигурно от много бързане,нали!?
127
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смятайте щом червеният Първанчо все пак нарежда ГЕРБ на първо място каква е реалната картинка на електоралните настроения.БСП скоро може да се окаже под чертата
126
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анономенПарите идват от Европа и отиват в ГЕРБ. Или си страшно глупав, или си кон с капаци, или ти плащат по някой смешен лев да шариш с език по правилните части на сикаджиите.
125
9
 
17
 
! Отговори
анономен преди 3 години
До Анонимен 142.Обратното!Докато ни управлява ГЕРБ ,ще идват пари от Европа.Като дойдат червените термити,при които всички пари потъват някъде(,незнайно къде),спират и парите
124
7
 
10
 
! Отговори
Марвин преди 3 години
До 137Хубаво е, че има хора, които виждат че и герберите, и БСП са гнусни комунисти. Лошото е, че тези хора са много малко.
123
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато идват пари от Европа ще ни управлява ГЕРБ.Като спрат парите от Европата, спира и ГЕРБ.
122
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако въобще останат живи избиратели до изборите през март.Че последните месеци, ГЕРБ успешно изпълняват програмата си за рязко намаляване населението на България.
121
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василев "първо да се смени модела в икономиката" Винаги се почва от Главата, рибата там смърди. След това се удрят търговците на едро и банкерите, пътя за пречистване е този и винаги е бил такъв. Модела сега е КРИВ ама МНОГО КРИВ, защитава вноса и неглижира местното производство. И като добавим мутро-олигархично-евроКУКУ модел на управление коня съвсем цопна в реката, вируса няма нищо общо.
120
6
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
след клетвата новото нс отменя всичко гласувано от герб първи по смъртностмръсен въздух лоша храна и вода никакво образование и здравеопазване и безброиглоби към българите за щяло и нещяло
119
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРеално БСП е просто една от метастазите на БКП, каквато е и ГЕРБ. ДПС е в същия кюп, защото е съставена предмино от бивши членове на ДС. Останалите партии, партийки и партенца са пребоядисани комунисти или техни деца/протежета. Държавата се управлява на принципа тоталитарен олигархически феодализъм, маскиран като демократична пазарна икономика. Зад маската обаче се знае, че всичко е алъш - вериш, шуробаджанащина и дебели страшни мутри, които играят шах с човешки животи.
118
13
 
8
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Истината е, че на нормалните хора им писна от геербераастията! Боко тиквуня и компанията му безродни калинки превърнаха България в още по-голяма ***, отколкото беше. Вместо да вървим напред, нещата се влошиха. Но видовден идва и за него.Хората загубили работата си ще са му бесни, както и тези, загубили близки и роднини. А такива има много. Остана да се крепи само на назначените *** по държавните службички.
117
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистУправлението на ГЕРБ е катастрофа. Гаф след гаф на ежедневна база от години насам. То не бяха теч на данни от НАП, къщи за тъщи, апартаментгейт, осем джуджета, митници, нарушения по изборите и масово купуване на ромски гласове, шкафчета, кюлчета, а за неща като тефтерчето на Златанов май тотално се забрави вече. Възможните изводи са два: или гербаджиите са страшно некадърни, безпомощни и не стават за нищо, или това е умишлена и целенасочена политика на безочливо крадлив геноцид.