Радев: Спомняме си за спасяването на евреите и за моралния урок

Толерантността - сред най-ярките добродетели на българския народ
76
Радев: Спомняме си за спасяването на евреите и за моралния урок
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От векове толерантността и уважението към различните етноси и вероизповедания  са сред най-ярките добродетели  на българския народ. Тези качества на българите проличаха най-ярко в мрачните години на Втората световна война, когато страната ни успя да спаси от гибел своята еврейска общност и да подпомогне бягството на много други от окупираната от нацисткия режим Европа. Това заявява президентът Румен Радев в своя позиция по повод Деня на спасяването на българските евреи и отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста, съобщиха "Дондуков" 2.  
 
Държавният глава подчертава, че на 10 март отбелязваме не само 78 години от спасяването на българските евреи, но и почитаме моралния урок по хуманност, толерантност и държавническо мислене, който предците ни завещаха на следващите поколения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: евреирадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.радев,аз си спомням,как същите тези евреи,арестуваха 4 годишно палестинче,и му сложиха белезници,ето преди малко пак по новините слушах,как били арестувани 5 деца,като върли "врагове"на евреите.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...А ДРУГАРЯТ БЕШЕ ЛИ ТОЛЕРАНТЕН КЪМ НАРОДА СИ, КАТО НАСЪСКА И ПЛАТИ ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ С ЕДРИЯТ СПОНСОР ЧЕРЕПЪ- ДА СИ СПОМНИМ АГРЕСИЯТА СРЕЩУ ВСЕКИ, КОЙТО ИЗРАЗИ РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ОТ ДРУГАРИТЕ, МЯТАНЕТО НА ЯЙЦА, БЕСИЛКИТЕ И КОВЧЕЗИТЕ- ТОЗИ ИНДИВИД НАПРАВИ ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА- ПОЗОР Е ТОЙ.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквах РР да обвини ББ за Холокоста!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не говорете за тия терористи
46
1
 
4
 
! Отговори
Българин продължава преди 3 години
Най-жестокият садист следовател в ДС след 9 септ. е Изидор Зеев между другите от същото племе. А кой е началникът на концлагера "Росица"? Дали Леа Коен знае? Мъхестият Соломон Паси ще каже ли нещо за "любовта" на баща му към българите? Ами неговото "майната му на Православието"? Трябва ли да бъде търпян още? Но, хайде да прочетем прекрасните поучителни (!) стихотворения "Жидов гроб" и "Дизраели" на дядо Вазов. Той пък да не е антисемит?
45
1
 
9
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 години
Българските евреи са спасенуи от Корни и Ленчето Милиончева.
44
0
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
А спомняш ли си 9 март 1985г??? Как едни с *** взривиха вагон за майки с деца и убиха 7 души ???
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде го чукаш,къде се пука?!Няма повод да не плюе......Не е в ред този човек?!
42
1
 
9
 
! Отговори
Българин отново преди 3 години
Да не забравяме, че няма състав от т.нар. народен съд в който да не е имало поне един еврейн. Един такъв състав осъжда Димитър Пешев за антисемитизъм! Благодарност, нали?! Жестоко са осъдени всички депутати подписали петицията за спасяването им! Какво са направили евреите за спасяването на спасителите си? Нали "нежният" и "добър" човек еврейнът Валери Меворах/Петров насъсква към мъст и убийства след 9 септ. А баща му Нисим Меворах отхвърля молбата на родителите и братята на Пешев да го защитава!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толерантността - т. е. Търпи и ще си спасиш Душата . Душата не желае такова спасение .
40
4
 
5
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
За тогавашните събития: Поискаха ли германците тогава наистина,щяха да ометат евреите от БГ - така че заслугата е повече на германците!
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако дедите ни баха толерантни със фашистките престъпления евреите щяха да отплават, не е толерантнотос,т а елементарна човешка справедливост. Със несправедливстите не трябва да сме толерантни никога. И стига с тия евреи сега нали не са застрашени докога ще я дъвчат тая дъвка. Толерантно ли е да се ваксинираш пък за другите ако останат ваксини да се ваксинират.
38
0
 
20
 
! Отговори
Млад социалист преди 3 години
Дpyrape, абе къде е деса?
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толерантността - сред най-ярките добродетели на българския народ,но не на Румен Радев
36
6
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
CEЛЯНИНА ОТ ДОНДУКОВ 2 ПАК ФЪФЛИ НЕЩО!!!
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето какво написа премиерът Борисов:Спасението на 48 000 наши братя и сестри евреи от ужаса на Холокоста е най-категоричната демонстрация, че дори във времето на най-голямата печал и ужас за човечеството, надеждата и стремежът към добро винаги ще надделеят над ненавистта и разрухата.В дните на изпитания, пред каквито е изправен и днес светът, това е универсален урок по хуманност, който, вярвам, ще ни направи по-силни и ще бъде нашето най-мощно оръжие в борбата с омразата.
34
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Радев е позор!
33
4
 
19
 
! Отговори
Румен Радев - лобист преди 3 години
В една от редките си медийни изяви - на 5 март, Радев ни в клин, ни в ръкав заговори за "съкрушителната оценка" на САЩ за българската реалност. Оказа се, че никой от присъстващите не беше чувал за тази оценка, освен един - присъдружната му журналистка и семейна приятелка от Би Ти Ви Габриела Наплатанова, тичаща да му задава удобни въпроси.Но Радев даде да се разбере, че е много щастлив от презокеанските оплювки по България. Нищо, че изобщо не са на държавно ниво. А реалностите дадоха да се разбере, че когато си глупав, то е задълго и в повечето случаи - за цял живот.
32
6
 
6
 
! Отговори
Тулуп преди 3 години
До БългаринКонграчулейшън,българино!
31
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Каква "еволюция" у сричкоговорещия. Нали в село Долна Митрополия го бяха учили, че Тодор Живков е спасил евреите.