Как в чужбина превеждат имената на новите формации у нас?

Става дума за "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ"
5 апр 2021 17:15, Елка Василева
69
Как в чужбина превеждат имената на новите формации у нас?
Снимка: архив, БГНЕС

Изборите в България поставиха чуждите медии пред ново предизвикателство - да си преведат имената на новите партии или формации като "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ". Най-голямото изпитание се оказа преводът на думата “мутри”, която във всички чужди медии и езици е сменена с “мафия”, предаде БНТ.

Английски език

Англоезичните медии превеждат имената на новите партии в Народното събрание като There is such a people (“Има такъв народ”) и Stand up! Mafia out! (букв. “Стани! Мафия вън!”).

Френски език

Във френските и френскоезичните белгийски медии името на партията на Слави Трифонов е предено като Il y a un tel peuple (букв. "Има такива хора"), а “Изправи се! Мутри вън!” e Debout! Mafia dehors!

Немски език

В немскоезичните медии в Германия и Австрия името на партията "Има такъв народ" се превежда като Es gibt so ein Volk, а формацията "Изправи се! Мутри вън!" се превежда или като Richte dich auf! Mafiosi raus! (букв. "Изправи се! Мафиоти вън"!) или Stehe auf! Mafia raus!. (букв. "Стани! Мафия вън!")

Нидерландски език

В Нидерландия и фламандската част на Белгия името на партията на Слави Трифонов е Er zijn zulke mensen (букв. "Има и такива хора"), а формацията около Мая Манолова е Sta op! Mafia eruit!.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Ярослав Качински преди 3 години
Полски "jest taki narod" "wstan , karki won"
50
4
 
6
 
! Отговори
Превод преди 3 години
´Има такъв народ´ = Chalgaria !
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат си богати езици. Българския е един богат език и разполага с думи за всичко.
48
1
 
12
 
! Отговори
Преводач преди 3 години
Има такъв народ, Изправи се! Мутри вън!...Читатели от махалата, как са на цигаски двете партии
47
1
 
4
 
! Отговори
dakotabg преди 3 години
Добре,де,,мутри вън'',не се,ли изнесоха още ехееее...
46
3
 
8
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Що "хора", а не народ? много е просто на ЗАПАД думичката НАРОД не е политически кореткна.... Във Франция почти 40% не са Европейци..В Белгия вече на 30% не са Европейци...
45
1
 
6
 
! Отговори
Вътре-вън преди 3 години
Другари, И СеМе-то вън! вътре ли е или вън?
44
2
 
9
 
! Отговори
Нено преди 3 години
Показва колко цветущ и богат е българсия език! Жалко,че го използваме за такива абревиатури!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми, Лудогорец как се превежда....или ще те клатя до припадък :)))) Щях да спомена Черно Море, ама там нали си е Бляк Сий....не е толкова интересно :))
42
14
 
18
 
! Отговори
До естетите преди 3 години
Възмущавате се от грозните имена на новите партии, но игнорирате мизерията, опростачването и безпътицата, които партията с красивото име ГЕРБ ни натресе...
41
8
 
8
 
! Отговори
 gгрешка преди 3 години
ИТН което може и да е "и така на татък" трябва да се превежда - чалгария си намери цар-члагара на мая манолова мутрите вън е ясно, стига сте спали мутри и мутреси излизайте по улиците, какво трудно има за превеждане, ясно е че отрочетата им се върнаха да пучистват от запада у нас хехехе
40
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от партиите са я превели като "gold bars and bundles of euros in the drawer", само че не се сещам как се превеждаше на български.
39
6
 
20
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
"втрещихме чужбината със странни имена на политически формации. Политиката в България стигна неподозирана пошлост."Кой в чужбина се интересува от имената на бълг. политически формации? Ако европеец иска да дойде в България, ще проучи условията за учене, работа и живот или за почивка, а не партиите. И ще види, че България е на първо място в Европа по бедност на народа и демографски срив заради корупция във властта. А то се дължи на пошлостта, безочието и некадърността на досегашните управници!
38
5
 
6
 
! Отговори
11 преди 3 години
Специално партията на квачката трябва да е "Empty yours cock outside!""
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския език е богат, да не се шашкат западняците :))) Можем да обидим по няколко десетки начина някой чужденец, дори няма да разбере :)))) Примерно - отиваш да правиш любов.....следва клатя, мижам, ***, миндихерцам е, боцвам и т.н....хахаха :)
36
9
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
не ви ли стана ясна картинката - политическите архитекти Кънчовците, Доган и Костов измислиха и извадиха Слави и неговата измислена партийка/ както на времето докараха Н.В.Симеон, Бареков и прочие/ с единствената цел да свалят ГЕРБ от властта. Глупаците се хванаха на въдицата със стръв-промяна.Промяна няма да има към по-добро защото мафията на мутрите ще запази всички възможности да краде и народът пак ще си е беден и мизерстващ, просто преразпределението ще го правят други мутри.
35
7
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Трябва да е: има и такъв *** народ!
34
12
 
13
 
! Отговори
Тъй, де! преди 3 години
ГЕРБ= Мафия, мафиоти!
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те хората не са се и представяли че една политическа партия може да се казва стоп мутри вън а пък друга има такъв наро много странно пълна селяния до дупка
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избъра е Фалшифициран