Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето

Свършихме добра работа, подчерта премиерът
21 мар 2021 11:30,
296
Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна. Видео от проверката на обекта беше качено на страницата на премиера във Фейсбук.

Заедно  с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газ в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви премиерът. Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се  транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", посочи Борисов.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме транзитни такси. Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", написа във Фейсбук премиерът след инспекцията.

"Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера", заяви министър-председателят, който посети и подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.  

През подстанцията преминава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който е обявен за обект от  общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор "Север – Юг".  150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов "Механизъм за Свързване на Европа".  

Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще може да бъде енергиен лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
9
 
! Отговори
Урсула преди 3 години
Кранчето го спряхме! Ще ти вземем и чекмеджето!
154
5
 
4
 
! Отговори
До 151 преди 3 години
Какво искаш ти да направи ? Дай пример с някой премиер ! Какво например направи Луканов,Виденив,Станишев,Костов,Беров,Орешарски,Царя,което сега засега остава най-фундаментално и успешно за общество и държава ? Кажи според теб какво трябва да прави един премиер ? Как ги виждаш нещата? Кажи също ако хипотетично БСП поеме управлението,какво очакваш да се случи в следващите две години с теб ?
153
5
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
И от 10 места да влиза газ в България , все от Газпром излиза
152
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Емовчера ми се оплакаха хора на държавна служба,че АГИТАТОРИ на гроп са ги притискали и са се заканвали че ще бъдат уволнени,ако не гласуват за Щайгата!..Ей така ги "печелят" изборите..Като прибавим и тоталните ФАЛШИФИКАЦИИ,картината става ясна.Па има и друго:-Известна е приказката за баницата,за тоя който я яде,и за тоя,който му я дава.След като манталитета на нашего брата се свежда до.."ВСИЧКО ЗА ПРОДАН",купуването и продаването на съвест става много лесно.
151
3
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Това , че руска газ влиза от 3-4 места в страната ни , не ни прави независими , нито ни прави диверсижирани .
150
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно не помним как тоя висеше на килимчето пред Путин.Сега се прави на много независим, щото го порязаха и от ЕС и от САЩ.А избори идат и трябва рейтинг да се спасява.
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боци-Кранчето!
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Независим само у WC-то братиньо!Там всичко зависи от теб!!!!
147
8
 
5
 
! Отговори
Емо преди 3 години
НЕ СЕ ТРЕВОЖЕТЕ-----ГЕРБ ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ.... ЗАЩОТ 80 000 В ОБРАЗОВАНИЕТО 2,5мил.ПЕНСИОНЕРИ,РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА КЪМ ГЕРБ,ЗАЩОТО КОРНИ ИСКА ДА ИМ УВЕЛИЧАВА ДАНЪЦИТЕ....
146
2
 
3
 
! Отговори
агнешко за фурми преди 3 години
Независими са тия дето лапат агнешко - семитите от емирствата.Тия дето ядат скапани фурми са яко зависими от глада и мизерията.Кой даде българското агнешко на семитите. Колеха ги с месеци. Тонове агнешко изнесоха от България. Бедния ще яде фурми и е яко ЗАВИСИМ.
145
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя освен да кара джипката с наши пари и да е на всяка манджа мерудия нещо друго може ли да прави?
144
2
 
10
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Естествено, че сме независими... защото от нас нищо не зависи!
143
2
 
8
 
! Отговори
мафия-тиква=пеевски преди 3 години
независими са тия с кюлчета и чекмеджета с пачки от по 500 Еур.Мутро, тия може да ги говориш на ония от германското ЕНП. Плащай сега по милиони за да купуваш гл.а.с..ове и цели се.к.ц..ии.Ще плащаш яко и накрая като спреш ще те тикнат в па..н.д.е.лата и пак ще ти вземат офш...о.рките. Дай тук още 10 милиони за ново срутище на Рилския манастир и пак ремонт на ремонт на ремонта.
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си независим няма да ти пратят фурми.Щом чакаш доставка без значение на какво, си зависим!!!!!Ако ти произвеждаш и другите правят хъб са зависими от теб дали ще им дадеш!!!!!Има разлика мутроооо!!!!!Не е като тефтера с двете графи:''Да се удари''и''Мой човек казал съм да не се влиза там''
141
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези приказки едва ли и децата му вярват.
140
4
 
1
 
! Отговори
ОТВАРАТИТЕЛЕН преди 3 години
ОБРЯЗВАНЕТО НА ЕДИН ЦЯЛ НАРОДДОКАТО НИЖЕХ ТЮТЮН МЕ ВЪЗРОДИХА И ЗАЩОТО СЪМ НЕГРАМОТЕН СЕ КОАЛИРАХ С ВЪЗРОДИТЕЛЯЗАТОВА НАЙ-ВЕЛИКАТА КОАЛИЦИЯ Е БКППАРДОН ДПС И БСП ДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН ДПС И БСП МАШАЛААА
139
2
 
1
 
! Отговори
Емо преди 3 години
ВЕЧЕ ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ СЕ ДВИЖИ ОТ---- ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО--- МАЛКО НЕЩА, КАТО ДАНЪЦИ,ЕЛ УСЛУГИ МОЖЕМ ДА СИ ОПРЕДЕЛЯМЕ САМИ....ДОРИ БАНКИТЕ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ДАВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 8%, А КАТО ПРЕМИНЕМ КЪМ ЕВРОТО 5% --- ЗАЕМИ...
138
5
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Мръсната мутра съсипа родината ни. Гласувайте срещу мръсната мутра.
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Независим бил от Доган и Пеевски? Брей, кви са тия лъжи? Сега ще кажете, че и Гешев Стотинката лови не само престъпници крали стотинки, но и такива с чекмеджета и кюлчета злато.Само по един начин може да печелиш.
136
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ти си лъжец