Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения

ГЕРБ готви състав на правителство, което да работи от първия ден
Обновена: 12 апр 2021 13:16 | 12 апр 2021 12:56, Камелия Цветанова
613
Дончев: Сведохме политиката до песни и танци, а тя е решения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има малки шансове правителство на ГЕРБ да бъде подкрепено от новия парламент, партията ще предложи такова. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Той допълни, че брифингът на ГЕРБ е трябвало да се води от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, но той е в серия от разговори с международни партньори.

Още по темата

Дончев увери, че ГЕРБ ще предложи правителство, което може да работи от първия ден и да гони целите, които партията си е поставила, въпреки малкия шанс то да бъде подкрепено. В състава на кабинета, който ще бъде предложен, ще има действащ министри, но и нови лица.

„Истината е, че избирателите дадоха много сложна задача на политиците“, призна той.
 
„Като че ли сведохме политиката до песни, танци, надвикване, а политиката е вземането на решения, при това тежки решения, защото нито едно решение не може да е обект на тотален консенсус. За да вземеш решение се иска да имаш мъжество и да носиш отговорност“, коментира Дончев.

Според него обичайно да бъде заобиколен първия на изборите не завършва добре.

„Властта тежи много и ако имаш крехки рамена, ще си счупиш гръбнака".

Бившият външен министър Даниел Митов обяви, че докладът на ОССЕ показва, че изборната администрация е работила адекватно и че правната рамка осигурява адекватна основа за провеждането на демократичните избори.

Според него обаче притеснително е това, че изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи.

„Този тип говорене продължава и сега, а страната има нужда от платформи и идеи за управление. Не може фокусирането върху една личност да е градивна политическа цел“, скочи той.  

„ГЕРБ спечели тези избори с огромна преднина пред втория и не може да бъде заобиколена в парламента. Въпросът е да има стабилно правителство, а не някаква амалгама от партии. В момента партии от ЕНП са готови да вкарат комунистите през задната врата, а не да преговарят със своята сестринска партия в ЕНП, това е въпрос който все повече ще набира скорост в Европа“, предупреди Митов.

„Лидерът на партията победител трябва да е кандидат за министър-председател, това е според мен“, коментира той.

„Когато опреден брой партии влязат в парламента, парламентарната демокрация ги задължава да търсят общи платформи на базата на политики, кой кого харесва или не харесва, това са вторични въпроси, които се преодоляват в разговор“, допълни Митов.

Той отсече,  че ГЕРБ е длъжна да състави кабинет и да влезе в разговор с всички останали.

Според него тежестта на ГЕРБ сред обществото е такава, че би било категорична грешка ГЕРБ да бъде заобикалян.

„Румен Радев има своята роля в управлението на задкулисни и не чак толкова задкулисни публични процеси. Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло и не знам какво си представя, че ще се случи ако състави служебен кабинет“, настоя още Митов.

Той обвини държавния глава, че е излязъл от традицията на неговите предшественици да са до голяма степен обединители, които никога не се си позволявали до такава степен да разединяват нацията.

„Това също ще бъде наказано на следващите президентски избори. Радев ще се опит да да сглобява някакви неща, но ние помним Тройната коалиция, кой я сглоби и до какво доведе тя“, предупреди Митов.

Здравният министър Костадин Ангелов отсече, че България е получила голям брой ваксини срещу коронавируса заради авторитета на Бойко Борисов в Европа.

„Видях битка за всеки един българин“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
413
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикви, вие вече не сте никои.Още ли ви е трудно да го разберете ?
412
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербави, не разбрахте ли че времето ви изтече ?
411
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов е най добрия Министър Председател след тези калпазани отново той ще бъде избран
410
1
 
5
 
! Отговори
Ами да преди 3 години
До 419 То баш на народа няма да се върне, но блажени са вярващите! Не е било нещо на народа да се върне, само се използва народа, всичко се прави в името на народа! Историята го е доказала! Ха дано, ама надали!
409
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дон4ев ти си една кръгла нула , събрана с другата ,която ти е шеф, правите една прекрасна тоалетна....
408
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се забрани със закон двойното гражданство и гласуване извън Българиясега се получава така че ми натресоха хора които искат да съсипят България и аз живеищия тук трябва да търпя безобразията им
407
3
 
5
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
"Според него обаче притеснително е това, че изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи."Ами то Вашата партия е фокусирана върху личността на Главния Шофьор на държавата.Като каже скачай - скачате, целувай ръка - целувате. Нямате достойнство да ви обижда и командори като някой феодал. Покрай Него кинти бол - ще намажете и вие. Ама бил *** селянин. Ами то и бай Тошо беше такъв, пък се задържа 30+ годинки на власт.
406
6
 
10
 
! Отговори
До коментиращите преди 3 години
Част от коментиращите се опиват от злоба по отношение на ГЕРБ.Питам се защо? Отговорите са няколко:1. Българинът по принцип не обича някой да успява повече от него.2. Българинът се прекланя пред този, който му обещава неизпълнимотои после рони горчиви сълзи.3. Българинът е злобен, завистлив и мрази най-вече този, който се стреми да направи нещо добро, а не мошениците, типичен Хитър Петърски комплекс!
405
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем с новите избори. Ама хората, които купуваха гласове за Слави в чужбина май не искат да плащат отново преди да им се изплати сегашния разход.
404
4
 
10
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Във вторник публикуват депутатите в държавен вестник. Президентът свиква Народното събрание в сряда и си избират проформа председател.В четвъртък си извъртяват рулетката с мандатите.В петък президента разпуска парламента и обявява датата на предсрочните избори!И готово!
403
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно Слави Трифонов дали е гласувал, като е с ковид, това ще е голям резил, ако не е и най-вероятно не е.
402
4
 
5
 
! Отговори
До 425 преди 3 години
Е как са ги загубили бе умник - със спечелени най-много гласове ли ?
401
4
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Ами никой не желае да бъде засилен с двеста,затова никой няма да се занимава с ГЕРБ.Колкото до така наречените успехи на Борисов ,може да се спори безкрайно.
400
3
 
4
 
! Отговори
НАЛЕ преди 3 години
Да му мисли държавният служител , 50 % на борсата , електронизация на държавните структори !!
399
3
 
7
 
! Отговори
МАНИ , МАНИ ! преди 3 години
Много съм притеснен за ''някои'' членове и членки на ГЕРБ , да не се гътне някой , 13г. , яденЪЕ и пиенЪЕ , сега идва разплащането !
398
4
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Мехуро, ходя пеша беНе викай "Джеронимо" преди да си скочил. Чалгарят Славуца като нищо може да се наведе на Боко, зависи какво ще му се обещае. Все пак той е известен като най-меркантилното koпеленце в България
397
2
 
4
 
! Отговори
Слави преди 3 години
Иху, ихуу...... ! После тихо.
396
4
 
8
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Предсрочни избори ВЕДНАГА!Без никакви шикалкавяния и разтягане на лакардии!И ако резултата е същия - нови избори!Избори до дупка!
395
2
 
5
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Песните и танците за едни свършиха , нека и ДРУГИ ДА СЕ НАХРАНЯТ !Много лакомия бре , айде стига !
394
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ти да видишЕстествено, че бб има неотложни дела с "международни партньори". То не се препират така лесно парите без да имаш връзки с международни офшорни партньори от третия свят. Така де, иначе ще те съдят за пране на пари и за укриване на данъци.