Последният звънец удари, 44-ото Народно събрание остава в историята

194 от общо 240 депутати отидоха на работа в последния работен ден
Обновена: 25 мар 2021 11:29 | 25 мар 2021 11:02, Камелия Цветанова
181

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

194 от общо 240 депутати отидоха на работа в последния работен ден на 44-ото Народно събрание. По предложение на лидера на „Воля“ Веселин Марешки те станаха на крака и ръкопляскаха на лекарите, медицинските сестри и персонала в болниците, които са на първа линия по време на пандемията.

В края на последното заседание, преди председателят Цвета Караянчева да удари последния звънец, в залата прозвучаха химните на България и на ЕС.

Още по темата

Този парламент ще се запомни с това, че започна мандата си в една сграда, а го приключи в друга. След дълъг и скъп ремонт бившият Партиен дом стана мястото, където се провеждат заседанията на НС.

44-ото Народно събрание е първото, което успя да изкара пълния си мандат, нещо което не се е случвало от 2009 г.

То е провело за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта.

Председателят на НС Цвета Караянчева призна, че всеки депутат ще отнесе различни спомени за изминалите 4 години.

„Скоро местата си ще заемат новите депутати, някои ще са ветерани, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати ветерани да пожелаем да носят поуката от изминалите грешки, а на тези, които за първи път ще влязат тук, да пожелаем да не забравят обещанията си“, каза тя.

В декларациите си преди да удари последния звънец от ГЕРБ акцентираха върху нуждата от консенсус, БСП заложи на критики срещу мнозинството, от Обединени патриоти посочиха кои предизборни обещания са успели да изпълнят.

Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова призна в последния работен ден на депутатите, че мандатът на 44-ото Народно събрание не беше лек.  

Според нея това Народно събрание не винаги беше на нивото, което е нужно, защото политиците трябва да уважават и да разбират аргументите на своите опоненти и да представляват и хората, които не са гласували за тях.

„Често забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти, обиждаме и онези, които са гласували за тях. Въпреки това не бива да пропускаме и моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно европредседателство, което отвори дебата за членството на страните от Балканите. Бяхме единни и когато въведохме извънредното положение, като по този начин предпазихме здравната система от колапс“, отбеляза Дариткова.  

„Надявам се че в следващия парламент ще има повее полета за консенсус и това ще зависи от усилията на всеки народен представител. ГЕРБ ще положи усилия за възстановяваме на нормалния диалог между партиите и различните институции. Готови сме да подадем ръка за единство дори да платим политическата цена за това“, обобщи тя.  

Според червената шефка Корнелия Нинова БСП се е справила добре като опозиция и алтернатива в последните четири години.

„Нашата работа като опозиция я свършихме добре, но обликът на всяко Народно събрание се дава от мнозинството, а то отхвърляше грубо нашите предложения. Управляващите наложиха арогантно и на моменти минаващо всякакви граници поведение. Те превърнаха НС в една от най-малко уважаваните институции в страната“, радкритикува соцлидерката.

Според нея мнозинството е променяло законите често и в разрез с всяка правна мисъл, за да се постави в услуга на премиера.

„Това мнозинство ще се запомни като едно от най-лобиските, корупцията се залагаше в законите и така стана ненаказуем“, скочи Нинова.

Според съпредседателя на Обединен патриоти мандатът на 44-ото Народно събрание е преминал с перманентна криза и политическо противопоставяне, с постоянен опит да се събори парламента, с  война между институциите  скандали и бойкот на НС.

Въпреки това той обясни, че патриотите са останали във властта, за да изпълнят предизборните си обещания. Като част от тях той посочи вдигането на минималната пенсия на 300 лева, увеличението на заплатите на лекари и учители, поставянето в дневния ред на въпроса за маргинализираните етноси, което по думите му е въпрос от националната сигурност, спирането на Истанбулската конвенция и недопускането на ДПС във властта.  

„Статуквото за скандала и омразата формираха у българите усещането за свободно падане. Тези хора са готови да се срещнат с поредния български месия, който обаче ще разпнат бързо, защото добрите неща в управлението се случват бавно и затова е важна приемствеността“, каза Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ууууууууууууууууу,изедницииииии,вървете си!!!!!
151
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
а как се перчеше Марешки , избирайте умни хора, дори вие да сте глупави
150
0
 
2
 
! Отговори
сина преди 3 години
разгеле, тая *** се разотиде. Дано в следващият парламент да има максимално повече нови хора, че тия направо се издоизпонасраха!
149
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
СЕГА СЕ ПОЧВА С ОБЕЩАНИЯТА-30 ГОДИН САМО ОБЕЩАВАТ И НИЩООООО-НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕС-ДОРИ И В АФРИКА ИМА ПО ДОБРЕ РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ.
148
0
 
7
 
! Отговори
ПОСЛЕДЕН ВАЛС преди 3 години
СБОГОМ БОЙКО СБОГОМ ЛЮБИМА ГЕРБ.ДАНО КАТО ОТИДЕТЕ В ЗАТВОРА ДА СТАНЕТЕ ХОРА.
147
0
 
5
 
! Отговори
последен звънец!!! преди 3 години
До Гошолъжци, крадци и българоубийци... Няма ли пандемия за вас??? Проклятие от Бога!!!!
146
0
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
КАКВА СИМВОЛИКА! ЗА МНОГО ОТ ДУПЕТАТИТЕ НА 44-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗВЪНЕЦА И ТО ПОСЛЕДЕН ЩЕ УДАРИ НА 4.4 ТОЗИ АПРИЛ! ДОЛНА ШАЙКА ОТ КРАДЦИ!
145
2
 
5
 
! Отговори
проклятие от Бога преди 3 години
До НС на пандемиятаГерб ни донесе само пандемия!
144
0
 
3
 
! Отговори
нямаме избоР! преди 3 години
На никому - нищо! Само Бог ще бди над нас! Не гласувайте за сатаната!
143
0
 
4
 
! Отговори
НС на пандемията преди 3 години
До то било за последно!С това ще си остане в историята!
142
0
 
2
 
! Отговори
те се самоизбраха преди 3 години
До СловянинНие само гласувахме символично за тях!
141
3
 
2
 
! Отговори
сбогом безродници! преди 3 години
До Бай СтавриВашата родина е СССР!
140
1
 
5
 
! Отговори
то било за последно! преди 3 години
До ХахаНикакви партии с комунисти!Само с Бог пред нас!
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махайте се!Вредни сте!Само крадци сте там,ей!
138
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри преди 3 години
Сбогом на всички безделници.
137
5
 
3
 
! Отговори
Къде е преди 3 години
Фигурантинът се появи в началото на този Парламент, скара се по *** на депутатите и после не е стъпвал. Поне да беше отишъл още веднъж да им се скара наа довиждане
136
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Комунистите пренесоха Народното събрание в техния партиен дом,така че това вече не е никакво народно събрание,а другарско сборище.
135
5
 
6
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Всички тези, които пишат против НС, са ВИНОВНИТЕ! ВИЕ ги избрахте!
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Попитали радио Ереван какво ще се случи, ако всичката глупост от парламента изчезне.- Нищо в природата не се губи. - отговорили от там. - Като изчезне от някъде, ще се появи на друго място. И там ще бъде новият.
133
1
 
3
 
! Отговори
До идеалист преди 3 години
Много, много, много си прав,как може зам, председателят на парламента да не е прочел конституцията,бе таран коли за 4 година по една страница да беше прочел, щеше да я прочете.*** той не мисли за народа,а как да открадне от него.апък Боко как ги обижда, Цвета я нарече *** и тя му се хилеше насреща.тая жена е наистина ***, ***.да отиде там от където е дошла.