Сделката за акциите, купени от ББР от ПИБ – напълно законна

От БСП искат прокуратурата да се намеси
Обновена: 20 яну 2021 13:03 | 20 яну 2021 11:37, Камелия Цветанова
Сделката за акциите, купени от ББР от ПИБ – напълно законна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Парламентът прие доклада на специално създадената временна парламентарна комисия за придобиването от "Българска банка за развитие" АД на акции от капитала на "Първа инвестиционна банка" АД. От БСП поискаха той да бъде изпратен в прокуратурата, но мнозинството отхвърли предложението на левицата.

Целта на комисията беше да установи дали участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ е законно и отговаря на всички български и европейски изисквания и дали е направена по пазарни условия.

В доклада е посочено, че са спазени всички изисквани процедури.

В началото на юли 2020 г. по разпореждане на Министерския съвет ББР закупи 28 265 200 акции - 70% от увеличението на капитала на ПИБ, като плати за тях над 140 млн. лева или по 5 лева за акция. Останалите 30% бяха придобити от фондация "Валея" на чешкия милиардер Карл Комарек, който има широки интереси в хазартния бизнес.

Според Румен Гечев от БСП с купуването на акциите държавата поема риск, защото няма гаранция, че тези акции могат да бъдат изкупени обратно по цената на придобиване.

Съпартиецът му Георги Свиленски отсече, че от сделката българските данъкоплатци са ощетени с 50 милиона лева, защото акциите от 5 лева са паднали на 1,50 лв.

Евгения Ангелова от ГЕРБ обясни, че сделката е проверявана многократно и е установено, че е напълно законна и изрядна.

Според нея печалбата от сделката е влизането на България в чакалнята на еврозоната, което е стратегическа цел на страната, която вече е постигната.


Още от
Спонсорирано съдържание