Време било македонското правителство да се откаже от манипулациите

С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България
Обновена: 9 дек 2020 13:53 | 9 дек 2020 13:49, Камелия Цветанова
252
Време било македонското правителство да се откаже от манипулациите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Във връзка с изявлението на правителството на Република Северна Македония от МВнР разпространиха позиция, в която се заявява, че България е най-силният и безкористен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония.

Още по темата

„С позицията си, изразена във вторник в рамките на заседанието на Съвета по общи въпроси, България за пореден път заяви защо на този етап не може да даде съгласието си за одобряване на Рамка за преговори на Република Северна Македония с ЕС и провеждане на първа Междуправителствена конференция до край на 2020 г.

Българската позиция изхожда изцяло от приетата още на 9 октомври 2019 г. Рамкова позиция, подкрепена от Народното събрание на Република България, където са заявени изискванията, с които нашата страна обвързва по-нататъшната си подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония към ЕС“, пише в позицията на МВнР.

„Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са основани на ясни прецеденти, но за съжаление не бяха подложени на обсъждане от настоящото председателство. Те са в съответствие и със заключенията  на Съвета на ЕС от 25 март 2020 г., в които се изтъква важното значение на постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Република Северна Македония с България и Гърция като част от процеса на разширяване“, посочват още от външното ни министерство.

„На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС.

За съжаление, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България, като многократно пред обществото беше представена невярна информация по отношение на българската позиция.

С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България.
Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят“, пише в позицията.

От МВнР припомнят, че България е държавата, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което стартира процеса на международното признание на младата тогава държава, а през годините й оказа помощ в най-тежките моменти. Тази помощ продължава и понастоящем.

„Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси.
Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношенията и оптимален процес на преговори на Република Северна Македония с ЕС“, посочват от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Аз не съм селянин!Язе съм црън Арапин от Анадола!Цръна *** мене е родила,църен тато ме правил!
129
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Захариева остави преди 1989 г. и дай да видим какво направихте вие след 1989 г. Желев призна Македония, а сега и вие вкарахте македонски член в НАТО. Остана ви само да се застреляте като предатели с Тиквата и другата Тиква от ВМРО.
128
0
 
6
 
! Отговори
народни мъдрости преди 3 години
1-Ако има грешка,има и прошка/ако си я признаеш/!2.Ако искаш да вземаш,научи се да даваш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А не с рогата в стената!!!!
127
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
До KromМоля, няма проблем да ти кажа моето мнение.Руснаците и в частност Путин, е не че съм го питал но така мисля - нямат отношение към споровете ни със Република Северна Македония. Поне към момента нямат и само гледат отстрани.. Причини - много..няма да ми стигне място тук, но ако помислиш ще видиш че това има и логика и основания.
126
2
 
0
 
! Отговори
Ангелос Ангелис преди 3 години
ДО 114 ,АЛЕКСАНДРОС МЕГАС ТРЕТИ (356 - 323 ПР.ХР.) -------ЗАТОВА Е ''ВЕЛИК'' И НЕДОСТИЖИМО НА ВЪРХА...ЗАЩОТО СТАВА ЦАР САМО НА 20 ГОДИНИ, ПРЕЗ 336 ПР.ХР, КОГАТО ПАТЕРИС МУ = ФИЛЛИПОС 2-РИ -- Е УБИТ В ДИОН от Персийския наемник -Паусаниас/Павзаний.....И НЕ ЦАРУВА 12, А 13 ГОДИНИ И 5 МЕСЕЦА....УМИРА ВЪВ ВАВИЛОН, ОТ ВИРУС ПОДОБЕН НА КОВИД-19,..НА ГОДИНИТЕ НА ИИСУС ХРИСТОС = 33 ГОД. , ИСУС Е НА ТОЛКОВА КОГАТО Е РАЗПНАТ .
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснете имената на 30-те предатели.
124
1
 
4
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
Средния пръст на Зайо Байо проговри с тъжен глас:....Ако е гарга-рошава да е!
123
1
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До СТРАНДЖАТА - Странджа, един въпрос? Къде са руснаците и в частност, Путин в споровете ни със Северна Македония? Моля те за твоето мнение?
122
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
До Анониментолкова млад и вече неграмотен
121
0
 
7
 
! Отговори
Фригидна кууучка преди 3 години
Ти го изпъдиш през вратата,то ти се навира през прозореца!!! АРЕ у ЛЕВО!ВЕТО до дупка!
120
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДЖУДЖЕТО ХАЯСКО И ДЪЛГОНОСИЯ ПИШПУНТА МЪРСУВАТ РОДОЛЮБИЕТО НИ
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАНДЖАТААз съм твърде млад, за да съм расъл в партийна клетка. Но пък ти се издаде, че си изкукуригал пенсионер.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сашко Сиди изгонен от своите търси племе да го прибере, аутсайдер, би се написал и банту за пари
117
1
 
2
 
! Отговори
ЕС към РСМ преди 3 години
Аз ти показвам плевнята , па ти му търси вратата!!!
116
3
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
До Анонименхаха, много знаеш ти кой е антибългарин, пършивец расъл в партийна клетка
115
8
 
1
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
България трябваше да играе заедно с Гърция, когато гърците писнаха за името.------Бугария може да иска да играе с Гърция, но никой не сака да играе со Бугария. България се държи като бай *** в Европа - кой ще иска да се покаже публично, че е заедно с такъв човек?
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 116Той Странджата си е антибългарин, щото живее в южната част на Странджа, не в северната.
113
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Ооо, Джамби, как е?Захариева каза че не е налагала ВЕТО. Ти какво ще изкрякаш?
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКирилицата е българска азбука, но Джамбазки е турско име, Сиди е гръцко
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре казано!