Другата страна на монетата: Што ни даде Бугариja?

Една различна позиция в съседката ни
17 фев 2021 14:35, Александър Попов
320
Другата страна на монетата: Што ни даде Бугариja?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни в македонските медии се появиха възхвалящи материали по посока на сръбския президент Александър Вучич, който дари 4000 ваксини. И се появиха остри коментари, че "брата Борисов" не си държал на думата.

Сред силно критичните материали срещу България все още могат да се открият и такива с факти, между тези с пропаганда.

Под заглавие "Што ни даде Бугариja?" Люпчо Куртелов излага своята позиция. Материалът е публикуван в Tribuna.mk.

Следейки медиите в Македония, поне повечето от тях, както и коментарите в социалните мрежи, се създава впечатлението, че българите са по-черни от дявола. Окупатори, фашисти, татари... (Доказано е, че българският народ няма общо с татарите, но и до днес не разбирам какво не е наред с татарите). Но да видим какво казват аргументите. Популярна сентенция гласи: "Пред фактите и боговете мълчат". Нека да осветим периода от създаването на независима Македония нататък.

България първа призна независимостта на Македония.

Във време, когато Шекспир би казал за нас "Да бъдеш или да не бъдеш", на 15 януари 1992 г. българският парламент единодушно приема Декларация за признаване на Република Македония. Като по този начин инициира международната общност да ни признае за независим политически субект. Хейтърите биха казали "Те признаха държавата ни, но не и като народ". В дипломатическата практика няма такава категория - признаване на народ. Има ли документ например, че държавите, признаващи Белгия, са признавали фламандците и валонците поотделно?

Още по темата
Руският президент Борис Елцин подписа Декларация за признаване на Македония в самолет на летище София под влиянието на Желю Желев, въпреки че неговият външен министър Андрей Козириев открито подкрепяше гръцката страна.

Когато Милошевич предложи на Мицотакис окупацията и разделянето на Македония, България решително се застъпи за неделимостта и независимостта на младата държава. И я спаси. В началото на 90-те години много по-възрастният ми приятел Люпчо Коцарев (сега покойник) предложи да посетим България и там той ме запозна с широк кръг негови приятели. В София, в неговия огромен кабинет, посетихме адвоката Димитър Попов - бивш министър-председател на българското правителство. Предавам ви това, което съм чул от него със собствените си уши. "Двама (хърватски) офицери от ЮНА, изпратени от Туджман, дойдоха в София и ни информираха за плана на Милошевич да изпрати Трета (Нишка) армия и да влезе отново в Македония. Ние (българското правителство) веднага изпратихме ултиматум до Сърбия, че ако тяхната армия влезе в Македония, ние ще влезем в Ниш. Това ги възпря".

По време на бежанската криза в Косово през 1999 г. Македония беше залята от стотици хиляди бежанци. На нашата територия бяха създадени временни лагери. България финансира един от тях близо до Гостивар. Там бяха настанени няколко хиляди косовски албанци.

2001 г. Трудни моменти за Македония. България ни даде 104 танка. След като си свършиха работата, бяха нарязани и продадени за скрап.

В Охрид, близо до градската болница, са построени къщи за социално слаби семейства. Подарък от България.

По програмата за подпомагане на развитието България инвестира около 500 000 евро в различни проекти всяка година. По-конкретно: в Скопие и Охрид центровете за аутизъм се финансират и в момента се подпомагат. Медицинско оборудване е дарено на здравни заведения в цяла Македония.

През всичките тези години на хиляди студенти от Македония са осигурени места в българските университети. Освен факта, че обучението е почти безплатно (таксата е същата, както за българските студенти), нашите получават солидна стипендия и на всички е осигурено място в общежитията.

И накрая дума-две за гражданството. Повечето от над 100 000 души се прехранват в западноевропейски страни, благодарение на "български паспорти". Представете си, ако тази "армия" от безработни е у дома, какъв би бил политическият и социален климат в Македония.

Но днес е важно не какво и колко си дал, а как си успял да се похвалиш, че си дал. Оказва се, че формата е по-важна от съдържанието.

P.S. Вучич ни донесе 4000 ваксини. В телевизионно предаване чух екзалтиран гражданин да коментира: "Вучич е вторият Исус Христос"!
 
O tempora, o mores.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още по темата: БългарияМакедония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върнете ни азбуката и моля ползвайте си ваши нови думи, благодаря!
209
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Мисля да престанете да се вживявате в глупо стите на Волен Сидеров и Киро Брейка и на Костя Копейкин, защото НРБ си беше един прогнил дънер. Сичко беше пунт и пластика, много крадене и много лаладжийство.
208
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 222По-полека с примера за австрийците и немският им език.До 2световна война 90% от австрийците са се имали за немци ,след това започва отръпване от немската идентичност,имало е даже мераци за създаване на австрийски език.Освен това австрийците си ,, преватизираха",всички хора живяли през средновековието когато дори не е имало понятието австрияМоцарт е пример за това ,той се определял като немец ,но австрийците и дума не дават да се каже ,че е немец,но нямат нищо против Хитлер да е немец!
207
5
 
3
 
! Отговори
Яго Аспас преди 3 години
ФЛАВИУС АЕТИИ / АЕЦИИ ....от АЕТОС = ОРЕЛ на Гръцки !За сравнение АКУИЛА , АКИЛЛА = е на Латински .ФЛАВИУС АЕТИУС (АЕЦИИ)...Е КРЪСТЕН В ДУРОСТОРУМ--ГРЪЦКИ ГРАД НА ДУНАВА. ОТ ГРЪЦКИ ПРАВОСЛАВНИ ПОПОВЕ -- И МУ Е ДАДЕНО ИМЕТО ''АЕТИУС = ''ОРЕЛ''' + И ТИТЛАТА ' ПОСЛЕДНИЯТ РОМЕОС'' .АЕТИУС Е НАБИЛ ХУНО-ТАТАРИНА АТИЛА = МНОГО ЗДРАВО !
206
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва веднага да дава каквото и да е на Македония, с изключение на среден пръст.
205
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости са приказките ,че Милошевич щял да нападне Македония,още по-голяма глупост е че сме ги заплашили ,че ще влезем в Ниш.По онова време Македония само се ослушваше как да остане в съюз със Сърбия.Даже референдума за независимост беше с въпроса,,Съгласни ли сте Македония да е независима държава с право да влезе в СР Югославия"?Демек, политиците ,ако поискат да вкарат държавата в новата федерация, без да питат народа!
204
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са наполовина славяни, а тюрките наполовина роми.
203
1
 
9
 
! Отговори
когато америка преди 3 години
До 220 Aнонимензапочне да пертендира , че говори на американски и , че техния език нее английски а те са си го измислили и говорили от хиляди години тогава и ние ще признаем , че македонския не е български език. а на какъв език говорят австрийците...на австрийски или немски и кой е създал езика на който говорят австрийците...защото те самите казват , че говорят немски език въпреки , че има диалектни думи
202
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИСТОРИКAХУНИТЕ СА НАРОД, БЪЛГАРИТЕ СА НАРОД, ТУРКИТЕ НЕ СА НАРОД.
201
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
югославия беше приключила, когато милошевич се опита да открадне македония. вече се разпадаха и почваха да воюват. нямаше югославска армия, а остатъци от сърби и черногорци, които се нападаха всички останали. хич не ми ги хвалете сърбите, знаете какво винаги е ставало, като сме се били. апрез1990-91нямаше да дойдат пак французи и англичани да ги спасяват заради вътрешния им конфликт
200
1
 
18
 
! Отговори
македонците преди 3 години
са по-лоши и от помаците !! и не са истински Българи !! за 500 години не сме си сменили вярата или народността а макетата за 50-на години забравиха род !! помаците са смениливярата за облаги а макетата не разбирам какво изгодно получават от това да се отрекат от българските си корени...може би потупване от сърбите...но отзад без вазелин. никакво пускане на македония в ЕС !!
199
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 209 Явно историята не ти е ясна.Името на Франция идва от немското племе франки което е било господстващо на територията на днешна Франция.Провинции на Франция носят имена на други немски племена господствали там заедно с франките.Кой историк твърди ,че името Рус произлиза от славянски племена?За цял свят англите и саксите(саксонци)са немски племена само за такива като теб не са!
198
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОИмали сме ракети,една ракета и готово
197
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОдечко къде си бил ,,войник,,
196
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен ми пишеше на колана УВО 82, бе новобранец! Ако те бях гепнал-щеше да бръснеш Ботев на Портрет. Мязаш ми на див кашик...
195
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на тая "мощна" армия Варшавския. договор беше поставил задача да се отбраняваме 48 часа, докато дойдат руснаците.....
194
13
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Как 9милионна България със 160хил.армия ще накълца 400хил. армия на 24млн.Югославия?----- Нито сме били 9 млн, нито армията е била 160 хиляди. НРБ беше 8,5 млн с 1 млн малцинства, армията 120 хил наборна, с бензиновитв зилове и газки, населението бедно, сдухано и деморализирано. УВО-92 ми пишеше на колана, така че много добре знам какво беше положението. Нямахме с какво да си обършем...
193
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 207 Само НР България имала силна армия,съседите нищо не са имали,молили са се да не ги нападнем!Не забравяй ,че тогава се вихреше надпревара във въоръжаването на всички НАТОвски и комунистически държави!Сега разходите за армиите силно са съкратени,изключенията са малко.
192
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСаксите никога не са били немски племена, нито и французи и немци призходждат от един корен, французите не са немско племе, а голяма част от Скандинавия преди доста години е била част от Русия и няма никаво "скандинавско" племе рус,защото това е измишльотина от 20 век ,измислено от руско-немец,лежал в затвора
191
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е да се зна от матряла,че като минат изборите -и темата Македония ще премине. Ще ни набият хубаво канчето и ще признаем всичко. Не мога да разбера защо се дърляме като палета с Македония, при положение ,че всичко това е отдавна неактуално....