Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова

Очакванията ни през 1997 г. бяха България да е доста по-различна от днес, посочи той
Обновена: 4 фев 2021 09:15 | 4 фев 2021 09:08, Красимир Ангелов
204
Бакърджиев: Ако не беше ОДС, щяхме да тръгнем по пътя на Армения и Молдова
Снимка: БГНЕС

Преди 24 години, на 4 февруари в бурната зима на 1997 година, БСП върна мандата за създаване на правителство на президента Петър Стоянов. Това стана след дълги протести през целия януари, а в крайна сметка след изборите на власт дойде правителството на ОДС и Иван Костов.

"Нашите очаквания и желанието ни през 1997 г. беше България да бъде доста по-различна – най-вече в икономически, битов план. България има нужда не от поредни боричкания – тя има нужда от модернизация. България не е модерна страна в много от секторите си", заяви в интервю за bTV Евгений Бакърджиев, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 1997-1999 г.

По думите му 1/3 от българите, които днес са на възраст около и под 30 години не си спомнят за тези събития и не си дават сметка, че без тях настоящето не би било същото – пътуванията, ученето и работата в чужбина, европейските проекти и субсидиите.

"България, ако не беше поела по този съвсем различен път с управлението на СДС и ОДС, щеше да има съдбата на Армения, Молдова или в най-добрия случай – на Украйна", отчете Бaкърджиев.

Той посочи, че не мисли, че подобно развитие би било добро за нашата страна. „Според мен този преход от социализъм към демокрация, за който няма никъде учебници, беше проведен във всяка държава по различен начин. Имахме много ентусиазъм и много наивност, че до 10 години ще се извърви прехода. 31 години по-късно има още много работа“, сподели Бакърджиев.

Той коментира и сегашната политическа обстановка, като заяви, че "винаги, когато президент и премиер са заставали един срещу друг – това не носи полза на никому".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
4
 
! Отговори
вярно е преди 3 години
Виденов беше комунист,но вече не е!В частен разговор е казал:"Вече знам какво да правя,ама е късно!Язък за България!"
125
3
 
12
 
! Отговори
разрушителя преди 3 години
Още един излезе от нафталина -ще остане като единствения индивид попаднал случайно в политиката и разрушител на паметници от миналото.Един паметйик не можа да събори цяла седмица го взривява какво е напрвил то е ясно
124
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може би ако не бяха от ОДС щяхме да тръгнем по пътя на Чехия, да си запазим производствените мощности и да ги развием. Тогова щеше да има много инвеститори. В момента чуждите ивнестиции у нас клонят към 0.
123
5
 
8
 
! Отговори
9 преди 3 години
Гаден фашист!Трепане за теб и подобните рушители!"При социализма токът в Добруджа спира защото комунистите не са сложили кабелите под земята!"В щата Мейн всички електически кабели са на стълбове , а бурите там са най -силни !Ето такива са политиците на СДС!Бок,уци!
122
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130Бойко си е проект, най фрапращото е, че наскоро в друг сайт изкараха изрески от вестници от 98 г., там Бойко е представен като бивш бодигард на Живков :) Та там му взимат интервю, челяка смело заявява, че няма намерение да изхвърля червената си книжка, сега е най-големия и "яростен" противник на комунистите, това само в БГ може да се случи :))
121
3
 
5
 
! Отговори
haha преди 3 години
Ясно е защо не идва никой - от години страната ни се слави като една от най-корумпираните в целия свят.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Не позна, няма да ти обяснявам за плана. Хайде от мен да мине, ще ти подскажа. Погледни към Китай и после към Бг. Помисли не боли..
120
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоу 130-ти. Забравяш, че доста пари от ЕС бяха спрени пък при Станишевото пр....ство.Моного ви е къса паметта, другари от БСП.А малко наведете глави виновно....Едва ли ще го наравите. Да. Бацето също има грешки,но поне върши нещо...Аз го наричам черната работа на всяко управление.
119
1
 
3
 
! Отговори
haha преди 3 години
ТО И РИМЛЯНИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ*****************************************Да но в политиката Римляните са почти 100%. Виденов го саботираха и своите римляни и опозиционните римляни. Сите римляни искаха да стават капиталисти за ден. Е станаха, ама Българския народ и до днес го духа...
118
2
 
8
 
! Отговори
До 128 преди 3 години
Ясно е защо не идва никой - от години страната ни се слави като една от най-корумпираните в целия свят. Никой голям инвеститор няма да налее милиони и на следващия ден да почнат всякакви *** по веригата да му искат подкупи и данък "спокойствие". Не са виновни Ран-Ът за това, че сме 1 по корупция.
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виденов беше министър-председател и НИЩО НЕ ГО ОПРАВДАВА ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА КАТАСТРОФА. АМА ИЗПОЛЗВАЛИ ГО...ТО И РИМЛЯНИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА...
116
6
 
9
 
! Отговори
haha преди 3 години
Така е, а най-парадоксалното е, че Виденов не гепи нищо от държавата... Една стотинка не открадна, но въпреки това българите се опитват да го оплюват.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това Дойде Бай Х-и грабежът придоби индустриални размери. Тиквоний Е НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ НА ДС И РУСИЯ. ЩЕТИТЕ ЗА БЪЛГАРИ СА В РАЗМЕР НАД 50 МИЛИАРДА ЗА 12 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ.После някой да смее да каже ,че България била бедна страна, че нямало пари и тн......
114
3
 
8
 
! Отговори
До118 преди 3 години
Колко беше задлъжняла ,,Балкан" , кой можеше да я спаси и АКО ДО 30 ЮНИ 99Тта не е приватизирана или покрити задълженията от стотици милиони /повечето във валута/ щеше да е обявена в ликвидация!С КАКВО,КАТО ВИДЕНОВ БЕШЕ ИЗПРАЗНИЛ ХАЗНАТА ,ДО ДУПКА..Факте че ,,Зееви груп"се оказаха нелоялни купувачи ,неизпълнили задълженията си.
113
2
 
3
 
! Отговори
haha преди 3 години
Ти сигурно вярваш и, че земята е плоска. На тия глупости, че в планът пише как ще се намали населението вярват++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Какви сравнения само без нищо по същество... Ако Задай си въпросa- Защо никой не идва да инвестира в Бг? познаеш ще те открехана и за плана на Ран.
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 125Царя си върна имотите, плати си комарджийските дългове, сега е чист като сълза :))
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сър-гей Сатанишев-човек без 1 ден трудов стаж,освен този на номенклатурно отроче, с дисертация за ролята на копчетата в руската военна униформа, продължи грабежа . Тоя същият стана печално известен, че ПУТИН ГО НАКАРА ПРИ ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ В МОСКВА ДА ВИСИ 8 ЧАСА ПРЕД КАБИНЕТА МУ,ДОКАТО ГАСУДАРЯ БЛАГОВОЛИ ДА ГО ПРИЕМЕ. Сигурно вътре Съра му е цаливал ботушите, пардон-токчетата,облизвайки ги с език както облизваше Азер Меликов и ***...
110
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това комунистите докараха Деди Симе Ментата-агент на ДС и КГБ,отчаян комарджия, известен с агентурното си име Рилски, а разработката му -със звучното име ***. Цялото правителство на Ментата беше назначен от ДС, а и бяха докарани Юпитата от Лондон-номенклатурните синове и дъщери. Милен Хотелчев ПРЕВЪРТЯ външния ни дълг и нанесе на страната НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЗАГУБИ. Деди Симе се прочу и със заменките" кон за кокошка". За сметка на това му дадоха дворци и да сече вековните рилски гори.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До hahaИма такова нещо, само тези 6.5 милиона са леко преувеличени, някъде към 5.8 милиона сме в момента :) Вървим смело към този план, ако има такъв разбира се :)
108
1
 
6
 
! Отговори
До haha преди 3 години
Ти сигурно вярваш и, че земята е плоска. На тия глупости, че в планът пише как ще се намали населението вярват само наивници, слабоумници и любители на конспирациите. Населението намалява, защото всички правителства след 89-та така управляват, че хората обедняват, отчайват се и търсят реализацията си зад граница.
107
3
 
4
 
! Отговори
Ох на дяда преди 3 години
фанфарчето, заради този г лупак сега плащаме най скъпият газ, защото много им знае човката. Заради тези мо шеници днес мизеруваме, демократи били !?, а те партийни комсомолчета!?