Време е за рестарт! Новата Конституция - цели и провали

Проектът на управляващите за нов основен закон се оказа мъртвороден
174
Време е за рестарт! Новата Конституция - цели и провали
Снимка: БГНЕС

Месец след масовите протести в Триъгълника на властта и блокадите на Орлов мост с искане за оставката на правителството и на главния прокурор премиерът Бойко Борисов обяви във видеообръщение към нацията „Време за рестарт”!

Той отсече, че когато настоящият парламент реши да се произведат избори за Велико народно събрание, ще се оттегли от поста министър-председател в същия ден.

Още по темата
Само че това така и не стана.

А идеята за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията дойде от него.

Той застана зад предложението броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120, нещо за което гласуваха и българите на референдум.

Борисов също така поиска при Велико народно събрание народните представители да бъдат 280, вместо 400.

До свикването на такова обаче въобще не се стигна.

А според проекта за нова Конституция, който управляващите успяха да внесат с помощта на гласовете на „Воля“, това трябваше да е последното ВНС, защото се предвиждаше то да отпадне, а обикновен парламент да може да приема нова Конституция и съществени промени в действащата.

Управляващите искаха за в бъдеще промените в Конституцията да се одобряват на национален референдум от повече от половината от гласувалите избиратели при участие на не по-малко от половината от тях.

Окончателният проект за нова Конституция беше внесен в началото на септември в Народното събрание на фона на масов протест пред сградата му, като се стигна до ескалация на напрежението, сблъсъци, арести и обвинения в полицейско насилие.

В крайна сметка обаче на 25 септември парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да поеме по пътя на свикването на Велико Народно събрание, което да изготви и приеме нова конституция.
Напълно очаквано мнозинството не успя да събере необходимите 160 гласа, равняващи се на две трети от всички народни представители. „За“ проекторешението гласуваха депутатите от управляващото мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а колегите им от „Воля“ се въздържаха. БСП и ДПС гласуваха против.

Не само те разкритикуваха проекта на управляващите.

Два дни преди гласуването му в пленарна зала от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, излязоха с позиция, в която остро критикуваха идеите на вносителите.

„Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа, без да е предшествана от подходящ обществен дебат. Проектът за нова Конституция е подготвен от парламентарното мнозинство и - както изглежда - без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид. Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати, изглежда, се спира на произволно избрано число 120, без да е правена подробна оценка на въздействието от подобен ход за българската политическа система“, посочиха в становището си от Венецианската комисия.

ГЕРБ замълча за критиките й. Проектът на новата Конституция беше забравен набързо, а Борисов естествено не подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проектът на управляващите за нов основен закон си беше откровенна подигравка с фигуранта
62
2
 
6
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До Анонимен 60Да, обаче нали настоящата я писаха читави хора. И какво се получи? Нито образование като образование, нито здравеопазване като здравеопазване, нито армия като армия и пр. В настоящата Конституция липсва Народът. Има гражданство и пр., но липсва Народът.
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази територия на има няма 10 -15г населението се докарва додъното и се стига логично до дрънкането за рестарт.М'атреала избира мъдро следващите,които ще го докарат отново до там.
60
1
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
60,при сицилианската мафия, ако си платиш - пазят те.Тук е политическа ДС мафия - най-опасната !Няма нищо сигурно ...
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Всеки може да напише конституция, ама дали някой ще е прочете.
58
3
 
3
 
! Отговори
Радев преди 3 години
Отдавна ви го казах ! Хаа-ха... !
57
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституция не се пише от мутри. Конституция се пише от мъдри хора, които могат да разберат и изразят неписаните закони на едно общество. Мъдри хора, мислители, като Солон, Клистен и Ликург са написали най-добрите конституции на света, върху които се основава даже съвременната американска конституция. Нали не сте чували някой мафиот от Сицилия някога да е написал свестни закони?
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПЪРВИЯ РЕД"НАРОДА Е АБСОЛЮТЕН СУВЕРЕН НА ДЪРЖАВАТА"Нещо много общо и отнесено ми се вижда.Т.е. само текст.И какво ще произтича от това?
55
3
 
7
 
! Отговори
Радев преди 3 години
Не може да се прави нова конституция без машинно гласуване бе, вие не разбрахте ли !
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~ДС е БСП и .Така е.Всички знаем, че ни обраха.
53
1
 
13
 
! Отговори
мижи да те лАжем преди 3 години
Нов публичен дом става не със смяна на леглата,а със смяна на куртизантките.
52
3
 
9
 
! Отговори
ПЪРВИЯ РЕД преди 3 години
ОТ КОНСТИТУЦИЯТА трябва да е :"НАРОДА Е АБСОЛЮТЕН СУВЕРЕН НА ДЪРЖАВАТА"за да се гарантива жърховенството на народа над юдо-масонските корпорации и корумпираната върхушказа да не могат политическите продажници всеки ден да ни налагат извънредни положения и да ни издават закони и закончета с които постоянно да ограничават правата на народа
51
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 3 години
Таман се каних тези дни да почвам да чета старата конституция и те искат да я сменят.
50
2
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Докато се радвахте на седесарски лъвчета,ДС ограби милиарди долари и левчета.
49
1
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До ОбективноА, ей-това е точно казано !!! Има неща, които трябва да се променят, например да се намали т.нар. "независимост" на съдебната институция (която реално се е превърнала в злокачествен тумор и е зависима от всички, с изключение на суверена) но от гадният ЕС няма да ни позволят да въведем адекватен основен закон. Като цяло Конституцията не е лоша, но не се прилага и то най-важните членове, например гарантиращите равенство пред закона. Хъхрeците равни ли са пред закона с хората? А ???
48
5
 
7
 
! Отговори
Сравнител преди 3 години
Това е все едно да искаш да затворят едно губещо предприятие без бъдеще, а директора да излезе с нов устав с нови корици ;) Смях в залата. Егати цирка!
47
4
 
6
 
! Отговори
ВечнаНеразделнаЛюбов преди 3 години
Китайски + Комунизъм + Диктатура = КОВИДИЗЪМ, нова система на Глобалистите!
46
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава богу че Групировката ГЕРБ Не успя да се "докопа" до нея! Или по скоро беше номер на ГЕРБ чрез нея да се задържи на власт! И днес месеци по късно разбираме Че успя! Борчето ще изкара 1 вото си жалко мандатче след години ялови опити.Но ще е и последно! Пролетта ГЕРБ пада и ще бъде свалена законно!!!
45
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Рестарт с фигу рант, приватизаторката, костинбродската пач авра , фе совете,, пино кио и тътя нувъта мума. Пълен рестарт и падение под дъното.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българско е да се оплакваш. От всичко. Перманентно.Българско е да те водят счетоводител, но реално да си шофьор. Да те осигуряват на четири часа, а да работиш по осемнайсет на ден, шест дена в седмицата, да се пенсионираш с 176 лв. пенсия, да спестиш 17 бона и да ги дадеш на мъж, който се представя за дъщеря ти.