Време е за рестарт! Новата Конституция - цели и провали

Проектът на управляващите за нов основен закон се оказа мъртвороден
174
Време е за рестарт! Новата Конституция - цели и провали
Снимка: БГНЕС

Месец след масовите протести в Триъгълника на властта и блокадите на Орлов мост с искане за оставката на правителството и на главния прокурор премиерът Бойко Борисов обяви във видеообръщение към нацията „Време за рестарт”!

Той отсече, че когато настоящият парламент реши да се произведат избори за Велико народно събрание, ще се оттегли от поста министър-председател в същия ден.

Още по темата
Само че това така и не стана.

А идеята за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията дойде от него.

Той застана зад предложението броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120, нещо за което гласуваха и българите на референдум.

Борисов също така поиска при Велико народно събрание народните представители да бъдат 280, вместо 400.

До свикването на такова обаче въобще не се стигна.

А според проекта за нова Конституция, който управляващите успяха да внесат с помощта на гласовете на „Воля“, това трябваше да е последното ВНС, защото се предвиждаше то да отпадне, а обикновен парламент да може да приема нова Конституция и съществени промени в действащата.

Управляващите искаха за в бъдеще промените в Конституцията да се одобряват на национален референдум от повече от половината от гласувалите избиратели при участие на не по-малко от половината от тях.

Окончателният проект за нова Конституция беше внесен в началото на септември в Народното събрание на фона на масов протест пред сградата му, като се стигна до ескалация на напрежението, сблъсъци, арести и обвинения в полицейско насилие.

В крайна сметка обаче на 25 септември парламентът сложи край на амбициите на управляващите страната ни да поеме по пътя на свикването на Велико Народно събрание, което да изготви и приеме нова конституция.
Напълно очаквано мнозинството не успя да събере необходимите 160 гласа, равняващи се на две трети от всички народни представители. „За“ проекторешението гласуваха депутатите от управляващото мнозинство – ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а колегите им от „Воля“ се въздържаха. БСП и ДПС гласуваха против.

Не само те разкритикуваха проекта на управляващите.

Два дни преди гласуването му в пленарна зала от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, излязоха с позиция, в която остро критикуваха идеите на вносителите.

„Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа, без да е предшествана от подходящ обществен дебат. Проектът за нова Конституция е подготвен от парламентарното мнозинство и - както изглежда - без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид. Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати, изглежда, се спира на произволно избрано число 120, без да е правена подробна оценка на въздействието от подобен ход за българската политическа система“, посочиха в становището си от Венецианската комисия.

ГЕРБ замълча за критиките й. Проектът на новата Конституция беше забравен набързо, а Борисов естествено не подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
10
 
! Отговори
кака Радка преди 3 години
Хората няма ко да ядът, тея конституции, монституции намсикоси ше ми пишат
102
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХанонименЧе те повечето тр0лове тука си пишат директно от Петербург.Как ще ги хванеш и де ще ги изселелваш?Свиквай с новите интернет реалности.
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВейхайвейМи... засега короната не ме лови.3 деца имам засега.Далече съм от умиране от глад.И наистина конституцията слабо ме вълнува.А ти как си?
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 104????нещо съм изпуснал?Какво си ме питал?
99
1
 
3
 
! Отговори
Без преамбюл преди 3 години
След като материалът ни връща към проекта за бойкоборисовска конституция, беше редно да препечата преамбюла на отхвърления документ. Все пак, конституция без преамбюл е като автобус без врати.
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102Радев сам взе да разбира, че не става.
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Какво да те мисля, не смееш да ми отговориш, страха е голяма работа :))
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВейхайвейТакива като мен не ги мисли.
95
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Ще има да ги търсите такива характери като Радев, но по български ще бъде късно, разбира се :) Той заяви, че няма намерение да се впуска в политическото блато, бъди спокоен :))
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ставрос БугасПреди Борисов газта беше по над 600$/1000.
93
4
 
6
 
! Отговори
Ставрос Бугас преди 3 години
За 500 хиляди кубика газ (0.5 милиона), Билгария плаща вече на ГЪРЦИЯ ПОМ 13 МИЛЛИОНА ЕВРОС = ТРАНЗИТНА ТАКСА !!...И НА АЗЕРБАДЖАЦИТЕ = КОЛКОТО ВИ Е ПОИСКАЛ ТАЛИБАНА АЛИЕВ ЗА САМИЯ ГАЗ .ВЧЕРА БашБакан Борисофф се ПОХВАЛИ пред азерката-посланник ..ГОДИНАТА ПОЧНА ДОБРЕ !ЯСООООООООО !
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да-Натовски генерал е Румен Радев и за това избегна с връзки военен съд за зловеща катастрофа с боен самолет за 180 млн. лв. Учебно-бойният МиГ-29УБ горя, а генерал Радев се покри от отговорност.
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме четвърти Спартан за момента - за това започваме да събираме пагони за бъдеще.Откъснете пагон-спасете България!Изказваме благодарност на Х.ейтър Радев за удоволствието да изпратим хуманитарна помощ и да спасим ръчичките на трите маникюристки, където си чупиха ноктите да пишат против генерал Борисов.ЧНГ 2021!
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да Ангелов ГРРадев няма какво да доказва, натовски генерал е :))) Качи се на боен самолет и тогава приказвай, най-лесно е да обиждаш :)
89
1
 
4
 
! Отговори
Просто СОЦИАЛИСТИ преди 3 години
Ако Windows е скапан и 100 пъти да рестартираш компютъра няма да тръгне!
88
2
 
4
 
! Отговори
да Ангелов ГР преди 3 години
Тези, които не ги разбирате са от *** фабриката за управление рейтинга на Румен Радев и Десислава им е мотора.Абстрахирайте се от тях! Те са една диванна армия с 3 маникюристки. Пръстите им са отекли с артрит от мултиплициране на опорки. :D Сега те първа ще се активират и краката им-ще започнат и ск крака да пишат щото много сгазиха лука вече и няма време.Сега ще им пращам хуманитарна помощ Два бойни самолета Спартан са натоварени с валериан.Утре ще кацне и още един Спартан с валидол.
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Не знам за теб какъв фигурант е, може би си прав, няма пълна подкрепа :) Радев се обиди, все пак на никой мъж няма да му е приятно да обиждат жена му, може би разведените ще изпитат някакво удоволствие, но то си е до човека :))
86
1
 
4
 
! Отговори
ира преди 3 години
До АнонименПо добре темерут, отколкото лъжльо.
85
2
 
5
 
! Отговори
А Барни Ръбъл? преди 3 години
Друго ако не, бившият министър Данаил Кирилов (известен като Барни Ръбъл) влезе в историята като автор на кьорфишек проекта за конституция, на 80% преписан от сега действащата. Показваха го по шаржове как пише с пачето перо като същ Паисий Хилендарски, а в проекта му даже и държавният герб беше сбъркан.
84
1
 
7
 
! Отговори
Един преди 3 години
Стига сте повтаряли този рестарт като папагали. Първо вижте какво влагат онези, които първи заговориха за това, защото нищо добро не ни чака, ако се реализира!