Задачата пред новите депутати - да върнат престижа на НС

Отиващият си парламент бил използван от правителството
Обновена: 25 мар 2021 09:05 | 25 мар 2021 08:47, Камелия Цветанова
52
Задачата пред новите депутати - да върнат престижа на НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отиващото си Народно събрание беше много неспособно да се противопостави на усилията да бъде използвано, смята преподавателят по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова.

„Терминът в науката е „джобен парламент“, защото го ползваш само тогава, когато ти е необходим“, коментира тя пред БНР.

Още по темата

Според нея новите депутати  трябва да се опитат да възстановят престижа, който този орган заслужава.

„Първото, което трябва да кажем за този парламент, е как бяха ограничени журналистите да имат непосредствен достъп до народните представители“, коментира доц. Киселова.

Има много тенденции, които през тези 4 години се засилиха, смята тя.

„Тенденцията, която се вижда в 44-ото Народно събрание, започва 20 години по-рано: усилия да бъде скриван министър-председателят“, посочи доц. Наталия Киселова.

В този парламент има най-много въпроси и питания, на които въобще не се отговаря, допълни тя.

„В това Народно събрание вече отчетливо се вижда, че правителството все по-малко и по-малко законодателства“, гласи експертният прочит на доц. Киселова на законодателната дейност.

По думите й качеството в законопроектите на народните представители е много по-ниско.

Основната тема, по която са внасяни най-много законопроекти, е правосъдието. Следват финанси, социална политика и икономика, обясни Наталия Киселова.

Причината все по-малко да се законодателства е, че част от правилата вече се подготвят на ниво Европейски съюз, отбеляза още преподавателят.

От 20 години насам ветата на държавния глава са все по-мотивирани, сподели още свои наблюдения доц. Киселова, според която сегашният президент връща закони „с доста коректни мотиви, аргументите са коректно представени“.

Народното събрание все по-малко допуска да се чуе друго мнение – не просто мнение на опозицията, но и на експерти, каза още Наталия Киселова.

„Опитът за подмяна на Конституцията показа, че тя е способна да удържи най-разнообразни предизвикателства, изпитания“, заяви още конституционалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Янков добре и го каза на актрисата Нинова-Гарван гарвану око не вади.Другото е дъра бъра два чадъра.
41
0
 
2
 
! Отговори
като преди 3 години
влязат Мая костинбродска,Татяна,асвокат на мафията,ГНОМА,ристю пинокиото,чалгаджията с гоДЖИ и Ванката,отровните,чак тогава рейтинга на НС ще се вдигне до НЕБЕТО.
40
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 3 години
Депутатите от ДПС , а и не само са с по няколко магистратури, главно от прочутия бургаски университет и какво от това.Цялото ни образование е напълно пробито, имаме хиляди набедени професори и доценти 10 пъти повече отколкото бяха по времето на соца,а качеството им никакво.Огромната част от депутатите са монтирани там като представители на сенчестия бизнес, те не са изпратени в НС от електората и естествено служат на задкулисните интереси,не на обществото.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позитански псевдоексперт, но важното и рублите да текат.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доверие се печели трудно, но лесно се губи :)))
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам листите ми е ясно какво ще стане.Кьораво,куцо , сакато ,просто и неграмотно с желание да се нареди на хранилката.Чакайте от *** кладенчева вода!Успех в пързалянето към дъното на ямата!
36
0
 
1
 
! Отговори
Аз... преди 3 години
...не разбирам какво е това понятие престиж на НС? Ако може някой, който разбелира да обясни. Тук дали става въпрос в новото НС да попаднат само доказани професионалисти с минимум магистърска степен и 20 години стаж по специалността, декларирана от предизборната програма на новата спечелила партия и сформирала правителство в рамките на новото НС или как? Наистина не разбирам ;( . Наистина ще оценя , ако някой зададе ясно, кратко и точно определение
35
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Абсурд. Като знам кои пак ще са вътре. 80 процента от старите и тук-там някои нови наследи.
34
1
 
5
 
! Отговори
сина преди 3 години
задачата на новия министър председател: Да изкорени бай-ганьовщината, простотията, тъпотата, високомерието, ниския интелект, джипкаджийството, глупостта, мафиотизирането, кражбите, комисионите, некачественото строителство и ремонти, срама пред Европа, Русия и САЩ и какво ли още не! Нов, високо интелигентен, възпитан, разумен, умерен човек - такъв ни трябва, за да не ни е срам, като народ от сегашния бойко
33
3
 
5
 
! Отговори
експерт преди 3 години
Тия с яйцата и *** риба като влязат ще осмърдят парламента още повече.
32
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престижа на НС го върнаха ГЕРБ , като спряха гласуването с чужди карти Нали помните как преди това депутатите се хилеха на камерите и натискаха бутоните около тях ...
31
3
 
3
 
! Отговори
50 МИЛИОНА преди 3 години
решават изборите. На всеки Ц. с право на глас по 50 лв =25 МЛН +25млн за тарторите , полицията да ги пази и 500 000 гласа са осигурени. ЧЕРЕПА им даде 67 млн БЕЗОТЧЕТНИ. Само той. А колко СУДЖУК е пратил всеки бизнесмен... В миналите избори даже даваха ЦВЪКО как товари колите лично с "подаръци" за избирателите ДЕМОКРАЦИЯ, даже не знам каква, американска ли е , танзанийска ли е, занзибарска ли е
30
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Оффф.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, я па сега, как се връща нещо, което не го е имало.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЦИК готови ли са да назначат 400 допълнителни ковид-комисии, с 400 автобуса и 400 шофьора и 2400 човека персонал, който да ги обслужва? А готови ли са да обработят в края на деня 400 допълнителни протокола?! Това ще е голям провал на тези избори!
27
2
 
4
 
! Отговори
НАПЪЛНО ИЗЛИШНО преди 3 години
В КОЛОНИИТЕ на САЩ изборите са само разход на средства
26
0
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Съгласен с теб. Трябва да се изхвърлят всички членове на БКП и ДС и техните деца, както и всички участвали в НС последните 30 години.
25
2
 
7
 
! Отговори
НА ТИКВАТА преди 3 години
депУпутати не му трябват. ОН даже е забравил къде е Парламента. Гласувайки за ГЕРБ, гласувате за ДИКТАТРА на МАФИЯТА, ПРОСТАЩИНАТА и ПРОСТОТИЯТА
24
1
 
3
 
! Отговори
и те така преди 3 години
таз другарка си иска бкп ( бсп ) .
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще го върнат, като дупетат е равно на ла*но сред простолюдието...?? :)))