Преди вота: Ще променят ли депутатите правилата за гласуване?

Лицата, които се лекуват в домашни условия, са около 11 000
21 яну 2021 10:30, Анисия Иванова
12

Напрежение в парламента породиха предложенията за промени в Изборния кодекс. Как ще гласуват карантинираните гласоподаватели на вота на 4 април и кой трябва да поеме отговорност за организацията на изборния процес?

"ЦИК предостави своето становище как трябва да се приложат мерките в изборния процес. ЦИК да определи правила - в тази посока е нашето предложение. Министърът на здравеопазването определя тези мерки, но ЦИК определя правилата за прилагане на мерките при изборния процес. Трябва да се мисли в друга посока и евентуални промени да се съгласуват с КЗЛД, притесненията ни са свързани именно с това дали няма да има нарушение на Закона за личните данни", каза за "България сутрин" депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

По думите му към днешна дата лицата, които се лекуват в домашни условия са около 11 000, а в лечебни заведения - около 3300. Спокойно ЦИК ще се справи с правилата за гласуване на тези лица.

"На ЦИК се вменяват несвойнствени задължения. Отговорността изцяло ляга върху комисията. В законопроекта има и други пропуски, но в последните години се наблюдава прехвърляне на отговорност. Искаме прозрачност и да се спазва законодателството. Ще направим всичко възможно да се гарантира честността на вота и здравето на хората. Доверието в изборния процес трябва да бъде гарантирано", заяви народният представител от БСП Филип Попов.

Според депутата Красимир Богданов от ВМРО пък именно ЦИК е оторизираният орган за провеждане на изборите.

"По-спарведливо е именно такъв орган, символ на законност, да провежда изборите, а не само изпълнителната власт. Всяка политическа формация в такъв момент опитва да прокара решения, които ще са ѝ угодни. Последните месеци бяха доста трудни, но смятам, че това не бива да ни притеснява и всеки политик трябва да си дава ясна сметка, че при невъзможност за събиране на големи групи от хора, това не означава, че не трябва да си свършим работата", подчерта той.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой в Европа не гласува с машини, но ние да щото Гадев искал, така било справедливо, БСП с машини ли избираха Техноинпексова, Гадев с машини ли го избираха, га броиха гласовете за Гадев имаше ли видеонаблюдение- аман от претенции и мрънкала.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако президента мислеше за българите в чужбина нямаше да избира дата за изборите на Великден за целия католически свят
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така им е удобно,не искат електронно )много ги е страх от живеещите в чужбина ,гласуваш машинно ,броят ръчно ,че за кво ще дават милиони за тия машинни безмислено )камери няма защото хората ще се плашат и няма да дойдат да гласуват ...така каза сутринта един от големите патриоти с България,ми това изкарайте готовите протоколи )
4
2
 
3
 
! Отговори
късно преди 1 месец
На президентските избари никой не се погрижи за възрастните и болни избиратели, които едвам стигаха от блока до пейката на 20 м.
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво да променят то румката така омаза нещата с целия католически свят и арменците че нема накъде повече
2
2
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Кой да ги промени...правилата.ГЕРБ са в...паника,щото краят идва.От паникьосан дупетат,какво да чакаш.
1
1
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
За изборите се сещат баш, когато няма вече време за промени ...