Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи

Хората от ляво са моето политическо семейство, заяви президентът
Обновена: 19 дек 2020 18:37 | 19 дек 2020 15:53, Анисия Иванова
341
Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи
Снимка: БГНЕС

Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи. Това каза президентът Румен Радев в предаването "Годината" по Дарик радио. "Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество", заяви още Радев.

На въпрос дали иска да е президент на България, държавният глава отговори: "Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове - нямам място в тази институция. Моята амбиция е, докато съм президент, да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите".

Указът за изборите ще бъде публикуван в държавен вестник до 26 януари, но дилемата не е избори или здравето на хората, защото то пострада от тази власт, каза още Радев и попита дали някой може да даде гаранция, че април или май обстановката ще бъде по-облекчена, отколкото в края на март.

"На 7 декември излязох и казах - избори тогава. Изведнъж институции, хора, партии излязоха от летаргията и казаха "Ау, избори, ама толкова рано". Това е по Конституция", категоричен е държавният глава.

"Имам последователна политика по отношение на тези избори. Още от февруари тази година снех доверие от това правителство, през лятото му поисках оставката. Беше ясно накъде отиват нещата. Имаше сериозни нагласи за предсрочни избори, но всеки ден с това управление е пагубен за България. Пагубен за източването на бюджета, за здравето на хората, за оцеляването ни като нация. Тук мисля, че моята политика е абсолютно последователна. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и обикновените хора, техните притеснения и страхове, и социолози, и политолози и експерти в изборния процес. Чувам много смислени аргументи. Имам ги предвид, съставям си общо мнение", каза още президентът.

Радев заяви, че ще отчете всички факторите и обстановката за датата на изборите. "Причината да сме в това състояние е точно поради това управление. Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото то пострада тъкмо от тази власт, която в продължение на години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. Това обществено заболяване се лекува с възможно най-бързи, честни, прозрачни избори", изтъкна още той.

Според президента думите на 2020 г. са "Мутри вън" и това не е просто мой призив, а ехо от стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие".

На въпрос дали отново би излязъл с вдигнат юмрук от президентството, Радев отговори: "Винаги ще изляза и ще го направя, защото аз винаги съм на страната на българите, когато те отстояват своите принципни позиции в името на България".

Радев коментира и действията на прокуратурата. "Виждате с какъв замах прокуратурата разнищи шпионската мрежа на Руската федерация, в същото време не може да види очевадните улики в записи, снимки и шкафчета."

Попитан дали го притесняват проверките в президентството на негови сътрудници, той отговори: "Вие видяхте и обвинителния акт, който падна абсолютно в съда, че е постъпвала информация от служба "Военна информация". Тя е до явен адресат и е базирана на БТА. Т.е. четеш БТА и попадаш под ударите на прокуратурата. Извинявайте, но това е несериозно".

Радев коментира и българската позиция за Северна Макединя и членството й в ЕС. "Трябва да сме единни, за да разберат нашите братя от Северна Македония, че пътят им не минава през обикаляне на европейските столици за лобиране на натиск върху България, а през София", каза президентът.

Според него договорът от 2017 г. "блести с доброжелателен наивитет", но той не е срещнал ответната добра воля. "Българското правителство късно формулира нашите червени линии, нашата национална рамкова позиция и по-точно късно предприе мерки да ги отстоява", каза още Радев.

По думите му прави чест на всички български дипломати, които са работили върху националната рамкова позиция. "Тя е обективна и много добра. Тя се прие с консенсус от българския парламент на 9 октомври миналата година. За съжаление, тя не се промотира достатъчно добре в ЕС. Така че тук сме на абсолютно единна позиция в момента вече с правителството, макар и закъсняла реакция от негова страна. Трябва да сме единни, последователни, докато нашите братя наистина не разберат, че пътя за членство в ЕС не трябва да бъде дългия", заяви още президентът на Република България.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За почти всички военни от офицерския състав се организираха и организират безплатни курсове по английски когато станахме член на НАТО,с оглед комуникацията.Те са длъжни да го изучават предвид съвместните учения с различни държави.Нищо ново под слънцето,не е единствения бивш военен който говори,а дали го владее друг въпрос ,защото ако му чуете руския ,чух по руската телевизия ,ще ви стане смешно.
218
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Саботьорите на мерките нямат думата за кризата в момента.Показа безотговорност от най високо ниво,показно и скандално.Пука се от яд,когато пролетта бяхме добре,когато се реорганизира производството,затова пуснаха Мангъри и други куфалници да заработват анархия.Да има повече починали,да няма места в болниците,болни медици,за да обвинят правителството.Никога не каза бъдете отговорни!Сега бил с народа от площада,че кой е на площада,дядо Йоло и двете вещерки,тук там се пръкват черепчета на Дубайс
217
3
 
15
 
! Отговори
До 248 преди 3 години
Стига хуморески!Радев е изкарал обичайния курс към НАТО в САЩ като много други,не магистратура.Излагаш се,както и с езиците!Почти всички младежи с висше обраование владеят по няколко езика,защото е изискване за постъпване на работа,не само в чужди компании,а и в български.Че каква е разликата в образованието между пилот и пожарникар.Висше общо плюс специално.В политиката езиците не са основен фактор,а и в ЕК едни говорят само френски,други немски,или английски.Воденето на политика е основното.
216
1
 
17
 
! Отговори
Bumbii преди 3 години
И не му и трябва да се договаря той си знае :) , че партията е зад него :) ..... Тези да ги говори на някой друг !!!!
215
13
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
предлагам среща...герб троловете,и защитниците на каузата на България на среща пред тв камери с аргументии факти,анонимни псувни от...аз съм готов да изляза пред която искате телевизия и срещу когото кажете тролчета...не познавам Радев...не членувам в партии...моята партия е България и просперитета им...връщането на децата ни у дома и разцвет на Родината ми...ако сте пичове пред тв-то...лице в лице с факти и аргументи
214
26
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Радев е войник на България!!!За 30 години чуждопоклонничество е единственият който,имаше смелостта да се противопостави на крадците и еничарите и да избере страната на Народа ни,да назовава нещата с истинските им имена...войник на Народа ми...1400 г. сме оцелели благодарение на подобни хора...само факти...
213
7
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
и защо бедните духом *** чуждопоклонници,роби на еничари убиващи Народа ни си мислят,че като плющят минуси на коментари изобличаващи господарите им които им дължат пари имат значение...забавляват ни каламбурите и противоречията в твърденията и внушенията ви...фактите и реалността са важни за нас....Весели празници...Обичайте България!!!Подкрепяйте достойните Българи!!!Еничарството не е ценност!!!
212
22
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
до елементарните ***...Радев е завършил ВВА в Алабама САЩ,американските пилоти му се възхищават,владее три езика...ок Бойко пожарникар...връзкар през комунизма,шофьорче и бияч-рекетьор...Радев вика обичам България и Народа си и с живота си го е доказал...военен пилот цял живот,Бойко..шофьор на крадци и убийци...Маджо...Царо...е тролчета се пънат да ни убедят,че белото е черно...ама сами решавате...само факти излагам,всеки почтен може да го провери в мрежата
211
2
 
24
 
! Отговори
не ставаш преди 3 години
Не се кандидатирай. Социологическите проучвания се докарват от молив. Но народа вече видя кой си и какъв си. Не те искаме. Стига! Баста! Отивай си и не се връщай!
210
18
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Ееее това гробарите и троловете ви като вас,злобни,бедни духом,служещи на чужди интереси,използващи Народа ни като дойна крава,децата ви из чужбините наркомани...самотни и нещастни...имат само кървави пари ограбени от нашите,троловете ви гладни и бедни се напъват...безплатно с надеждата да си получат дребните пари...Сигурни ли сте за животите си???Щастливи ли сте???Кога за последно се смяхте искренно???Парите стигат ли ви???Децата ви у дома ли са???...на вас си отговорете пред огледалото
209
1
 
19
 
! Отговори
Николай преди 3 години
Този е ляв отвсякъде. Аз като мъж не възприемам лявото. Не ми импонира този никаквец.Дай да видим кой ще е другия кандидат.
208
3
 
17
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Всъщност, в случая не става въпрос за ограниченост, а перверзна пресметливост. Той се обръща към онези 80% дибилни граждани които гледат кой ще им обещае. Защото както те обичат да се изразяват: "Ние да изядем кебабчетата сега, пък после ще видим."
207
2
 
25
 
! Отговори
читател преди 3 години
Този тип очевидно е силно ограничен. Поне да не беше споменавал шкафчетата. Това е толкова глупава инсинуация в стил Стален през 1950 те че просто нямам думи. Колкото до размахването на юмруци, очевидно липсва елементарна политическа култура.Как можахме да се нацепим на такъв ограничен тип със тип, просто ума ми не го побира.
206
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей фигурант, я по-добре да не се кандидатираш за президент и да спреш да ставаш за смях.
205
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта - абсолютният самотник, отчаянo обсебен от желанието си да се представя за най-непокварения, целомъдрен и непорочен временно изпълняващ длъжността президент. За такива като него Народа има поговорката: Прекаления светец и богу не е драг !
204
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти си пилот и височините са за теб, тиквата си е тиква.
203
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Двамата генераливсе пак. Никога не сме чували Радев да говори на чужд език. Защо така?
202
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите не могат да простят на Президента, че е умен.
201
25
 
3
 
! Отговори
Двамата генерали преди 3 години
Генерал Румен Радев е започнал от мл.лейтенант да стигне до генерал. Завършил е Академията и Висша авиационна школа в САЩ, пилот-ас, летял на десетки видове самолети, знае руски и английски.Генерал Бойко Борисов е произведен такъв съвършено незаконно. Пожарникар (слава на хората от тази мъжка професия!), ама само на думи, истинските му практики добре се знаят! Знае на английски "конгратюлейшън". Може да кара кола, но предпочита жипка.Тези, дето получават стотинки, сега ще натискат в унес /-/.
200
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много спасители имаше,но по нагъл от този не е имало!Предните поне сладко ни омайваха!Радеф няма потенциал да управлява.Той от където мине само трови!