Борисов: Мерките остават до 21 декември, дават резултат

На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим, заяви още той
12 дек 2020 11:48,
311
Борисов: Мерките остават до 21 декември, дават резултат
Снимка: БГНЕС

Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна, стана ясно на днешното работно съвещание, което министър-председателят Бойко Борисов свика с членове на правителството, Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим", заяви премиерът Борисов. 

Още по темата

Министър-председателят беше категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща.

"Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов поиска в четвъртък да му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои.

Борисов напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение. Борисов изтъкна, че COVID-19 е опасен вирус, с който светът вече близо година не може да се пребори, а според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година.

Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво. "Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, но това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме", заяви премиерът.

Борисов акцентира върху продължаващата подкрепа за бизнеса и гражданите. Същевременно в образованието също балансът е ключов. Министър-председателят напомни, че с усилията на правителството близо 50 000 деца бяха върнати в класните стаи и е от голямо значение да не бъде загубена тяхната мотивация за знания.

"На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново", заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Министърът посочи, че въведените мерки с ограничителен характер отчитат резултат по отношение на ненарастване на случаите. Същевременно като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души. В лечебните заведения нараства броят на изписаните, същевременно има трайно установена тенденция за запазване броя на пациентите в реанимациите.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски потвърди, че тенденциите все още са крехки и същевременно не се вижда ясен хоризонт за овладяване на ситуацията в световен мащаб. Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и ние сме поставили мерки до март месец!-:) След март напъните Ти няма да имат резултат др Борисов!-:) До там беше!
259
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъпо, тъпо,та чак скучно. Толкова е лесно да се предвиди как са го замислили:-21-ви- отварят кръчми и магазини с горещи молби и заклинания да спазваме мерките, че те голям жест към нас правят, започват напоителни медийни истерии как не се спазват мерките -3-4 януари- бройките заразени и умрели се покачват драматично, няколко дни ахкане и охкане как ние сме виновни,че не сме спазвали мерките им-5-10 януари-бойко сърдит и нацупен хвърля оставка, и някой друг остава да вади кестените до изборите
258
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мед сестра 275 май идея си нямаш за какво иде реч по болниците в момента
257
11
 
5
 
! Отговори
хммм преди 3 години
До Анонимен 271 *** обясни на починалите млади хора , на близките им , че смъртността при младите е пренебрежително малка
256
7
 
15
 
! Отговори
мед сестра преди 3 години
Истината е че сега в болниците са *** и пульо обявени за ''ковид''! пиесата трябва да се играе
255
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 271 Ами там , където възрастните живеят с младите в една къща , апартамент . Те как да бъдат изолирани ?
254
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 270 Как да ограничат само възрастните ?Никакво излизане от къщата , апартамента ?Или магазини само за тях ? Никакво виждане с деца , внуци ?
253
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, защо не пазите само възрастните,като сте толкова загрижени. Нали такъв беше девизът пролетта. При такава нищожна смъртност при младите, можем и сами да се грижим за себе си.
252
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 270Отдавна се знае ,че смъртността при хора под 65 години е пренебрежително малка.Но въпросът е основателен.Защо не пазят само тях, а разбиват икономиката и живота на всички?
251
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой е написал по-долу,че смъртността е 5 души на 10 000. Реших да проверя и открих,че всъщност доста я е завишил. В една от първите по смъртност държави-Великобритания, смъртността е 16.6 на 100 000 при хора в работна възраст. Това прави 0.0046%. Защо, питам, не ограничават само възрастните в такъв случай?
250
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След ковит пиесата,продуцентите сами ще свалят от власт вече ненужните на новия световен ред като Борисов по примера на арабската пролет ще са ненужни,бас хващам ,че ще го хвърлят на кучетата като Кадафи
249
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 266 ще чакаш на пролет
248
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 261Шведският модел отдавна се провали . Отделно при нас какво имаме - почти шведски модел .От никакви ограничения до имитация на такива Друго - в Швеция през последните дни - къде над 10 000 случая , къде над 7000 .Къде е имунитетът им ? Задминахме и тях по смъртност Явно имат по-добра болнична и доболнична помощ от нас А при нас шведски модел води само до масов мор . Нищо повече
247
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам си фитнеса и училището !!!!!
246
4
 
7
 
! Отговори
До 255 преди 3 години
Няма такива официални данни на СЗО с CDC. Ако измислицата ти беше вярна, в САЩ нямаше да са над 300000 починали, а 1600.
245
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Някой от четящите тук чувал ли е за най-новата пpocтотия, наречена "дълготраен ковид"? Накратко, става въпрос за дълготрайни симптоми на коронавирусна инфекция които не са остри а хронични и траят месеци.Самият термин ми прилича на т.нар. "бавно прогресираща шизофрения" - измислена диагноза от съветските психиатри в бившия СССР, която им служи за основание да задържат дисиденти, неудобни и критикуващи режима, в психиатрии за неопределено време...
244
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
"Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво."Какво следи щаба бе? Прогнозата за времето следи, това следи щаба!Значи какво? Всеки ден оня мустакатия доктор плюнчи химикалката и записва: Толкова заразени, толкова хоспитализирани, толкова на респиратори, толкова умрели...Несериозно. Колко хора са извън статистиката, а? И как отчитате "излекуваните"?Всеки който е пил чайче и е оздравял го водите "излекуван" ли?
243
3
 
10
 
! Отговори
Вижда се преди 3 години
сега са близо 600 в реанимация след няколко дни ще е = на над 300 починали дневно. Личен успех на ББ.
242
6
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Съвсем сериозно съветвам генерал Мутафчийски, но и Бойко Борисов също, както всички останали техни помагачи, които поддържат новата коронавирусна религия, да се запознаят с така наречената Грейт-Барингтонска Декларация подписана от редица изтъкнати учени и лекари. Накратко, там съветват да се използва шведския модел. Мерки трябва да се вземат само за най-рисковите групи и те да не се налагат с полиция.
241
2
 
0
 
! Отговори
Нанесени щети: преди 3 години
В дългосрочен план щетите са колосални. Преди време аз казах, историята го доказва, че *** като вас разбирате само от две неща от побой и от смърт. И тъй като няколко пъти ми дадохте подобен урок демек ако не млъкнеш ще има бой и смърт и неочаквани последствия ми стана ясно, че щом така ще играем така ще играем. Имайте предвид, че дори самия факт, че щетите по вас щом са достигнали вече размерите на откраднатата сума и растат пропорционално не сте прави. Трябва ли да обсъждаме кармата дето е