Падна ограничението от 35 избирателни секции в страни извън ЕС

Секции ще има и при не по-малко от 40 избиратели, подали заявление
Обновена: 29 апр 2021 11:56 | 29 апр 2021 11:56, Елка Василева
112
Падна ограничението от 35 избирателни секции в страни извън ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Падна ограничението от 35 избирателни секции за страни извън ЕС. Депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс /ИК/.

Текстът след прегласуване, поискано от ГЕРБ, бе подкрепен от 117 народни представители, "против" - осем, 107 се въздържаха.

НС прие избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, както и извън тях - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление.

Още по темата

При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

Секции ще могат да се откриват и в местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Списъкът на местата се обявява от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

В дебата имаше аргументи за отпадане на ограниченията, защото така ще бъде улеснен вотът на наши сънародници във Великобритания, САЩ, Канада и др.

От друга страна бяха изразени опасения, че това обслужва ДПС и гласуването в Турция.

Отново делим гражданите на живеещи в България, в ЕС и в страни, извън ЕС, изтъкна председателят на парламента Ива Митева, цитирана от БТА. Тя добави, че няма такава практика в друга държава-член на ЕС, където гражданите да се делят въз основа на това къде живеят. 88 хиляди българи във Великобритания заявиха, че искат да гласуват и заради ограничението бяха лишени от това право, даде аргумент Митева. Абсолютно недопустимо е да се възпрепятства правото на глас на българските граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ да отидат и да гласуват - по пощата, например, изтъкна тя.

Вежди Рашидов /ПГ ГЕРБ-СДС/ посочи, че трябва да мислим как да подредим нашия живот, на тези, които живеем в тази държава. Тези, които плащат данъци на други държави, не ми се струва, че трябва да определят моя начин на живот, допълни той като уточни, че законодателството предвижда да признаем, че всички са граждани на българската държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мене никой не ме е питал но аз съм твърдо против българите зад граница да гласуват.
39
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Избягали са, защото егоисти алчни за пари, никой не ги е гонил насила. Ние, които сме тук да не умираме.
38
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
навсякъде по света хората се чудят как да приобщят емигрантите и да ги насърчат да гласуват, само тук в Бг-то некакви псевдо патриотари и мутрокомунисти се чудят какви ограничения да наложат и да откажат хората от гласуване, защо е така, ами просто е защото не искат купения и манипулиран вот да е без реално значение
37
1
 
13
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
До teoСлави, кой го в калабалъка? Гнома със феса е решил така и който не се съобразява ще има сеч!
36
1
 
12
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Това е в тясно партиен интерес на"Има такъв ***". И пак промени, направени за една нощ, без широко обществено обсъждане, без експертни становища. Наложени със сила от новото мнозинство в парламента - нищо ново под балканското слънце.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу диктатурата на протестърските партии!Следващата стъпка е да сложат ръка на имуществото ни и да продадат къщите ни турци!
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не съм разбрал. Разрухата си си я направил сам щом твоите синове и дъщери могат само да мият чинии и да на чужденците в чужбина!
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу турко-чалгарите!
32
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да постелим червения килим за Доган и Бажков
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27Ти си мияч на чинии някъде си. Какво си направил за българия последните 10 години?Защо искаш да гласуваш и да пращаш българите в България в 9-та глуха?
30
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-накрая нещо разумно, жалко че гласуването по пощата не беше прието, ясно е че чакалите на Баце и псевдо патриотарите ще са против, защо са против, ами защото играят заедно с Доган, а по този начин се удря именно платения и котролиран вот
29
4
 
30
 
! Отговори
Да си дойдат преди 2 години
Аз съм за поне 6 месеца да си бил в България. Иначе, дали си турчин, или българин роден в Англия, забравил езика, еднакво си неспособен да направиш информиран избор. Ше гласуват за който каже мама или баба. Това не е редно. Те няма как да знаят и да решават тук кой да ни управлява. Щом избират слави да се върнат и да живеят в неговия рай. Все пак това не е концерт на куку-бенд, на когото да друсат кючеци и пеят възрожденски песни с патос, а държава, която трябва да се управлява от адекватни хора
28
3
 
10
 
! Отговори
Няма защо преди 2 години
До Анонимен 29Късно е за въпроси, те вече си го гласуваха. Но, когато отиваш да пускаш гласа си не питай а гласувай така, че после да не питаш защо!
27
2
 
33
 
! Отговори
teo преди 2 години
Славе, Славе, за политик не ставаш, защото си политически *** и след изборите ще се чудиш как ДПС са станали първа политическа сила, а не ИТН ! Лошото е, че продаваш България на турските гласове и на българските чужденци, които си нямат намерение да стъпят на българска земя!!! България се превърна в шоу на чужденците!!! Българино ????
26
5
 
11
 
! Отговори
Предатели преди 2 години
7 души от Герб са гласували за предложението на ИТН за секциите в чужбина. Кои са те поименно? Искаме да ги знаем и ако на следващите предсрочни избори Герб ги включи отново им казвам Чао. Националните предатели-вън!! Ако Герб не изчисти това петно ще отиде в историята!
25
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо българите в България трябва да са дискриминирани, а хора, които никога не са стъпвали тук и не говорят български ще определят дневния ред на държавата ни?
24
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До на всички 9 Много ви е страх за тези гласове от чужбина, защото усещате че тук ще ви пратят в девета глуха.
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На протест пред парламента срещу протестърската диктатура, която ни харизва на Турция и Ердоган!
22
1
 
25
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 години
Неразбрах, защо избирателния закон дава различни права на българите в България и българите в чужбина.не сме ли с равни права?Защо аз в България трябва да гласувам само машинно и под видеонаблюдение,а българите в чужбина по пощата без видеонаблюдение и на хартия.
21
15
 
2
 
! Отговори
Сега ще видим преди 2 години
Сега ще видим какъв е реално вота на народа и дали ГЕРБ са първи с право или са правили измами с вота от самото начало.