Боряна Димитрова: Ще има преходен парламент с кратък живот

Възможни са и два доста по-негативни сценарии
6 апр 2021 18:30, Нели Христова
157
Боряна Димитрова: Ще има преходен парламент с кратък живот
Снимка: БГНЕС

Липсата на ясни ценности – разграничителни линии и обединяващи мостове между партиите в 45-тото Народно събрание (НС), зарежда въздуха с напрежение. Думите са на социоложката Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“, гост в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. Винаги волята за радикални промени започва със силно отричане от страна на политическите субекти, допълни тя пред BloombergTVBulgaria.

„Това е и опит за взаимодействие с гражданите, които формулират желаната промяна. Началната енергия за разграничение не трябва да ни изнедва. Но ролята на политическите субекти не е да следват сляпо ентусиазма, волята на хората. Тяхната основна отговорност е да структурират и предложат идеи, компромиси. Именно това структуриране, ми се струва, че предстои да се извърши или още не е мислено.“

Може и така да се разглеждат резултатите – обобщи Боряна Димитрова - в момента ще има преходен парламент с кратък живот, с 2-3 задачи. Той ще даде време на политическите субектии да се структурират и да изяснят какво предлагат на избирателите, и в следващия парламент какви допирни точки ще потърсят. По думите й:

„Едно общество, ако е силно разделено, не може да върви напред. Имаше много анализи за разделението в Америка. Когато обществото няма съгласие по общи проекти, като - накъде вървим; каква е каузата; какво искаме да постигнем - се създават много проблеми – икономически, социални.

Иначе, боя се – възможни са доста по-негативни сценарии, предупреди Димитрова.

"Не просто политическа криза и дестабилизация на парламента. Това даже не е най-фаталното. А да имаме изостряне на противоречията в обществото, които вместо да водят до приемливо поставяне на цели, да увеличат конфронтацията. А това не е в полза на нито една държава."

 „Размиването“ на двупартйната система у нас, по думите на социоложката, започва с правителството на НДСВ. Тази линия се продължава от ГЕРБ - следващата нито лява, нито дясна партия. Сега имаме „Има такъв народ“ (ИТН), при която няма никаква яснота относно ориентацията. Дневният ред на ИТН е този на референдума. Но това не е управленска програма."Накъде вървим?" - реторично запита Димитрова. "Към търсене на реформистки мостове или към популистко изграждане на политическата система?" тя предупреди, че популизмът не познава граници.

"Вотът на недовослството без опорна точка на консолицация може да доведе до НС, в което разделението ще е още по-голямо, с популистко мнозинство, което казва това, което хората искат да чуят, без да знаем кои са кукловодите, стоящи отзад."

Сега имаме много ограждащи стени и малко мостове, каза още Боряна Димитрова. Избирателите в много по-голяма степен знаят кой какво няма да прави и с кого няма да работи. Но не знаем, ако някой се събере с него – какви ще са основите и допирните точки. По думите й:

"Политическата технология в положителния смисъл има поне две измерения – първото е да се очертаят границите, извън които една политическа сила не може да отстъпи, защото това би я разрушило идейно, ценностно, би нарушило основните й принципи. Другото направление са зоните на консенсус. Кои са онези неща, за които можем да се споразумеем: данъчна, фискална политика, влизане в еврозоната, подкрепяме ли единна външнополитическа ориентация или апекти на правосъдната реформа. Виждаме разграничителната линия по отношение на ГЕРБ – няма да направим коалиция с ГЕРБ. Но не е ясна следващата стъпка. Промяна на мястото на прокуратурата, каквото предлага „Демократична България“ или пряк избор на главен прокурор, каквото предлага формацията на Слави Трифунов."

"За някои от новите политически сили нямаме никаква представа къде се простират техните ценностни граници. Това важи и за „Има такъв народ“ и за коалицията „Изправи, се! Мутри вън!“ Ние не знаем каква е тяхната ценностна и идеологическа ориентация", обобщи Боряна Димитрова. По думите й тези неща са важни, защото показват границата на компромиса и политическта идентичност.

Целия разговор вижте на сайта на BloombergTVBulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
12
 
! Отговори
Ами, нормално.... преди 3 години
ЯВНО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ПРИ ТАЯ ЯКА ОПОЗИЦИЯ КОЯТО УТРЕ ПАК МОЖЕ ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ!СТАВАЛО Е ВЕЧЕ 2-ПЪТИ И ПАК ЩЕ СТАНЕ.ТИЯ СА ГОЛИ И БОСИ В ПОЛИТИКАТА , КАТО ПЪПЕШИ!
95
6
 
28
 
! Отговори
истина преди 3 години
Уверявам се, че има доста глупави хора в тази България - дадохте власт на сценаристи на едно залязло и изтъркано шоу което вече никой не гледаше по БТВ и затова беше спряно. Явно не са толкова добри в работата си щом им прекратиха договора с БТВ. Намериха се хора които да гласуват за Мая която много озверя след като загуби изборите в София и не се поколеба да използва деца с недъзи за политическите си цели. Цяла годи тя и други б-ци ни тровиха живота в София с техните платени протести
94
2
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 3 години
грешиш , Марица изток ,Тец 2 , Болници , Сгради и имоти на агенция МИТНИЦИ , имоти на военното министерство , само отвори сайт на някоя по-голяма община.....и виж статута на имоти,активи,апетитни хапки ,останали от разпарчосването на България , питай гуруто на Христо..другаря костов....+плюс милиарди от Европа....
93
1
 
16
 
! Отговори
еййййй преди 3 години
Нещастие българско, таман избрахме човека и той хвана грипа.
92
1
 
10
 
! Отговори
до 91 преди 3 години
споко. В Европа ще пратим Мая , Корнелия и поп Дионисий
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тошко африканскиДържавни предприятия нема отдавна, единствено се сещам за Арсенал Казанлък, ама там ги съкратиха половината, не знам :)))
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Началната енергия за разграничение не трябва да ни изнедва."Напротив. Всичко ни изнедва и продължава да ни изнедва напоследък. И отвсякъде.
89
1
 
16
 
! Отговори
клюкарка преди 3 години
Слави при Мутафчийски ли се лекува?
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифонов е червен. Какво стана преди изборите Йорданов се развикал да внимавали как използвали референциите, че да нямало пренареждане на листите, също така останалите нямали думата какво да се случва в партията. Е на тези ли им казвате демократи.
87
0
 
28
 
! Отговори
тошко африкански преди 3 години
Какво мисли Слави за правосъдна реформа ? А за пакта за стабилност ? Знае ли имената на двата най-големи синдиката ? Ще продава ли държавни предприятия?...А промени в сектор сигурност ? Време е вече НИЕ да зададем въпросите....
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До език на тялотоГледах Карадайъ, изненадан е че поставиха всички в такъв шах, не могат да направят ход :))) Явно българското племе по инстинкт ги наказва грешниците у парламенто :)))
85
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толупа има много ама мноооого чекмеджета.Затова е номер 1.
84
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се направи стабилно правителство с участието на Герб ,ще има парламентарна криза и нови избори в ,които ГЕРБ ще спечели още 10%(от тези ,които не гласуваха сега)и ще управлява с някоя друга партия. Изключено е да има кабинет без участието на ГЕРБ. Всички договори с Европа са сключени с техните експерти и с техния мандат. Това са вариантите.
83
7
 
5
 
! Отговори
Ще има промяна преди 3 години
Ще я видите
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
75 Кой беше Вигенин? Ах, да, от потъващата руска партия БСП. Практиката показва, че който се хване с БСП, загива. За представителни социалисти в България, по- става АБВ.
81
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85За ГЕРБ са гласували 850 хиляди души.Онзи ден ти разправяше за физическо унищожение, вчера разправяше за заводи за тор, сега разправяш за изгонване.Мери си думите за да нямаш проблеми.
80
1
 
11
 
! Отговори
език на тялото преди 3 години
хм , вижте пресконференцията на ДПС, не са ли много радостни , за партия загубила ролята на Балансьор ? Май си намериха човек.....с патерица....само се чудя кой ще е златния г...пардон пръсТ
79
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76Каскета е в изчакване, Пеевски умно се отдръпна от ДПС, не че досега се е показвал много по медиите, общо взето Боко е в немилост, въпреки че има пирова победа :))) Няма кой вече да му се върже на селските номерца, познати са на всички :)) Все пак му желая здраве и приятно изкарване в Карлуково, ще се грижат добре за него :)))
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да.И бай Васко дубаеца иска кратък парламент та да се пробва пак да се върне.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
79 Няма правителство, което от потткомунистическа държава, със 60 000 руски шпиони, червена олигархия и зависим, все още, от нея съд, да направи от България "Швейцария на Балканите".