Гешев за групата за шпионаж: Българи са продавали собствената си страна за стотинки

Българските служби са възстановили оперативния си потенциал, съсипан след 1989 г.
20 мар 2021 09:19, Елка Василева
788
 Гешев за групата за шпионаж: Българи са продавали собствената си страна за стотинки
Кадър: БНТ

Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите - осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ по повод разследването за шпионската афера.

По думите му това може да се сравнява исторически с т.нар. случай "Петорката от Кеймбридж".

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.

Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор. По-рано стана ясно, че на участниците в шпионската група е било плащано по 2000-3000 лева /или долара/ на месец.

Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема, каза прокурор №1.

Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност, посочи той.

Още по темата

Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси, каза Гешев.

Припомняме, че при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата у нас беше разбита група за шпионаж. Задържани са ръководителят на групата руски шпиони – Иван Илиев, бивш ръководен кадър в служба Военна информация, както й съпругата му, която е руска гражданка. Другите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности.

Шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва. В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България. "България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.
 


788
Още от Политика
САЩ с реакция за шпионската група у нас, работила за Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
635
2
 
2
 
! Отговори
Стар набор преди 2 седмици
Сигурно са разказали на руснаците, че в Самоков се строят 99 военни джипки, за които Борисов не е престанал да се хвали. Е, ако имаше СС 23 ракети още някъде в България, то руснаците щяха да знаят къде, понеже те са ги инсталирали навремето. Всичко е ПР кампания преди изборите.
634
2
 
0
 
! Отговори
Предизборен Театър преди 2 седмици
Това е НИЩО.Вие ще видите как коронавируса почти ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ и болните магически ще намалеят под неуморните грижи на партията-майка ГЕРП точно преди избори... ако всичко е уговорено и нужните гласове са успешно напазарувани.

Наивници.Гарван, гарвану око не вади... и това се отнася и за политиците.Какво мислите че правят в периодите между избори? Подготвят циркове за простолюдието.Появяват се магически флашки с компромати... някакви обикалят и ръсят обвинения ... хващат шпиони...
Пълна програма
633
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А руската слуга Радев защо мълчи?? Чака инструкции от Масква ли?
632
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голямо геройство на Гешев доказа се пред господарите от САЩ
631
2
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 седмици
Готов съм да подкрепя всеки ,който защитава националния интерес на българия,в т.ч.и г.н Гешев.Проблемът обаче е ,че зад думите за защина на националния интерес много често се прикриват други цели -и в този последен шпионски инцидент май прозират най-прозаични предизборни цели.а ще бъде и много грозно ,ако под jfpr ;fjrl се прикриват активни мероприятия по поръчка на някои централи!?
630
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един ден тези хора шпионите ще станат герои .. Работили са против окупатора САЩ
629
3
 
0
 
! Отговори
ЕТНО ПАРТИЯ преди 2 седмици
АБЕ ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ
ЧЕ КОАЛИЦИЯТА ДИКТУВА И РАЗДАВА ПОРЦИИ
ДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН
ДПС И БСП МАШАЛАААА
628
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България е колония на САЩ , следователно шпионите са шпионирали САЩ.. Или те не могат да се наричат предатели..
627
2
 
0
 
! Отговори
ПРОДАДЕН преди 2 седмици
КАК НЯМА ДА Я ПРОДАДЕМ
ТА НИЕ СМЕ КОАЛИЦИЯ
ДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН
ДПС И БСП МАШАЛАААА
626
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бетонираха се Герб на власт. Строят магистрали и не знам какво си, а сега и руски шпиони хващат, може утре и китайски шпиони да хванат и те така.
625
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Господин Гешев, най-голямо струпване на руски шпиони на квадратен метър има на Позитано 20. Там трябва да се направи хайка, друго голямо струпване на порусначени шпиони има в Президенството на Република България. Има и много други места, но като се е почнало задължително ловът на руски шпиони трябва да продължи най-напред с посочените 2 адреса.
624
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българи са продавали собствената си страна за стотинки

Тук не съм съгласен с Гешев. Тия хора са работили за собствената си страна Русия а са предавали омразната им мащеха България за стотинки.
623
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кажи го по-точно - за копейки...
622
1
 
8
 
! Отговори
Митака преди 2 седмици
А така, Прокуратурата и Правителството са велики - неуморно пазят българската армия от руски шпиони.
Шпионите проучват старателно колко от руските Миг-29, - най-новия ни самолет, който е от 1988г. мисля, са в експлоатация, сигурно 3-4 самолета.
Направо трагикомедия станахме тука - типична бананова република.
30-хилядната ни армия, с въоръжение още от соца, нападната от руски шпиони и добре, че са бдителните властимащи в Бг, че да я защитят.
621
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гешев, съвсем ни взимаш за диви калинки! Цяата история е пълна пародия!
Професионален разузнавач часове наред снима в кабинета си "секретни данни" без да се страхува, че има камери и СРС.
Немдленно единият от разузнавачите прави "пълни самопризнания" е веднага е освободен!! Сякаш е знаел, че ще бъде "хванат"!
Другият разузнавач, отишъл да се крие в руското посолство ти да видиш, сякаш не е знаел, че чакат там!
Станахме за смях бе Гешев! Пак ще плащаме в Страсбург!!
620
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Уффф, извинете, не съм забелязал, че "журналистката" била всъщност "Свещенната" кра.ва на сайтчето, със забраненто за произнасяне име....

Какво се чудя на цензурата....
619
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ООО, пак цензура....

Аки, какво да направя:
- Подлизурска "журналистика";
- Некомпетентна и продажна прокуратура;
- недоказани обвинения в публичното пространство;
- липса на доказателства в съд;
- най-голямата гордост на управляващите е, че работят за ЦРУ и ДД;

Ами, цензурирайте истината. Все пак за лъжи ви се плаща, а не за истина! И без това за друго не ставате!


Проблема е, че така е започнал и фашизма и национал-социализма - с подлизурковци и подлайващи пудели, та се наложи... знаете...
618
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Каскетът Гешев продава собствената си държава за кюлчета злато и пачки по 500 ЕВРО. Срамота!
Крадецът вика дръжте крадеца.
617
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 616

Идея си нямаш, колко си далеч от истината, особенно в областта на природата...
616
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що за глупости говори Гешев? У нас има доста НПО, журналисти и политици, които продават държавата ни за долари и евро, но това явно не се счита за престъпление.