Другата страна на монетата: Што ни даде Бугариja?

Една различна позиция в съседката ни
17 фев 2021 14:35, Александър Попов
320
Другата страна на монетата: Што ни даде Бугариja?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни в македонските медии се появиха възхвалящи материали по посока на сръбския президент Александър Вучич, който дари 4000 ваксини. И се появиха остри коментари, че "брата Борисов" не си държал на думата.

Сред силно критичните материали срещу България все още могат да се открият и такива с факти, между тези с пропаганда.

Под заглавие "Што ни даде Бугариja?" Люпчо Куртелов излага своята позиция. Материалът е публикуван в Tribuna.mk.

Следейки медиите в Македония, поне повечето от тях, както и коментарите в социалните мрежи, се създава впечатлението, че българите са по-черни от дявола. Окупатори, фашисти, татари... (Доказано е, че българският народ няма общо с татарите, но и до днес не разбирам какво не е наред с татарите). Но да видим какво казват аргументите. Популярна сентенция гласи: "Пред фактите и боговете мълчат". Нека да осветим периода от създаването на независима Македония нататък.

България първа призна независимостта на Македония.

Във време, когато Шекспир би казал за нас "Да бъдеш или да не бъдеш", на 15 януари 1992 г. българският парламент единодушно приема Декларация за признаване на Република Македония. Като по този начин инициира международната общност да ни признае за независим политически субект. Хейтърите биха казали "Те признаха държавата ни, но не и като народ". В дипломатическата практика няма такава категория - признаване на народ. Има ли документ например, че държавите, признаващи Белгия, са признавали фламандците и валонците поотделно?

Още по темата
Руският президент Борис Елцин подписа Декларация за признаване на Македония в самолет на летище София под влиянието на Желю Желев, въпреки че неговият външен министър Андрей Козириев открито подкрепяше гръцката страна.

Когато Милошевич предложи на Мицотакис окупацията и разделянето на Македония, България решително се застъпи за неделимостта и независимостта на младата държава. И я спаси. В началото на 90-те години много по-възрастният ми приятел Люпчо Коцарев (сега покойник) предложи да посетим България и там той ме запозна с широк кръг негови приятели. В София, в неговия огромен кабинет, посетихме адвоката Димитър Попов - бивш министър-председател на българското правителство. Предавам ви това, което съм чул от него със собствените си уши. "Двама (хърватски) офицери от ЮНА, изпратени от Туджман, дойдоха в София и ни информираха за плана на Милошевич да изпрати Трета (Нишка) армия и да влезе отново в Македония. Ние (българското правителство) веднага изпратихме ултиматум до Сърбия, че ако тяхната армия влезе в Македония, ние ще влезем в Ниш. Това ги възпря".

По време на бежанската криза в Косово през 1999 г. Македония беше залята от стотици хиляди бежанци. На нашата територия бяха създадени временни лагери. България финансира един от тях близо до Гостивар. Там бяха настанени няколко хиляди косовски албанци.

2001 г. Трудни моменти за Македония. България ни даде 104 танка. След като си свършиха работата, бяха нарязани и продадени за скрап.

В Охрид, близо до градската болница, са построени къщи за социално слаби семейства. Подарък от България.

По програмата за подпомагане на развитието България инвестира около 500 000 евро в различни проекти всяка година. По-конкретно: в Скопие и Охрид центровете за аутизъм се финансират и в момента се подпомагат. Медицинско оборудване е дарено на здравни заведения в цяла Македония.

През всичките тези години на хиляди студенти от Македония са осигурени места в българските университети. Освен факта, че обучението е почти безплатно (таксата е същата, както за българските студенти), нашите получават солидна стипендия и на всички е осигурено място в общежитията.

И накрая дума-две за гражданството. Повечето от над 100 000 души се прехранват в западноевропейски страни, благодарение на "български паспорти". Представете си, ако тази "армия" от безработни е у дома, какъв би бил политическият и социален климат в Македония.

Но днес е важно не какво и колко си дал, а как си успял да се похвалиш, че си дал. Оказва се, че формата е по-важна от съдържанието.

P.S. Вучич ни донесе 4000 ваксини. В телевизионно предаване чух екзалтиран гражданин да коментира: "Вучич е вторият Исус Христос"!
 
O tempora, o mores.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още по темата: БългарияМакедония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
277 Когато България е била империя, салджукските турци, които са отци на османците, са били малко племе в Мала Азия.Българите не могат да изчезнат, за ужас на сърби,турци и гърци. Сърбите са били незначително племе, което е пасло *** през Ранното Средновековие, когато българите са имали държава и писменост. Днешните гърци са смес от араби,турци,южни славяни. Никога не са имали единна силна държава,Източната римска империя,т.н.Византия,не е Гърция.Получават национална държава едва в 19 век
249
31
 
3
 
! Отговори
Халит Мехметов преди 3 години
Днешните ''бългъри'' -- са микс от Гърци и Южни Славяни .Прабългарите--Оригиналните = са ИЗЧЕЗНАЛИ ЗАВИНАГИ И ЗАДОБРО -- след 869 година . Преди 1 152 години .Българи = като ЕТНОС = НЯМА .''Българин'' НЕ Е ЕТНОС -- А Е ГРАЖДАНСТВО И ЖИТЕЛ НА ТОВА Лъже-Държавно ОБРАЗУВАНИЕ ''Билгария'' .Гръко-Славяните (Българите) -- трябва да променят името на образуванието = от Билгария---На ЕллиноСклавия или ГрекоСлавяния .
248
3
 
8
 
! Отговори
Малчу от Факултету преди 3 години
Ни са карайти бе ора защоту туканка ний евруромите ше станим най многу. А кажите туканка колку от вас има 11 дица кат мени а ? Имам 46 унуки да са живи и здрави . А най малката щерка свърши с отличин университету в Англия и стана баклава първа стипен по "Джепчийсву и Апашлък" и искаши да пукажи какву можи на уная баба куяту кумадва англичаните но ни я пуща ухраната и тех ги опоска даже на единия отмъкна жартиера койту сига носи жината.
247
15
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
До FMC Мнозинство са българите в Македониа само в *** манерки на българина. Те ще кажат като какви се самоопределят,а не България.Българската нация е сбирщина от различни етноси/малцинства/. Разбира се преобладаващия етнос са българите.Нищо не ни вреди,ако всеки се самоопределя и сдружава в България както намери за добре при спазване на законите еднакви за всички.
246
17
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
В Македониа са признати всички национални малцинства,и всеки може да се декларира какъвто си реши и да се здружава както намери за добре. Така трябва да бъде и в България. Защо тук е забранено етнически партии с Конституцията.Това не означава,че нямаме етнически партии от турци и роми.Замазана работа. Трябва да е ясно ,кой,кой е и какъв е.
245
6
 
7
 
! Отговори
цървул преди 3 години
До БунгарНикой не отрича турското малцинство, просто са забранени партии, които имат в уставите си точки, целящи разединението на обществото на етничеси принцип. относно "македонското малцинство"- no comment- фантазии на И ди оти
244
1
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До МимаващМного от по-рано е! Този сърбин само продължава! Затова е имало въстания : Тиквeшкoтo въcтaниe oт юни 1913 г., Oхридcкo-Дeбърcкoтo oт септември1913 г.! Имало е и преди това срещу турците : ГорноДжумайското въстание от есента на 1902 година, Илиндeнcкo-Прeoбрaжeнcкoтo въcтaниe от 1903 гoдинa! Въстания на българи!
243
3
 
17
 
! Отговори
Мимаващ преди 3 години
Сръбския учен и политик (два пъти министър председател на Сърбия) Стоян Новакович е идеологът на антибългарска доктрина - македонизъм. Доктрина на омраза към всичко българско и България. 76 години насаждане на омраза. Успешна доктрина от 1944г. благодарение на Тито, Сталин и български комунисти. Наш национален интерес е македонизмът като антибългарска доктрина да бъде унищожен.
242
6
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До БунгарПрез 1878 два от отрядите на ген. Гурко кривнали през Осоговската планина към Македония да донесат свободата от турско и там! Гурко ги е върнал и ги заплашил, че ще ги изтреби с артилерията! Договорено е било между Великите сили точно докъде да стигнат руснаците на запад! Още тогава руснаците са дали Вардарска Македония на сърбите!
241
2
 
14
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До СловянинМогло е да имаме излаз на Бяло море през и след Балканската война, но *** Фердинанд искало да влезе на бял кон в Цариград! Искало да влезе и в Солун! Цяла Долна Тракия е била населена с българи и се е знаело! Гърците са били готови да е българска Долна Тракия без Солун защото това все още е било под Турско, а не гръцко! Трябвал им е буфер в Тракия между тях и турците! Заради грандоманията и лакомията на Фердинанд идва и Междусъюзническата война!
240
18
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Колкото българи има в Македониа,горе долу и толкова македонци има в България. Там драпаме да бъдат признати като малцинство, а тук не искаме и да чуем за македонско малцинство.Трябва да има равнопоставеност и да бъдат признати малцинствата и в двете държави.Нормално е да бъдат разрешени и етнически партии.Стига сме се лъгали,че няма турци в България и турска партияДПС.Заблуждаваме и лъжем само себе си.
239
3
 
6
 
! Отговори
Мимаващ преди 3 години
Македонизмът е антибългарска сръбска доктрина от края на 19 век. От 1934 г и комунистическа докрина - решение на коминтерна от Москва. Докрина заплаха за нас българите защото се посяга пряко върху българската идентичност и териториална цялост. Картаген (Македонизмът) трябва да бъде унищожен.
238
1
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До СловянинТия велики сили дето си ги изброил първо са се договорили и след това е Руско-Турската война от 1877-78. Предварително са си "делнали" европейските население и територии от Отоманската империя! По същото време Австроунгария "налапва" Босна и Херцеговина! Никой не е искал голяма и силна българска държава, защото с времето това нарушава интересите им! Великите сили са малко по различни, но и сега е същото!
237
10
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Заради чукарите на Македония губим излаза на Бяло море. Не само Русия, но Великите сили, особоно Австро-Унгария, също иГермания, Англия, Франция, Италия са ни предупреждавали, че Македония никога няма да е българска. Два пъти тръгваме срещу съседите си Гърция и Сърбия, три пъти заедно с Румъния. Слаба дипломация, никакъв геостратегически поглед. Тази статия е по поръчка на шкембетата от ВМРО.
236
4
 
13
 
! Отговори
Румениге преди 3 години
Българи и Българи от Македония. Ния сме братя. Нема спор за това
235
7
 
6
 
! Отговори
Од преди 3 години
Од друга страна май статията на Македонския Журналист е основно за ваксините които тържествено бяха обещани и след това не бяха предоставени ,без да има обяснение защо. Днешната статия май е в защита на ГЕРБ и ВМРО. Като заключение журналистиката в двете държави е изцяло политизирана и платена.Само хора с ниски ниво на интелект може да бъдат впечатлени.
234
1
 
2
 
! Отговори
Според преди 3 години
Спред вас какво трябва да направят Македоците?От това което разбирам горе в статията,тя е отговор на статия на един журналист от Македония.Сега този журналист е прочел и той трябва да се извини. А другите Македонци е въпроса какво да направят?Защото като гледам повечето Ви коментари са за останалите хора. Вие от къде знаете всеки един от тях какво мисли? Както не знаете какво мислят всички Българи по различните въпроси.
233
2
 
18
 
! Отговори
Тия преди 3 години
Ако още не са разбрали какво им е дала България за последните 29 години,..... това е лошо, Седларовски, много лошо... !!
232
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вечна дружба с СССР!Област Вардар Македония е отделена от България в Берлин 1878 г. и после става Югославия в 1919 г. и 1944 г. а Македония е от 1991 г. и Серверна Македони я от 2019 г.
231
2
 
20
 
! Отговори
пиринско маке преди 3 години
Чета в коментарите въпрос, какво ни е дала Македония. Според мен добро и лошо. Доброто - много родолюбиви българи избягали от там и намерили подслон в майка България. Лошото - поне една национална катастрофа и загуба излаз на Бяло море.