Гешев за групата за шпионаж: Българи са продавали собствената си страна за стотинки

Българските служби са възстановили оперативния си потенциал, съсипан след 1989 г.
20 мар 2021 09:19, Елка Василева
788
 Гешев за групата за шпионаж: Българи са продавали собствената си страна за стотинки
Кадър: БНТ

Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите - осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ по повод разследването за шпионската афера.

По думите му това може да се сравнява исторически с т.нар. случай "Петорката от Кеймбридж".

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.

Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор. По-рано стана ясно, че на участниците в шпионската група е било плащано по 2000-3000 лева /или долара/ на месец.

Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема, каза прокурор №1.

Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност, посочи той.

Още по темата

Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси, каза Гешев.

Припомняме, че при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата у нас беше разбита група за шпионаж. Задържани са ръководителят на групата руски шпиони – Иван Илиев, бивш ръководен кадър в служба Военна информация, както й съпругата му, която е руска гражданка. Другите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности.

Шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва. В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България. "България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
502
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боли ме под кръста за гешеф и измислените му шпиони!
501
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 596Оня с малкото черно пищовче може да ходи само до тоалетната да се издои!
500
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешоф няма как да заблудите всички, все още има мислещи хора в България!
499
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ония шеф на разузнаването където лесна чисто гол с малкото пищовче участвал ли е в мога акцията?
498
7
 
4
 
! Отговори
рушката клоака преди 3 години
не може да ни прости средния, който им показахме.....петоколонниците тоже.
497
4
 
5
 
! Отговори
За тези примати преди 3 години
правата лопата.
496
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега - намериха си занимание.Да преследват руските шпиони, който шпионирали - бг армията.Да плачеш ли, да се смееш ли не знам :))))
495
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев с тия циркове ли ще спасявате кожите? Идва видовден за вас!
494
10
 
12
 
! Отговори
До тролчетата преди 3 години
Абе, бива да тролите, но да защитавате Националните предатели -- това е вече много ниско падане.
493
9
 
16
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Наистина какви са тези нелепици не знам.За какво и е на русия да ни шпионира ?Каква опасност сме за нея ?Нямаме ядрени, биологични и химически оръжия, нито ракети със среден обсег даже.Няколко миг -29 от соца, който са постоянно развалени и, който русия ни е продала и няколко катера ?Какъв шпионаж, какви 5 лева, какво им става на тези хора в тази прокуратура не знам. Абсолютно неадекватни са.
492
5
 
11
 
! Отговори
немам думи преди 3 години
Гешев се заповядва терор над обикновени граждани чрез Пернишки мутри,а местните полицаи казват че това било хубаво!
491
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам даже как да ги коментирам тези глупости. Тези хора направо се излагат.За какво и е на русия да шпионира нашата армия ?Имаме няколко миг-29 - мисля, че са 30+ годишни и няколко катера. Всеки го знае това. Единствената що годе боеспособна част - парашутната бригада до пловдив.Какво още има да проучват ?
490
9
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
По -голям предател от този няма да ползва прокуратурата като маша на краварите за разправия с Русия ,позор оставки и съд за тебе ,америкнаски доносник завършил Магнаурската ушевска школа!
489
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резидентът защо мълчи за Резидента? Нищо не казва :)
488
4
 
11
 
! Отговори
Бойкикиев преди 3 години
Христо Иванов, познат още като Бойкикиев е проводник на Руските интереси -- нека хората които симпатизират на Дъ Бъ, да се замислят какви хора ще ги представя и на кого ще служат.ТНова са Национални предатели
487
14
 
12
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 3 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
486
5
 
11
 
! Отговори
Оглушително мълчание преди 3 години
На Фигуранта и на Христо Иванов - Маджото.Последният не успя да свали "Каскета", както му заръчаха Руските спонсори и сега мълчи като п....
485
3
 
7
 
! Отговори
ДО 578 ЕМО преди 3 години
НЕ ЗНАМ КОЙ НАБОР СИ,НО ПРЕДИ 1989 ИМАШЕ САМО ЕДНА ПАРТИЯ....БКП. И АКО ИСКАШ ДА УЧИШ В СИМЕОНОВО ТИ ТРЯБВА ПАРТИИНА КНИЖКА..... ВАЖНОТО Е СЛЕД 1990 ДА НЕ СИ ОТЧАЯН КОМУНИСТ.
484
1
 
3
 
! Отговори
ДО 566 ОТ ЕМО преди 3 години
ДОГОВОРА 2005 ГО ПРЕПОДПИСА РУМЕН ОВЧАРОВ,А БОЙКО ИМ НАМАЛИ ЦЕНИТЕ ДОКАТО ИЗТЕЧЕ ДОГОВОРА.... НЕ СЕ ТРЕВОЖИ ТЯ И КОРНЕЛИЯ ИМА АКЪЛ КОЛКОТО ТЕБ.
483
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Нейстовата борба с ,,руските шпиони ,,ще бъде в своя апогей ,с наближаването на президентските избори . Очакваме и разкриването на ,,терористични ядки ,,свързани с КГБ,ГРУ ,НДКВД, ОПГУ ...подготвяли серии от тероризъм , заразяване на води за консумация ,промишлени обекти и т.п. Холивуд нервно пуши встрани . Ще бъдем свидетели на абсурдни ,граничещи с невероятното сценарии ,копирани от изпадналата в истерия върхушка на САЩ.Та и нашият послушен милиционер..като жабата ..видял.....