Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова

Очакванията ни през 1997 г. бяха България да е доста по-различна от днес, посочи той
Обновена: 4 фев 2021 09:15 | 4 фев 2021 09:08, Красимир Ангелов
204
Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова
Снимка: БГНЕС

Преди 24 години, на 4 февруари в бурната зима на 1997 година, БСП върна мандата за създаване на правителство на президента Петър Стоянов. Това стана след дълги протести през целия януари, а в крайна сметка след изборите на власт дойде правителството на ОДС и Иван Костов.

"Нашите очаквания и желанието ни през 1997 г. беше България да бъде доста по-различна – най-вече в икономически, битов план. България има нужда не от поредни боричкания – тя има нужда от модернизация. България не е модерна страна в много от секторите си", заяви в интервю за bTV Евгений Бакърджиев, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 1997-1999 г.

По думите му 1/3 от българите, които днес са на възраст около и под 30 години не си спомнят за тези събития и не си дават сметка, че без тях настоящето не би било същото – пътуванията, ученето и работата в чужбина, европейските проекти и субсидиите.

"България, ако не беше поела по този съвсем различен път с управлението на СДС и ОДС, щеше да има съдбата на Армения, Молдова или в най-добрия случай – на Украйна", отчете Бaкърджиев.

Той посочи, че не мисли, че подобно развитие би било добро за нашата страна. „Според мен този преход от социализъм към демокрация, за който няма никъде учебници, беше проведен във всяка държава по различен начин. Имахме много ентусиазъм и много наивност, че до 10 години ще се извърви прехода. 31 години по-късно има още много работа“, сподели Бакърджиев.

Той коментира и сегашната политическа обстановка, като заяви, че "винаги, когато президент и премиер са заставали един срещу друг – това не носи полза на никому".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
11
 
! Отговори
До възрастен преди 3 години
Така е, а най-парадоксалното е, че Виденов далеч не беше най-виновния, а беше просто едно подставено лице на комунистите, които правиха поразиите зад гърба му.
105
3
 
2
 
! Отговори
haha преди 3 години
план Ран-Ът е бил добър за България=============================Той плана и сега си работи... Трябва да станете 3 милиона според плана. За има нема 30 години от 9 милиона сте 6.5 а след още 20 ще сте точно според плана.
104
6
 
5
 
! Отговори
Възрастен преди 3 години
Вижте ПРОЧЕТЕТЕ,,БЪЛГАРСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ и някои неща ще ви се изяснят.А тези хора които сме преживели ,,недоносчето",фалитът ,мораториума мафиотското комунистическо раздържавяване,куфарчетата и назначените милионери,повторният фалит на държава и банките ,го помним и знаем на живо ,кой какво направи.....Само още месец с Виденов и изчезвахме от картата като суверенна държава.
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарят Костав подари националния ни превозвач авиокомпания "Балкан" на ГАД Зееви-еврейн, агент на ГРУ...Той после го фалира успешно,кеширайки активите...Другарко Драгойчева-що се умълчахте!?....
102
5
 
4
 
! Отговори
До 113 преди 3 години
Ами ще се върне,нали иде БСП.Тя освен фалити друго доказа ли ,че може.
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БАКЪРДЖИЕВЕми нема как да не кляка пред Бойко, той коли и беси, все пак управлението ни е еднолично :) Гледах как Бащицата отива на посещение в Нестле, само дето не си счупиха гръбнака от кланяне, дори бате Ким ще му завиди на нашия :))
100
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарят Костов "продаде" "Кремиковци" за 1 /един/долар. Само земята му струва стотици милиони. Още режат железата по площадката ,21 години след "продажбата". Някои хора станаха мултимилионери от тоя скрап. Пример.Дамбовеца и мн. други...
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 1999г. ЛУКОЙЛ МОНОПОЛИСТ НА ЕНЕРГИЙНИЯ НИ ПАЗАР,ДИКТУВА ЦЕНИТЕ, ДЪРЖИ МОНОПОЛНО СКЛАДОВЕТЕ,ИМА СОБСТВЕНО ПРИСТАНИЩЕ НА ЧЕРНО МОРЕ,НЕ ПЛАЩА ДАНЪК ПЕЧАЛБА,СМУЧЕ ЖИЗНЕНИТЕ СИЛИ НА БЪЛГ. ИКОНОМИКА,НАСАЖДА ПОРОЧНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРАКТИКИ И КРИМИНАЛНИ СХЕМИ. АВАНПОСТ НА РУСКАТА ИНВАЗИЯ В БЪЛГАРИЯ...
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех да се върне зимата на 96-97 ,само за два месеца представяте ли си???Цяла България ще е на площадите .Няма да има нужда от организатори,а Гугъл поколението ще е в първите редици. Те не мотат да си представят какво е било,а и няма как!....Ужасно беше !!!
97
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре си беше при Костов, аз съм почнал да бачкам още преди 89-та и именно по времето на Костов имах най-много пари, много повече отколкото имам сега.
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иван Костов "продаде" Нефтохим"-най-голямото,структуроопределящо предприятие в България за 120 милиона, при пазарна цена 1 милиард и 200 милиона. Постави ни в ТОТАЛНА ЕНЕРГИЙНА И ИКОНОМИЧЕСКА, А ТО ЗНАЧИ И ПОЛИТИЧЕСКА зависимост от Русия. Толкова за "демократичното" правителство.
95
3
 
10
 
! Отговори
До 109 преди 3 години
Така е, Костов спаси фалиралата България като въведе валутен борд след поразиите на комунистите. После обаче Костов направи престъпната приватицазия, с която ощети държавата дори повече от другарите комунисти.
94
3
 
14
 
! Отговори
ДО 93 преди 3 години
КАКВО БЕШЕ ОСТАНАЛО ОТ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1997 БЕ ДРУГАРЮ? ТИ БЕШЕ ЛИ СВИДЕТЕЛ НА ТОЗИ КОШМАР.НАЛИ ТОЧНО ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ НИ ДОКАРА В ТАЗИ ЗИМА ПРЕД ПРОПАСТ,РАЗГРАБИХА ВСИЧКО И ИЗНЕСОХА ВАВ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ФИРМИ!я ВИЖ КОИ СА ОЛИГАРСИТЕ-ПОИМЕННО! КАКВА РАБОТА ЗА 10 ДОЛАРА ,СИРЕНЕ ЗА 5,000ЛЕВА И КИЛО ЛЕЩА ЗА 1,100? БСП НИ ПРЕВЪРНА НА СТРАНА ОТ 4ТИЯТ СВЯТ-СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ ПО ИНФЛАЦИЯ,ПРАЗНИ ХАМБАРИ И ФАЛИРАЛИ 16 БАНКИ.ЩЯЛ ДА СИ РАБОТИ ТОЙ .ЕХ БЕЗПАМЕТНОСТ!!! ЯВНО НЕ СИ ЖИВЯЛ У НАС ТОГАВА!
93
3
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
То затова и ДБ ще е с БСП след изборите.
92
6
 
12
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 3 години
До анонимен 101Опорките издишат, товарищ!Бакърджиев бе посрещнат с фанфари заради изгодните условия, които България договори с "Газпром"!Обаче договора беше преподписан от Р. ОВЧ. като министър на енергетиката в кабинета на Станишев със загробващи цени на газа!Това сте вие комунистите :Предатели на Родината, служещи на Масква!
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами и аз това казвам, план Ран-Ът е бил добър за България, но просто е изпълнен от неправилните хора - крадливите псевдо-демократи и бишви комунисти и ченгета от ДС.
90
2
 
9
 
! Отговори
БАКЪРДЖИЕВ преди 3 години
как има лице да се показва публично пред хората. Яко е закъсал с паричките, дето окраде и сега е клекнал на МУТРАТА
89
5
 
13
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Странно, другите бивши соц. държави се справиха добре с прехода, дори и Румъния. Може би защото нямаха ОДС и отгледана от ДС "опозиция".
88
5
 
8
 
! Отговори
ДАНО ДОЖИВЕЕМ преди 3 години
тия да ги видим в БЕЛЕНЕ
87
5
 
6
 
! Отговори
сър Пицук преди 3 години
То и други държави направиха преход дето не го пишев учебниците - като Чехиа, Унгария, Полша, Румъния и др - що ли са в пъти по-добре от България?Да не би защото ......?????