Време било македонското правителство да се откаже от манипулациите

С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България
Обновена: 9 дек 2020 13:53 | 9 дек 2020 13:49, Камелия Цветанова
252
Време било македонското правителство да се откаже от манипулациите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Във връзка с изявлението на правителството на Република Северна Македония от МВнР разпространиха позиция, в която се заявява, че България е най-силният и безкористен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония.

Още по темата

„С позицията си, изразена във вторник в рамките на заседанието на Съвета по общи въпроси, България за пореден път заяви защо на този етап не може да даде съгласието си за одобряване на Рамка за преговори на Република Северна Македония с ЕС и провеждане на първа Междуправителствена конференция до край на 2020 г.

Българската позиция изхожда изцяло от приетата още на 9 октомври 2019 г. Рамкова позиция, подкрепена от Народното събрание на Република България, където са заявени изискванията, с които нашата страна обвързва по-нататъшната си подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония към ЕС“, пише в позицията на МВнР.

„Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са основани на ясни прецеденти, но за съжаление не бяха подложени на обсъждане от настоящото председателство. Те са в съответствие и със заключенията  на Съвета на ЕС от 25 март 2020 г., в които се изтъква важното значение на постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Република Северна Македония с България и Гърция като част от процеса на разширяване“, посочват още от външното ни министерство.

„На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС.

За съжаление, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България, като многократно пред обществото беше представена невярна информация по отношение на българската позиция.

С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България.
Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят“, пише в позицията.

От МВнР припомнят, че България е държавата, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което стартира процеса на международното признание на младата тогава държава, а през годините й оказа помощ в най-тежките моменти. Тази помощ продължава и понастоящем.

„Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси.
Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношенията и оптимален процес на преговори на Република Северна Македония с ЕС“, посочват от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
7
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
ТРИМА "МАКЕДОНЦИ" С ТУРСКИ ИМЕНА ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИОТИЗЪМ.
109
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
До АнонименСелянин си ти и шефа ти Джамбазко некадърното селянче, който само срами българското, добре че поне името му е турско
108
0
 
4
 
! Отговори
за "умния" преди 3 години
Народни мъдрости до 109......Няма КЯР за макетата и СРМ...все им е изодзаади!!!!А ти като си много "умен" се наведи хвани палците на краката си,разтвори бузи и чакай ЕС да те ощастливи...ЕЙ АМАН ОТ АНТИЧНИ ТОЛУПИ нарекли се древни/македонци!!!!
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно ГЕРБ и ОП готвят пак "договор". Скопое ще признаят българско малцинство, защотп има 100 хиляди най-малко с бг паспорти. Съответно и български език като един от официалните езици. В замяна България ще признае македонски език и македонско малцинство въпреки че те са бг помаци. Но тогава и СДС ще трябва да построят мавзолея на Георги Димитров пак, защото и той направи същото и загубихме самп 80 години омраза.
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВАЙ, ВАЙ, ВАЙ, ВАЙводите хахахаха
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАНДЖАТАКръв си ти бе селянин...знаеш ли що е то Странджата...жалък антибългарин
104
9
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Хайде ВАЙводите да мирясват вече, достатъчно глупости наговориха и направиха..още не свършил зулума с Македония, джуджето Джамбазко започна да мърля Западните покрайнини
103
3
 
8
 
! Отговори
Вето преди 3 години
Вето
102
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирилицата Е БЪЛГАРСКА АЗБУКА защото е създадена В БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРЕЗ 9 ВЕК.Първо В ПРЕСЛАВ,после Наум и Климент редувайки се стават учители и в Охридската книжовна школа КОЯТО СЕ НАМИРА В ОБЛАСТТА КУТМИЧЕВИЦА или ДОЛНА ЗЕМЯ.Да си чувал за мизийска азбука защото Преслав е в Мизия??Те и лудниците някои празнуват деня на победите на Наполеон,така и с етничките македонци!
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Македония ми звучи толкова абсурдно като Република Северна Добруджа. Ами, да. Загубили сме я като територия, ама да сте виждали румънец, който да иска да говори на "северно-добруджански"? Мърдаш ти на 5 метра през границата и вече си говориш на северно-добруджански? Леко на румънски и половината думи са български, ама и на тях да им измислим език. Антична Северна Добруджа - Люлката на цивилизацията. Земя на Фараоните. Звучи яко комплексарско, нали? Северно-добружданскиот антически народ!
100
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Захариева каза че България не е налагала ВЕТО на Северна Македония..хайде "патриотите" да ходят да реват на село..вмро да си ходи
99
5
 
1
 
! Отговори
ЗА 106 преди 3 години
До народни мъдростиНЕ ГОВОРИ МЪДРОСТИ ЗА КЯР ГЛУПАВ БЪЛГАРИНО
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според договорът от Преспа от 2018 година между вече РСМ и Р Гърция ОПРЕДЕЛЕНИЕТО македонскиСЕ ЗАБРАНЯВА ЗА УПОТРЕБА с изключение на народ ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА и език ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА като различните държави имат право ЗА ЕЗИК И НАРОД да употребяват В ДВУСТРАННИ СРЕЩИ И ДОГОВРИ И ОПРЕДЕЛЕНИЕТО македонскиГърция не го употребява и България ТРЯБВА ДА УПОТРЕБЯВА македонеци производните му само като ГЕОГРАФСКИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ!Когато се говори за СМ трябва да има ОТ,ЗА.НА, В и т.н.Ясно ли е??
97
3
 
1
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Доста глупаво заглавие сте си избрали!
96
2
 
10
 
! Отговори
народни мъдрости преди 3 години
1.Не плюй в кладенеца ,от който пиеш вода!!!!!!2.Не хапи ръката, която те храни!!!!!!3.Не пикай срещу вятъра!!!!4.Ако гониш два заека ,няма да хванеш нито един!!!5.Ако ще се давиш не се мъчи в плитка вода!!!Направо си ставай АЛБАНЕЦ!!!6.Ако не посееш нещо,няма да пожънеш нищо!!!То и с кражба на история ИНТЕНЗИТЕТ не се гради!!!7.Ако не щеш мира,на ти СЕКИРА!!!!
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги е чудно за всеки един българин,как е възможно да има токова негативни коментари от нереализиралусе продажни и жалки създания...било то пишещи се гърци,макенонци ,руснаци,сърби..,откъде толкова злоба и антибългарщина ...с това не се живее,и няма как,защото рано или късно или вие или поколенията ви ще плащат тази продажност
94
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 100Скопие си празнуват деня на македонската азбука и пак стигаме до никъде. Те си могат и без ЕС, докато ГЕРБ искат евра.
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Германия признае австрийски и швейцарски език,Франция и Холандия белгийски,Португалия бразилски,Британия северноамерикански който е майка на английския,Испания мексикански и аржентински,Италия сицилиански,Румъния молдовски ,Унгария трансилвански и лчбимата и србия шумадийски тогава веднага ще признаем и македонския язик.Същото и етноса.
92
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ходете в Сев. Македония, или ще ви удавят в Охридското езеро, или ще ви отровят в някой ресторант, или най малко ще ви плюват в яденето, това са твърде болни психически хора, внимавайте стойте си тук или ходете другаде..
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С наследен тоталитарен исторически наративВъв война няма друг режим освен военния. Или се подчиняваш или куршум. Така е създадена Македония.