Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова

Очакванията ни през 1997 г. бяха България да е доста по-различна от днес, посочи той
Обновена: 4 фев 2021 09:15 | 4 фев 2021 09:08, Красимир Ангелов
204
Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова
Снимка: БГНЕС

Преди 24 години, на 4 февруари в бурната зима на 1997 година, БСП върна мандата за създаване на правителство на президента Петър Стоянов. Това стана след дълги протести през целия януари, а в крайна сметка след изборите на власт дойде правителството на ОДС и Иван Костов.

"Нашите очаквания и желанието ни през 1997 г. беше България да бъде доста по-различна – най-вече в икономически, битов план. България има нужда не от поредни боричкания – тя има нужда от модернизация. България не е модерна страна в много от секторите си", заяви в интервю за bTV Евгений Бакърджиев, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 1997-1999 г.

По думите му 1/3 от българите, които днес са на възраст около и под 30 години не си спомнят за тези събития и не си дават сметка, че без тях настоящето не би било същото – пътуванията, ученето и работата в чужбина, европейските проекти и субсидиите.

"България, ако не беше поела по този съвсем различен път с управлението на СДС и ОДС, щеше да има съдбата на Армения, Молдова или в най-добрия случай – на Украйна", отчете Бaкърджиев.

Той посочи, че не мисли, че подобно развитие би било добро за нашата страна. „Според мен този преход от социализъм към демокрация, за който няма никъде учебници, беше проведен във всяка държава по различен начин. Имахме много ентусиазъм и много наивност, че до 10 години ще се извърви прехода. 31 години по-късно има още много работа“, сподели Бакърджиев.

Той коментира и сегашната политическа обстановка, като заяви, че "винаги, когато президент и премиер са заставали един срещу друг – това не носи полза на никому".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, валяка смята, че народа е забравил как са го излъгали, както и неговия разрушителен срам. Тръпки го побиват човек от такива наглеци.
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 183Хах, да! И аз го хванах това с Костов. Особено един "вестник", чието име няа да спомена но асоциацията е "Екран на компютър", много обича да ни посочва, как всичко е негова вина. Тъй като вероятно Пеевски ще играе с БСП на следващите избори, не върви да овиняваме станишев.Само се чудя, колко ли години след това правителстов, ще си мият ръцете с Борисов?
164
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако небеше, предишното ви превъплъщение, дето хвръли оставка .... о не, пусна вот на ДОВЕРИЕ, можеше да сме по пътя на някой северни страни.
163
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото което си спомням за тоя е как си дойде с празна кошница от Москва, но беше посрещнат с фанфари, като че носи рогът на изобилието. Винаги го свързвам с хубавия български филм "Кит".
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството на Костов приключи преди 20 години, Западна Германия след втората световна за 20 години става най -развитата държава в Европа. За мен лично правителството на Костов е най-успешнито за целия преход. Вместо да четете вестниците на олигархията, как Костов е виновен за всичко, прочетете книгата му, поне да видите неговата гледна точка. Костов въведе работещ валутен борд, подписа предприсъединителните договори за ЕС и НАТО и е единствения правил реформи за 32 години преход.
161
4
 
6
 
! Отговори
До 181 преди 3 години
Пълни глупости, когато Костов дойде на власт, държавата беше вече фалирала. Лично помня как съм се редил по повече от 6 часа за храна, а заплатите бяха по 5 долара. Това го направи БСП и правителството на Жан Виденов.
160
4
 
6
 
! Отговори
До 174 преди 3 години
Е именно де, хората на Костов направиха така, че държавните предприятия да задлъжнеят жестоко и след това да се продадат за без пари. Естествено, от тая схема най-много загуби държавата. Той затова си живее в палата в Драгалевци.
159
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя трябва да бъде съден за бутането на мавзолея. Никъде по света не се прави такова варварство. Като туристическа атракция щеше да носи приходи. То и гаргите му се смяха тогава, че сграда построена за 6 дни, той не можа да бутна за 3 дни. Варварите рушат, а хора с ум строят. В Испания се вижда как всеки завоевател надгражда, от джамия става на храм, но не се събаря. Те провали а България, а сега се съсипва.
158
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сдс, одс.. само лапачи, както и всички от политическата хунта
157
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
преход от социализъм към демокрация в който ние Бакърджиите добре оглозгахме социалистическия кокал!Сега пак искаме, смята Бакърджиев, ама аз казвам, който избира БСП или ГЕРП е народен предател! Знаеме какво се прави с предатели!Никога повече бивши комунисти на власт, независимо как се именува партията им!
156
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бакърджиев катурна мавзолея на предателят, който продаде Вардарска Македония на сърбите, Георги Димитров.
155
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сeлckи ментарджия. Разхожда се гордо из взетия за стотинки от него хотел Хемус да събира парсата от жриците на нощта, с които го е напълнил. Неприятен, нечистоплътен тип.
154
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много нагъл този унищожител на България.
153
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много гнусна мутра.
152
8
 
16
 
! Отговори
Като преди 3 години
му прочета името на това вле..чуго и се сещам,че 2 дни след напъните му да взриви мавзолея минавахме наобед през площада с един ливанец бизнесмен и той ми казва.,, Ееех с едно нещо беше известна България в целия свят и те го сринаха..,, Потънах в срам.
151
6
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Тлъстият *** щом се задат избори и току изпълзи от дупката. Скрий се бе ***,кой се сеща за теб,крадлива гад. Я ходи да гърмиш на Костов лабораторията.
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти кАжи петърчо КВО НАПРАВИА МИЛИОНЧЕВА,БКП И РАДАН.е тава а поинтиресну...
149
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как другарю да го има СДС от преди като е било пълно с КОРНЕЛОВЦИ обожаващи другара Тодар?Всички ще >загинат>само вашата ПРЕСТЪПНА партия ще остане и отново ще се въведе член 1,вервай си!!Още едно орешарско правителство и спиране на фондове и наистина не 10 а 50 години няма да видите повече от 10% на избори!
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те затова СДС о ОДС ги няма никъде в списъците и сами не могат да влезнат в парламента. След време и Бойко ще иде в небитието, като тях. Комунистите още намират някакви заблудени да гласуват за тях, но и техния край идва.Повтаряме част от историята за запада със 100-200 години закъснение. Лошото е, че западния модел на колонизация се изчерпва, а ние ще се окажем пак в грешната посока.
147
3
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 3 години
Само да попитам...... Какво направи синът на П. Слабаков в ЕС? Че много се ежеше и ръсеше продстотия след простотия за България. Стана евродепутат със заплатка хубава. Заканваше се по нашите телевизии, че ще размаже физиономийте на останалите депутати на другите държави. Къде е сега? Какво прави душицата-ПУШАЧ.?Сладка работа...