При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%

НС стартирало с двойно по-високо доверие от старото
Обновена: 29 апр 2021 09:04 | 29 апр 2021 08:58, Александър Попов
932
При нови избори: ГЕРБ - 21,1%, Слави плътно втори с 20,3%
Снимка: БГНЕС

Последните политически събития сочат, че нови предсрочни избори стоят все повече на дневен ред. Какви са нагласите на българите и колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото?

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а "Има такъв народ" около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5%, следвани от "Демократична България" с 11,9%, ДПС с 9,4% и "Изправи се, мутри вън" с 5,9%.

Това показва проучване финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила", коментира социологът Добромир Живков.

Още по темата
Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но "все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази". Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

"Има много висока степен на политизация на българското общество", смята още Живков.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

"Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет", каза социологът и допълни, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс". То е проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още по темата: БСПСлави ТрифоновГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Продължава да се...тества Номера на...китайката.Слаффчо със...счупената виола,дето каза две изречения във фейса и зачеркна обединяването срещу...гербавата мафия,щял да е...фтори на новите избори.Тези хептен ни взеха за...***;или така им се иска.
19
6
 
35
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Ама как 20%? Аз за какво ви пращам пак на избори, бе? Да не мога пак ли да управлявам сам, без да ми се налага да ставам от дивана и да говоря с други...хора?! Хей, само да дойда еднолично на власт ще забраня хората, извън итн и останалите партии. Сега пак ли да пращам някой да връща тъпaтa папка?! Иванееее, Ванкаааа, носи я обратно на Дондуков 2. Ей, опичайте си акъла, че полудявам...аз съм и Ад и Рай, господар съм и са боК..
18
37
 
20
 
! Отговори
Успех преди 2 години
Не съм гласувал са Слави но този път ще отида, ще закарам и жената само и само за да продължи това което направи за 2 седмици в парламента.Старите памперси толко не направиха за 12 години.Успех и поздрави в Софийския централен.
17
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славито ще вземе още проценти при нови избори, Бокича некъде към 17-18%, общо взето се съгласявам с прогнозата за времето :)))
16
40
 
27
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Нещо ментални проблеми имате май. ГЕРБ може и да не минат 4% вие им давате 20. Майтап. И Възраждане ще влязат в парламента на тези избори. Бойко Борисов е политически труп. Пък може и да не е само политически-доста хора му имат як зъб.
15
28
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как са надули пак процентите на герП. Аман от платени!
14
16
 
18
 
! Отговори
Кики преди 2 години
При нови избори Биби мазния е на резервната скамейка и се оглежда от къде ще дойде Гешев.
13
31
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз Тошко Йорданов няма да го гледам 4г. Отфелно не ми хареса избора за премиер. Тази жена не е знае никой, няма кариера в политиката да не говорим в европейската. Утре как ще преговаря или ще иска услуги от Германия? Гледайте малко по дълбоко в нещата. Не дай да махнем тоя да видим другия . Борисов вече се е сплел с тях. Ето вдигна шум, че нямаме ваксини веднага пратиха. Това е опита.
12
8
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Ще пукнем от толкова много избори до дупка...
11
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5Не збам за тригонов да е бездетен.Сегапната министърка на Дания бе разведенаразведена, с деца, но се омъжи за друг наскоро.
10
6
 
12
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 2 години
Д-р Доган може да извади правителство при третото завъртане.
9
20
 
27
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Глупости ДайБългария няма въобще да влезне
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6Всеки збаепе, че."Слави", ще.върне мандата.
7
33
 
86
 
! Отговори
БайКольо преди 2 години
При нови избори Трифонов ще трябва да вдигне банкет ако изобщо мине бариерата ... Има ли още бунаци, които не разбраха какъв му е зора?
6
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрийте се с тея прогнози.Давахте на ИТН по 7-8% февруари, а през януари я 3.9-4.5%, та не знам си какво ...На ГЕРБ па обещавахтв почти 30%.
5
36
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са цифри преди Слави да върне мандата.Днес нещата са доста по различни.Слави загуби много гласове.
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да.. да. И един мармот завива ..
3
18
 
63
 
! Отговори
А преди 2 години
Ха хаТова проучване Слави ли го е правил?
2
7
 
54
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Глупости......
1
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как така, нали щяга да са губещи ИТН?!?!